A kormány még kivár

Pénzügyi gondja van? Megoldjuk! Négymillió forint havi fix 11 111 forinttól, akár BAR-listásoknak, nyugdíjasoknak is! A bulvárlapok olvasói rendszeresen találkozhatnak ilyen és ehhez hasonló hirdetésekkel, amelyek a látszattal ellentétben nem kedvező hitellehetőségről, hanem kétes kimenetelű fogyasztóicsoport-tagságról szólnak. A fogyasztóvédők és a pénzügyi felügyelet sürgős lépéseket követel, ám legkorábban ősszel születhet korlátozó jogszabály.

Bodacz Péter
2011. 05. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) után a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) is felemelte szavát a fogyasztói csoportok betiltása, de legalábbis szigorú szabályozása mellett. A civil egyesület rengeteg visszaélést és átverést tapasztal, amely alapján többezresre teszi a megtévesztett fogyasztók számát. Mindezek miatt a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását kezdeményezik. Abban az esetben, ha a csoportok betiltása túl radikális megoldás lenne – erre korábban már tett utalást a Közigazgatási Minisztérium –, a FEOSZ azok szigorú szabályozását tartja szükségesnek.
Az új jogszabályoknak a fogyasztóvédők szerint ki kell terjednie a potenciális ügyfelek megfelelő tájékoztatására a szerződés minden részletéről és a fogyasztói csoport lényegéről. Fontospont, hogy a szerződés aláírásától számított 30 napon belül indokolás nélküli elállási jogot kellene biztosítani a fogyasztók részére, és hogy vagyoni biztosítékkal rendelkezzen a csoport. Ezenkívül engedélykötelessé tennék a tevékenységet. A FEOSZ tapasztalatai szerint a fogyasztói csoportok anyagi helyzetük vagy koruk folytán kiszolgáltatott helyzetben lévők hiszékenységére alapozzák hirdetéseiket. A megtévesztett fogyasztók a remélt gyorskölcsön, készpénz helyett csupán vásárlói jogot kapnak, azt is bizonytalan időpontban. A vásárlói joghoz jutást pedig feltételhez, nevezetesen sorsoláshoz, illetve előtörlesztéshez kötik. Így előfordulhat, hogy a vásárlói joghoz a fogyasztó csak évek múltán jut hozzá, miközben fizetési kötelezettsége folyamatosan fennáll.
Mint arról lapunk számos alkalommal hírt adott, a PSZÁF már évek óta szorgalmazza a terület szigorú és radikális törvényi szabályozását. A felügyelet szintén a Btk. módosítását szeretné elérni, azaz a jelenleg szabályozatlan szolgáltatást teljességgel illegálissá nyilváníttatná a törvényhozókkal, erre azonban nem sok esély mutatkozik. A közigazgatási tárca ez ügyben tett legutóbbi tájékoztatása szerint csak az ősszel kerülhet a parlament elé a fogyasztói csoportokat érintő jogszabálytervezet, ám a büntetőjogi szankcióra csak végső eszközként tekintenének, ehelyett előnyben részesítenék a közigazgatási és felügyeleti bírságokat. Tény: a fogyasztói csoportok ma is terjednek, dacára annak, hogy a PSZÁF társhatóságaként a Gazdasági Versenyhivatal több mint 160 millió forintnyi bírságot rótt ki a cégekre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.