A remény reneszánsza

Ha nincs Ronald Reagan, nem tudni, van-e rendszerváltozás, de hogy egészen más világban élnénk, az biztos – értettek egyet a Terror Háza Múzeum konferenciáján. A nagy amerikai elnök születésének centenáriumára rendezett eseményen külföldi és magyar tudósok méltatták életútját. Kiderült: politikai beállítottságtól függetlenül komoly tekintélynek örvend az az államférfi, aki megtörte a Szovjetunió terjeszkedését, átalakítva a világrendet. Következetes antikommunizmusával pedig megújította a politikai gondolkodást.

2011. 05. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy vidéki srác a gonosz birodalma ellen volt a címe a Ronald Reagan századik születésnapjára rendezett tudományos tanácskozásnak. A közönség leszűrhette a következtetést: rengeteg párhuzam van az akkori világpolitikai események és a mostaniak között. Az előadásokból kiviláglott: az Amerikai Egyesült Államok egykori elnökének életműve most teljesedhet ki igazán, hiszen azt a bizonyos gonoszt talán a jelenben sikerül igazán térdre kényszeríteni. Reagannek is köszönhető, ha a posztkommunizmushoz, a ráépülő neoliberális gazdaságpolitikához, állammodellhez fűzött illúziókat a történelem lomtárába lehet utalni. Olyan világképet honosított meg, amely tömegeket vonz. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója kibontotta: a későbbi „president” politikájának fő elemei már a hatvanas évek közepén készen álltak. A szabadságszeretet, a szovjet kommunizmus elleni harc s az, hogy nincs bal és jobb, csak fent és lent. Azaz fejlődés vagy visszafejlődés. Optimista eredményközpontúságával sok millióan tudtak azonosulni.
Miért hangsúlyos a „vidéki srác” titulus? Életpályájával bizonyította: nemcsak a szavak embere, hanem a gyakorlaté, a sikeres tetteké is. Olyan mintát tudott adni, amelyre hatalmas szüksége volt a Nyugatnak, miután hosszú évek óta csak a hátrálást, a kudarcokat élhette meg a szovjetekkel szemben. A remény visszaadása, a megújulás, a nemzeti önbizalom megerősítése olyan fordulatot hozott, ami gazdasági fellendüléshez vezetett. Reagan sajtóbeli fogadtatása viharos volt. A demokrata média mindent elkövetett a lejáratására. Egy korlátolt tehénpásztor színében tüntették fel. Tették ezt a tények ellenére, mivel Reagan beceneve a Nagy Kommunikátor volt – szögezte le Markos Kounalakis. Az amerikai író – „civilben” a konferenciára ellátogató budapesti amerikai nagykövet férje – szerint a kommunikáció volt a kulcsadottsága, mivel elvek, értékek alapján találta meg a hangot az emberekkel. Őszintén beszélt velük, s ezzel egyesíteni tudta őket. Reményt nyújtott a vasfüggönyön túli népeknek, amelyek a szovjet rabságban már csaknem lemondtak arról, hogy belátható távlatokon belül megdőlhet a bolsevizmus – mondta a román Horia-Roman Patapievici. A brit John O’Sullivan mindezt azzal egészítette ki: a gondviselés jeleként egyszerre volt jelen a világpolitikában Reagan, a brit Margaret Thatcher és a lengyel II. János Pál pápa.
De vajon honnan ismerte olyan jól a „munkásmozgalmi” észjárást? Vlagyimir Bukovszkij jellemezte úgy a kommunista lelkületet, hogy a szemünkbe néznek, miközben habozás nélkül hazudnak. A színész Reagan előtt nehéz lehetett észrevétlenül hazudni. A világhírű orosz–brit emberi jogi harcos hozzátette: a nyugatiak azért nem tudták megérteni a kommunizmus veszélyeit, mert soha nem éltek szovjet önkényuralom alatt. Reagan azonban Hollywoodból ismerhette őket, miután a színész-szakszervezet vezetőjeként volt alkalma küzdeni ellenük. Az amerikai film fővárosa ugyanis tele volt kommunista szimpatizánsokkal, ügynökökkel. A hajdani vidéki srác jobban kiismerte őket, mint azok a baloldali nyugati politikusok, akik tele voltak naiv illúziókkal a szovjetekkel kapcsolatban, s úgy vélték, nem szabad húzgálni az oroszlán bajszát, engedni kell neki, akkor nem lehet nagyobb baj. Csak ne legyen háború vagy konfliktus.
Ezen a ponton lehetetlen nem asszociálni a vidéki srác – pesti srác megfeleltetésre. Hiszen a Reagan által nagyra értékelt 1956-os forradalom és szabadságharc hősei is olyan fiatalok voltak, akik jobban átláttak a szélsőbaloldali internacionalizmus megátalkodott hazugságain, mint az úgynevezett progresszív, haladó politikusok. Már csak ezért sem jók az információi az egykori orosz diplomata Valerij Muszatovnak, aki azt mondta: Reagannek nem voltak túl jók a történelmi ismeretei. A lengyel tudós, Kazimierz Woycicki meg is védte őt. A tanácskozás nyitóakkordjaként bejátszották egy 1978-as rádiójegyzetét, amelyben attól tartott, hogy a magyar Szent Korona rossz kezekbe kerülhet a kommunista pártvezetés alatt, ami cáfolja a tájékozatlanságáról szőtt legendát. A tanácskozás fontos tanulsága: utólag is ijesztő, milyen hiszékenyek és főként engedékenyek, pipogyák voltak a nyugatiak. Ha tudjuk, hogy át vannak itatva a bolsevik téveszmékkel, nem lettünk volna még ennyire sem optimisták.
A cseh Eva Irmanova emlékeztetett rá: Reagan színrelépése előtt a Nyugat csak szóvirágokkal támogatta a vasfüggöny mögötti szabadságtörekvéseket. Még ’89-ben is azon aggodalmaskodtak, nehogy destabilizációs lépések történjenek. Gorbacsovot pedig nyugtatgatták. Ilyen opportunista légkörben dolgozott az elnök, aki 1987-ben a berlini falnál kijelentette: le kell omlania, mert nemcsak a német nép, hanem az egész emberiség sorsa a tét – tért ki rá Hans Kaiser, a Konrad Adenauer Alapítvány budapesti vezetője. Ehhez képest a közelmúltban a baloldali berlini városvezetés még egy emléktáblát sem engedett állítani jótevőjük tiszteletére. Ezt a szégyent emlegette fel a másik két német felszólaló is. Patrick Keller azt fejtegette: hatalmas teljesítmény volt Reagantől, hogy a békés egymás mellett élés hamis mítoszában élő amerikai mainstream, azaz a fősodor ellen állást foglalt, s visszaadta a kezdeményezést a mindenütt visszaszoruló Egyesült Államoknak. Peter Hartmann arról értekezett, hogy Helmut Kohl előtt a baloldali kormányok defetisták voltak, és azon sápítoztak Reagan fellépése után: mi lesz, ha megint kezdődnek a konfliktusok a Szovjetunióval? Ki tudja, talán a kommunizmus feletti totális győzelmet nem képesek megbocsátani neki mindmáig a balliberálisok? Helmut Kohlhoz hasonlóan azonban Margaret Thatcher is konstruktív szövetségesnek bizonyult – derült ki a skót Norman Stone okfejtéséből.
Balogh András történész – „másodállásban” az MSZP elnökhelyettese – arról beszélt: a magyar diplomácia már akkor is hídszerepre vállalkozott, mert azt tapasztalta, az enyhülési folyamatot Reagan elősegíti. Pedig a Reagan-doktrína is jó hatásfokkal működött, amelynek értelmében mindenütt támogatták a megszállt országok kommunistaellenes mozgalmait – mutatott rá Szabó Marcell jogász. S hogy nemcsak Reagan tett értünk, hanem mi, magyarok is az ő hazájáért, arról Horváth Attila beszélt. Az Egyesült Államok lovasságát megteremtő, nemzeti hősként számon tartott Kovács Mihálytól a vadnyugati hős Xántus Jánoson keresztül a tengerentúlon is hallatlanul népszerű Kossuth Lajosig vette végig a dicsőséglistát a történész. Utalt rá: erős ellenpropaganda fogadta a pártállamban Reagant, mégis mindenki felé fordult. Nyilván amiatt is, amiről Patrick T. Egan (Egyesült Államok) szólt az elnök szabadságterve kapcsán. Mint mondta, Reagan már 1983-ban megjósolta: a kommunizmus a történelem szemétdombján végzi. Mert minden tisztességes és előremutató kezdeményezést, fejlődést meg akar hiúsítani. Ismét trend lett az a fajta gondolkodás Reagan nyomán, ami évtizedekig ciki volt. Pedig hatvan-hetven évig a kapitalizmus szónak volt olyan csekély vonzereje, mint ma a kommunizmusnak – jelentette ki Schmidt Mária. Talán Reagan hatása, hogy a bolsevikokkal kollaboráló liberalizmus elutasítottsága mára szintén egy sorba került a kommunizmuséval.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.