Általában jó minőségű a hazai méz

A hivatalos adatokból arra lehet következtetni, hogy a magyar méhészek többsége megfelelő minőségű mézet termel. Ijesztő jelenség azonban, hogy a szakhatóságnak az antibiotikumos termékükkel újra és újra lebukott forgalmazókat és kereskedőket még mindig nem sikerült kitiltania a piacról, vagy leszoktatnia a fogyasztók mérgezéséről.

D. Horváth Gábor
2011. 05. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) tavaly 243 mézmintát vizsgáltatott meg, hogy tartalmaznak-e antibiotikumokat. Ezek közül 11 esetben állapított meg jogsértést, azaz a megvizsgált termékek 4,5 százaléka volt hibás. A tavaly december és idén április között elvégzett vizsgálatok szerint pedig a boltokból levett 399 mintából 39-ről, azaz 9,8 százalékról derült ki, hogy antibiotikum szermaradványokat tartalmaz.
Az MGSZH nyilván megbüntette a forgalmazókat, ám mindig felmerül a kérdés, hogy mennyire, s hogy a kiszabott büntetésnek mekkora az elrettentő ereje. A Klenáncz Méhészet, a Mézeskert Kft. és a Natur-Sz Kft. esetében ugyanis nem először fordul elő, hogy emberi fogyasztásra alkalmatlan termékeket forgalmaznak, mégsem sikerült olyan büntetést kiszabni rájuk eddig, hogy vagy hagyjanak föl ezzel a gyakorlattal, vagy fejezzék be magát a gyártást, és valamely más, kevésbé érzékeny területen próbáljanak vállalkozni. Klenáncz József ráadásul a Magyar Mézkereskedők és Mézcsomagolók Egyesületének az elnöke, amely egyesület tagságáról sokat árulkodhat vezetői magatartása. A közelmúltban leköszönt elnök, Fazekas Gyula például azzal bukott le, hogy pult alól, engedély nélkül és a kötelező nyugtaadás elmulasztása mellett, elfogadhatatlan higiéniai körülmények közepette árult vödrökben többek között antibiotikumos mézet, a jelenlegi vezetőjük, Klenáncz József termékeiről pedig rendre kiderül, hogy fogyasztásuk súlyos egészségi kockázatot jelent. S persze az sem elhanyagolandó kérdés, hogy miért nincs Magyarországon olyan jogszabály, amely a kiskereskedőket is felelőssé tenné a náluk megvásárolható árucikkekért. Ha ugyanis lenne, akkor sokkal körültekintőbben járnának el, s mérgező élelmiszereket biztosan nem engednének kitenni a polcokra. Az elkövetők közül tehát többen jól ismertek a hazai mézvásárlók körében. Ha a rendszeresen előforduló hibák miatt eltiltották volna már őket a forgalmazástól, akkor jelentősen javult volna a jó és a rossz minőségű termékek aránya a megfelelőség felé, hiszen a magyar méhészek túlnyomó többsége érzékelhetően nem nyúl megengedhetetlen eszközökhöz, mézük minősége kifogástalan.
Az antibiotikum nem játék. Orvosok szerint jelentősen hozzájárul az allergiás betegségek elszaporodásához, illetve ha antibiotikum-túladagolás következik be, akkor felesleges ellenállás alakul ki az emberi szervezetben, ami egy későbbi megbetegedés során az adott gyógyszer hatékonyságát csökkenti, és a beteg gyógyulása lelassul. Az ok nélkül bevitt antibiotikumhoz ráadásul hozzászoktatjuk a baktériumokat is, aminek az a következménye, hogy a baktériumok nemcsak feltétlenül arra az egy antibiotikumra válnak rezisztenssé, azaz ellenállóvá, hanem a velük rokon antibiotikumra is.
A hazai fogyasztók szempontjából tehát üdvözlendő az agrárminisztérium hajthatatlansága a méz gyakorlatilag nulla antibiotikum-tartalmát illetően. Ugyanakkor a közelmúltban több támadás is érte Kardeván Endrét amiatt, hogy mivel a laborok egyre pontosabban mérnek, ezért lehetetlen előállítani kifogástalan mézet. Az államtitkár e támadásokat nem a fogyasztóktól, hanem a mézágazatban érdekelt piaci szereplőktől kapja, akiknek ugyan hasznuk származik a méztermelésből és -forgalmazásból, ám maguk biztosan nem fogyasztanák el azt, ami miatt a hatóság a vizsgálati eredmények ismeretében eljárást indít ellenük. Nekik áll érdekükben leginkább az, hogy a hatóság enyhítsen a szigoron, amivel a fogyasztók egyértelműen rosszul járnának. Jelenleg ugyanis sorra buknak meg azok a lelkiismeretlen forgalmazók, akik olcsón vásárolnak föl termelőktől antibiotikummal szennyezett mézeket, majd összekeverik más mézekkel, s így a mérgezés szintje a mérési határérték alá esik. A jelenlegi, illetve az egyre pontosabb méréshatárok mellett ugyanis már lehetetlen úgy szétkeverni az antibiotikummal szennyezett mézet, hogy azután haszonnal lehessen értékesíteni. A laborok pontos mérése és a hatóság hajthatatlansága következtében az antibiotikum mint probléma tehát megszűnik, mert a szennyezett méz elakad az élelmiszerláncban, mivel az azt előállító termelő képtelen lesz
eladni.
Az élelmiszerek közül természetesen nemcsak a mézzel adódnak-adódtak minőségi bajok Magyarországon, hanem például a hússal, a tejjel, a liszttel, az ásványvízzel, azaz minden más alap- és az azokból készült feldolgozott élelmiszerekkel, akár külföldről származnak, akár belföldön készültek. Ezek ellenőrzése s mind a jó, mind a rossz minőség bemutatása tehát kiemelt feladata nemcsak a hatóságnak, de a sajtónak is. Az eredmény nem maradt el, a méz esetében lapunk is hozzájárult ahhoz, hogy a káoszhoz képest jelentősen tisztuljon a kép.

Megbírságolt húsipari cégek. Összesen 13 millió forintnyi bírságot szabtak ki a munkaügyi ellenőrök a húsvéti ünnepekkel összefüggő ellenőrzések során húsipari vállalkozásokra, az ellenőrzött munkáltatók 52 százaléka követett el valamilyen munkaügyi szabálytalanságot – közölte az Országos Munkavédelmi Felügyelőség az MTI-vel. A közlemény szerint e foglalkoztatói körre nem jellemző a munkaszerződés és bejelentés nélküli foglalkoztatás. Hiányosságok akadnak ugyanakkor a munkavédelem területén és a bérezésben. Mint írják, a munkaadók számára nem mindig világos, mikor kell a munkavállalók részére garantált bérminimumot fizetniük, mert nem ismerik az adott munkakörre vonatkozó képesítési előírást tartalmazó rendelkezéseket. A jelentés ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az ellenőrzöttek zöme a szabályos foglalkoztatásra törekszik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.