Az alma és a komp

Hegyi Zoltán
2011. 05. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok mindent tudunk az almáról, Páristól Newtonon át a Beatlesig és a számítógépekig végigkíséri az emberiség történetét. Volt viszály forrása, indult háború miatta, a teljesség, a tudás, a szerelem, a termékenység, a halhatatlanság szimbóluma, és nem esik messze a fájától. A hétköznapokban pedig egyszerű gyümölcs. Magyarországon sokáig úgy gondoltunk az almára, hogy az csak úgy van. Boldogabb időkben több száz fajtája közül válogathattak eleink, aztán jött a hatékonyság és a gazdaságosság mint világmegváltó eszme, nyomában a nemesítésnek nevezett barkácsolás, és alig maradt belőlük hírmondó, de azért volt.
Hazai, nem agyonutaztatott, friss, az emberek jókedvükben hozzátették a mosolygós jelzőt. Majd hirtelen beborult az ég, megjelentek a téli-déli vetélytársak, „szabad” lett a piac, hektárszámra vágták ki a fákat, ami maradt, arról lelopták a termést, a művelés helyét átvette a pusztulás. Az ellenálló fajták helyett a kényesebbek maradtak a permetszereket gyártó vegyipari óriáscégek legnagyobb örömére, esetleg ösztönzésére (hasonló propaganda hatására tűnt el szinte teljesen az otelló szőlő és bor). Az ilyesmi persze elég hamar visszaüt, már benne is vagyunk a közepében. 2011 tavaszára az alma luxuscikk lett, drágább, mint a banán. Egy kevésbé eladósodott, nem napról napra élő országban most összevernénk a tenyerünket, és azt mondanánk, nagyon helyes, ez itt a miénk, a gazda ne csak robotoljon, hanem élvezze munkája gyümölcsét, az alma pedig visszakapta a becsületét. Ünneplés helyett azonban fogaknak csikorgatása kezdődött. Az okok között persze fel lehet sorakoztatni a tavalyi rendkívül csapadékos időjárást, ami kedvezett a gombabetegségeknek és megnehezítette az aktuális növényvédelmi munkák elvégzését, ezért aztán a termés vagy 150 ezer tonnával elmaradt a korábbi években megszokottól. Ez így van, idén meg kilencven százalékát elvitte a fagy. De talán „teccettek volna előbb nem mukutyolni”, majd rombolni, majd ránk ereszteni a dél-tiroli savankást. „Teccettek volna” nem piacot csinálni az országból, akkor nem itt tartanánk.
A Balatonnál is baj van megint. A hajózási évadnyitón ugyanis elhangzott, hogy 2014-ben várhatóan elindul a második kompjárat, Badacsony és Fonyód között. A beruházás előkészítése már megtörtént, megvannak az engedélyek, és idén elkészül a megvalósításhoz szükséges hatástanulmány, amely nyilván gondosan mérlegeli majd a környezeti hatásokat is. Reméljük, hogy ezek nyilvánosságra is kerülnek, és társadalmi vitára bocsátják őket. És aztán az egész terv odakerül a motoros jachtok, a híd és a sziget mellé, a rettenetes ötletek múzeumába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.