Bővül a Schengent kritizálók tábora

Németország erősen bírálja Dániát, amiért az előkészületeket tett határai visszaállítására, noha Koppenhága szerint intézkedései nem sértik az uniós jogszabályokat. A közösség belügyminiszterei még csütörtök késő este konszenzusra jutottak a schengeni egyezmény kiegészítésének szükségességéről, míg a diplomaták a farkast kiáltó Párizst és Rómát bírálják.

Karczag Eszter
2011. 05. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg is vizsgálja az Európai Bizottság Dánia tervét, amely Cecilia Malmström, belügyekért felelős biztos tegnapi közleménye szerint valószínűleg nemzetközi jogokat sért és felszólította Koppenhágát az egyoldalú akciók felfüggesztésére. Németországban általános felháborodást keltett a dán terv, amely Hans-Peter Friedrich német belügyminiszter szerint elfogadhatatlan. Svájc – pontosabban a jobboldali Svájci Néppárt (SVP) – szerint itt az idő a kiugrási kísérletre, de Ausztria is elképzelhetőnek tartja, hogy az észak-afrikai menekültek miatt ideiglenesen ellenőrizné az olasz határszakaszát.
Portugáliától Észtországig, Izlandtól Görögországig négyszázmillió ember szabadságát jelenti a schengeni övezet. Az utóbbi időben azonban a szélsőjobboldali, euroszkeptikus pártok Európa-szerte növekvő népszerűsége mellé csatlakozott az észak-afrikai menekülthullám fenyegető réme is. A bevándorlók feltartóztatására képtelen Olaszország, és a magát veszélyeztetve érző Franciaország indította a lavinát; Silvio Berlusconi és Nicolas Sarkozy közös segítségkérő levele több uniós politikus szerint fölösleges pánikkeltés volt. A koppenhágai kormány azonban – fenyegetések helyett – a tettek mezejére lépett, és már meg is kezdte határainak újbóli felállítását, noha állításuk szerint csupán szúrópróbaszerű vámellenőrzésről és nem útlevélkontrollról lenne szó.
Nevüket nem vállaló diplomaták beszámolói szerint az övezet 22 uniós tagjából tizenöten szavaztak a jogszabályok radikális felülvizsgálatára és a krízishelyzet kritériumainak meghatározására. Ezek ellen csak Ciprus, Belgium, Spanyolország és Málta kampányolt. A módosítások tervezetét a bizottság dolgozná ki, és a június végi Európai Tanács ülésén tárnák a nyilvánosság elé. Claude Guéant francia belügyminiszter úgy véli, Dánia terve abnormális és összeegyeztethetetlen az uniós jogszabályokkal, a krízisek kezelését pedig az Európai Bizottságra és a közös határőrizetben illetékes uniós ügynökségre, a Frontexre kell bízni. Guéant félreértésnek nevezte, hogy kormánya döntötte volna le az első dominót az Olaszországgal folytatott határ-ellenőrzési vitával és a bevándorlók feltartóztatásával. A szocialista parlamenti frakció vezetője, Martin Schulz szerint 25 ezer ember még nem számít vészhelyzetnek, ráadásul a schengeni egyezmény jelenleg is tartalmaz lehetőségeket a krízisek kezelésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.