Dagad a toxinbotrány

A Gabonaszövetség a külföldi gabonára mutogat a Figyelő hetilap által kirobbantott toxinbotrány ügyében, míg a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal megbízott elnöke bejelentette: a hatóság sűrűbben vizsgálja a toxinok jelenlétét a gabonatartalmú élelmiszerekben. Júliusra elkészül az új fogyasztóvédelmi stratégia.

Dénes Zoltán
2011. 05. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Külföldről kerülhetett Magyarországra fertőzött gabona vagy liszt – legalábbis ez derül ki a Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnökének szavaiból. Vancsura József a Figyelő e heti számának címlapcikkére reagált a távirati irodának. A hetilap cikke szerint a hatóságok agyonhallgatják, hogy a tavalyi gabonából őrölt liszt fuzáriumgombából származó méreganyaggal szennyezett. Az MTI-nek nyilatkozó Vancsura József szerint a termelőnek alapvető érdeke, hogy egészséges alapanyagot állítson elő, vagyis hogy ne mérgezze az embereket. Felhívta a figyelmet a nyomonkövethetőségi rendszerre, amelynek éppen az az értelme, hogy pontosan tudni lehessen, honnan származik az esetlegesen fertőzött áru. Magyarországon – jelezte – gyakorlatilag nincs olyan malom, amely ne tudná a gabonát saját maga is megvizsgálni. A malom az őrlést követően kiadja a pékeknek a minőségi bizonyítványt. Vagyis – tette hozzá – a pék csak akkor készíthet kenyeret a lisztből, ha a minőségi bizonyítvány már a kezében van.
A GOSZ elnöke ugyanakkor jelezte, hogy Magyarországon nemcsak hazai alapanyagokból készülhet kenyér, hanem külföldiekből is, hiszen az országba szinte minden irányból érkezik búza és a liszt is. A Figyelő cikkében nevesített Spar felszólította a kifogásolt lisztet előállító Pannonmill céget, hogy nyilatkozzon a szállított liszt minőségéről. A Pannonmill szerint áruja kifogástalan. Bognár Lajos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal megbízott elnöke a történtekre reagálva bejelentette: a megnövekedett kockázat miatt a hatóság sűrűbben vizsgálja majd a toxinok jelenlétét a gabonatartalmú élelmiszerekben.
Közben Pintér István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója egy nyíregyházi sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy július végére elkészülhet az új fogyasztóvédelmi stratégia. Közlése szerint a koncepció legfontosabb feladata a fogyasztók egészségének és jogainak, illetve a gazdasági érdekek védelme. Hazánkban tavaly 275 veszélyes termék forgalmazását tiltották meg, s az ország az unión belül az első háromban végzett a veszélyes termékriasztásokat illetően.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.