Északon olcsóbb a föld

Az ország területének 83 százaléka, csaknem 7,7 millió hektár áll művelés alatt, a termőföld hektáronkénti ára pedig, elhelyezkedéstől függően, 150 ezer és 1,5 millió forint között mozog – hangzott el az OTP Bank tegnapi sajtótájékoztatóján, ahol bejelentettek egy új gazdahitelezési konstrukciót is.

Dénes Zoltán
2011. 05. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szemben a lakóingatlanoknál tapasztalt áreséssel, a termőföldek értéke összességében tovább emelkedett az elmúlt két évben – mondta Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanértékelési főosztályának vezető elemzője a pénzintézet tegnapi tájékoztatóján. A területek értéke 2008 és 2010 között átlagosan 13 százalékkal nőtt. Az egyes birtokok árának alakulása valójában nagyban függ attól, hogy azok az ország mely részén helyezkednek el. Míg harminckét kistérségben csökkentek, hatvan esetében átlag alatt, nyolcvanegyben pedig átlag felett nőttek az árak. A vizsgált időszakban 50 százalék feletti áremelkedést tapasztaltak a szentendrei, a csengeri és a gyáli kistérségben. Az országos átlagár hektáronként 458 ezer forint. Az elemző beszámolója szerint 150 ezer forint körüli az a legkisebb összeg, amennyiért egy hektár föld az országban gazdára talál, míg a felső határ ennek tízszerese, azaz 1,5 millió forint is lehet hektáronként. A legalacsonyabb földárt a Heves, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyék kistérségeiben, míg a másik végletet, a 800 ezer forint feletti hektáronkénti átlagárat az érdi, a hajdúszoboszlói, a budaörsi és a békéscsabai kistérségekben mutatták ki.
Az elemzés elkészítéséhez öszszesen 315 ezer adásvétel adatait dolgozták fel, a felmérésbe 19 megye 3155 települését vonták be. Valkó Dávid felhívta a figyelmet arra is, hogy a termőföld speciális ingatlanpiaci termék, mivel korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre, s a mindenkori kormányzat politikai céljai is erősen befolyásolják az árak alakulását. Az elemző rámutatott: az ország területének 83 százaléka, közel 7,7 millió hektár áll művelés alatt, ennek 59 százaléka szántó. A területek 60 százalékát bérletként hasznosítják.
Az OTP Bank üzletpolitikájában nagyobb hangsúlyt kap az agráriummal kapcsolatos pénzintézeti tevékenység – közölte Lovászi Gábor, a bank agrárágazati igazgatóságának főosztályvezetője. A bank új konstrukcióként vezette be az OTP- zöldkártyahitelt, amelynek segítségével a gazdálkodók 10 százalék körüli kamattal, két vagy három évre előre és egyben hozzájuthatnak a megművelt területükhöz kapcsolódó földalapú támogatás 90-95, illetve az agrár-környezetvédelmi támogatás 50 százalékához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.