Gerillakertészek

„Csapásokat mérni folyamatosan kell.”<br /> (Ernesto Che Guevara: A gerillaharcos kézikönyve)

Hegyi Zoltán
2011. 05. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1990-es évek vége, Mindszentkálla, Magyarország. Elszánt tekintetű, gyanús alakok gyülekeznek az éjszakában, kezükben ásó, kapa, lapát, öntözőkannák, Aro gyártmányú teherautójukon mázsás kövek és virágpalánták. Csendben megközelítik a falu központi, ám kissé elhanyagolt részét, és munkához látnak. Mire megvirrad, csinos kis sziklakert áll az addig meglehetősen jellegtelen területen. A galamblelkű partizánok rendezetten visszavonulnak, és a rugalmas elszakadás után leshelyeiken várják a hatást. Megérkezik és leírhatatlan.
A boltba és az első buszokhoz indulók arcán döbbenet, némi tanácstalanság és rengeteg mosoly. Közösségi hely alakult ki, az ott lakók gondozzák. Az elkövetők nem törnek ki az illegalitásból, és nem tudják, hogy alighanem ők az ország, de talán a világ első gerillakertészei, avagy egy vicces angol kifejezéssel élve avant-gardenerek. Az eseményről nem készül dokumentáció, és médiaérdeklődés hiányában, valamint a kötelező szerénység okán megtörténte bizonyíthatatlan. A mozgalom később Angliában szökken szárba, az antiglobalista aktivitás egyik szép megnyilvánulásaként. 2000-ben Termékeny ellenállás címmel rendszeres akciók kezdődnek a nagyvárosokban, az egyik első alkalommal Winston Churchill szobrának környékét csinosítják ki a gerillák. Még ugyanabban az évben felüti a fejét a jelenség a tengerentúlon is, a Nemzetközi Valutaalap soros értekezlete alatt Washingtont szórják meg az önjelölt kertészek. A gerillakertészkedést talán úgy lehetne definiálni, mint olyan erőszakmentes civil kezdeményezést, melynek során valakik fákat, virágokat ültetnek ki olyan nyilvános helyekre, ahol megítélésük szerint szükség van rájuk. Az akciók közös ismérve a kreativitás és a humor, erősítik az összetartozás érzését és élményét. Magyarországon 2007-től olvashatunk gerillakertész-akciókról, a legismertebb talán a néhány héttel ezelőtti csorvási, ahol virágokat ültettek a kátyúkba. A megmozdulást teljes siker koronázta, a média figyelmének is köszönhetően a gödrök eltűntek az utakról. Természetesen a britek sem nyugszanak, a királyi esküvő napján országos gyomlálást rendeztek, május elsején pedig megtartották az immár ötödik nemzetközi napraforgó-gerillakertész napot.
A résztvevők néhány maggal a zsebükben vidáman útnak indultak, hogy aztán a világ különböző pontjain elhelyezzék őket a földben. A növények pedig hamarosan a nap felé fordulnak. Mindszentkállán is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.