Hárman egy ellen

2011. 05. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legnagyobb bajuk az az új alkotmánnyal, hogy tiszta állapotokat teremt. Utálják a stabil viszonyokat, emiatt ragaszkodnának a képlékeny jogszabályi háttérhez, a nemcsak láthatatlan, hanem vágyaik szerint észrevehetetlen alkotmányhoz


Mikor lesz vége a progresszivitás címén folytatott balos hátra haladásnak? Meddig tartható az az abszurditás, hogy ha a polgári oldal nem fogadja el a balliberális fél önkényes leminősítéseit, agresszivitással vádolják? Már attól, ha pusztán védekezni mer. Ha még tetézi azzal a diktatórikus magaviselettel, hogy racionálisan érvelve emancipáltan viselkedik, az maga a kénköves szélsőség a posztkommunisták szemében. Mindezt azért érdemes felemlíteni, mert napjainkban olyan támadássorozat bontakozik ki ismét látszólag a kormányzat, valójában az alternatívát nyújtó jobbközép, konzervatív gondolkodásmód ellen, ami alapkérdéseket vet fel. Mindegy, miről van szó. Médiatörvényről vagy alkotmányról, ha önálló értékrenddel jelentkezik az országnak a bukott neoliberális válaszokat elutasító nagyobbik része, hisztérikus reagálásokat vált ki. Márpedig ezzel a számukra szokatlan, egyenjogúsított jobbközép magatartással meg kell barátkozniuk. Nem valószínű, hogy a szilárd európai kereszténydemokrata, konzervatív prioritásokat alaptörvényi szintre emelő polgári oldal hajlandó lenne elbizonytalanodni a szidalmak hatására.
Végérvényesen befellegzett annak az informális kettős hatalomnak, amit még a radikális jobboldaliak is respektálnak a ballib véleménymonopolisták sztárolásával, csak színleg ágálnak ellene. Érthető a nemzetközi baloldalt és anarchistákat újra fellármázó sikoltozás, de hát be kell lássák: semmi sem tarthat örökké. Navracsics Tibor mondott e témában megszívlelendő szavakat a fiatal politológusok Policity fórumán. A miniszterelnök-helyettes emlékei szerint a történelemtanítás csak annyiban változott az utóbbi húsz évben, hogy Marx nevét kivették a szövegekből, és „azt mondjákkal” helyettesítették. Vagyis: ugyanaz a szemlélet itatja át a tankönyvek zömét, legfeljebb a marxista–leninista jelzőt lecserélték, s az úgynevezett progresszív, tradíciótörlő megközelítésbe csomagolják a mozgalmi ideológia köztudatba ültetését. Látnivaló: ameddig a progresszív, azaz haladó jelzőhöz pozitív tévképzetek társulnak, eredményes lehet az össztársadalmi agysorvasztás. Ezért ragaszkodnak húsz körömmel a hagyományok elutasításához és az álértelmiségi véleményterrorhoz. Hogy mindig ők mondják meg, mi és főként ki az értékes, ki az európai és modern. Megfordult azonban a helyzet: a konzervatív nyitottság jelenti a szabadelvűséget a begyöpösödött, a mozgalmár múltba néző neoliberalizmussal szemben. A konzervatív szemlélet a konfliktusokat meg akarja oldani, nem csupán a látszatokat kergeti.
A liberalizmus saját téveszméit akarja ráhúzni mindenre, a konzervativizmus viszont a valósághoz igazítja a terveket. A világot élhetővé akarja tenni, nem pedig elhitetni az emberekkel, hogy úgy jó, ahogy van, csak megfelelő illúziókkal, önfeladással kell viszonyulni hozzá. Ha a polgári jobbközép elhiszi, hogy nem csupán egyenjogú, hanem a pszeudo-szabadelvű rendszert végleg leváltotta több mint húsz év múltán, tényleg új korszak kezdődhet a nemzet életében. Kiléphetünk a politikai apartheidből, a kirekesztő posztbolsevik ördögi körből. Mert a kettős hatalom abban nyilvánult meg, hogy a balliberálisok sosem fogadták el az emberek többségének a döntéseit. Így volt 1917 óta folyamatosan, és tartott mindmáig. Ezt számolja fel az új, széles társadalmi felhatalmazáson alapuló alkotmány. Amely azért kellemetlen a „progresszív” oldalnak, mert az alaptörvény a szó szoros értelmében az: alapja minden jogszabálynak. Ezért aztán már az alaptörvény kifejezéstől is prüszkölnek az utódpárti térfélen. Az ő legnagyobb bajuk ugyanis az az új alkotmánnyal, hogy tiszta állapotokat teremt. Utálják a stabil viszonyokat, emiatt ragaszkodnának a képlékeny jogszabályi háttérhez, a nemcsak láthatatlan, hanem vágyaik szerint észrevehetetlen alkotmányhoz. Mint a pártállam idején, amikor az volt a szöveg, hogy a népköztársaságnak már nincs szüksége a nagy szabadságban a jogok pontos kodifikálására. Az volt a cél, hogy mindig rá lehessen verni bármit az állampolgárokra, ha nem paríroznak szolgaian, és egyénieskednek.
Lételemük továbbra is a zavaros, kusza jogi helyzet, hadd szívódjon fel az az alkotmány. Tapasztalhattuk ezt nyolc éven keresztül. A köztársasági elnök és a polgári ellenzék keze is meg volt kötve, hiába voltak égbekiáltók a gazdasági-pénzügyi és emberi jogi merényletek. Ha meg nincsenek kormányon az álbaloldaliak, kedvező számukra, ha nem nyújt egyértelmű eligazítást a legfőbb törvény, hogy bármikor farkast sikolthassanak. Természetesen úgy, hogy házi slepp-alkotmányjogászok, szivarzsebben lévő emberi jogi aktivisták hada versenyt tajtékzik minden nem létező jogtiprás felett. Ennek a jó világnak most búcsút inthetnek. Emiatt szól a teli kraftra tekert sakálszimfónia. Holott az a nagy magyar költő is a rend, a letisztult viszonyok mellett érvelt, akit a Párt még halála előtt kitaszított és megtagadott, hogy utána a nevét állandóan felhasználják az őt elárulók utódai. József Attila örök időkre érvényesen fogalmazta meg: a lét dadog, csak a törvény a tiszta beszéd. A magyar történelem első demokratikus alkotmányában ezt a tiszta beszédet nem tudták elviselni – abszurd módon már akkor sem, amikor még nem is jött létre. Úgy gondolják, ha folyamatosan 220 voltot eresztenek az országra, egy idő után a nyolc évig balkormányzatilag lefárasztott emberek nem az áramforrást bekapcsolókra fognak haragudni, hanem a kabinetre, amely nem képes ellene tenni. S így le lehetne faragni a frakciószövetség több mint kétharmados támogatottságát.
Ez az a konszenzus, amelyben mindhárom ellenzéki párt gyümölcsöző együttműködésben forrna össze. Végigkopogtatták a kormányzati falakat, de hiába. Nem jött be a médiatörvény-buli, a gazdasági leszólás és leszorítás, a forint bedöntési kísérlete, a szakszervezeti, álcivil tüntetések sem hatottak érdeklődők hiányában. És most az alkotmánypankráció sem rengette meg a kabinetet. Sebaj, akkor jöjjön a művi polgárháborús fenyegetés, erőszak-eszkaláció. Hátha így föl lehet robbantani a kétharmados koalíciót. A szélsőséges álbal és a műliberálisok együtt fújogatják a zsarátnokot az áljobboldali, szintén szélsőséges anarchista táborral, hátha a csiholt tűznél majd együtt sütögethetik a pecsenyéjüket. Sorsszerű, hogy ebben máris az új alaptörvény tehet rendet. A félelemkeltő félkatonai szervezetek közvetett tiltása ugyanis eddig nem szerepelt az alkotmányban. Most már igen.
Gyurcsány közben nyíltan bujtogatja a romákat, vándoroljanak el, hiszen „evakuálásra, szállításra, átmeneti szállásra” ajánl fel egymillió forintot. Gusztustalanul drukkol is a helyzet romlásának. „Az az érzésem, (…) még csak most kezdődik az igazi baj” – festi nagy reményekkel, aljas számítással az ördögöt a falra. Mégis szívességet tesz. Segít megvilágosodni az embereknek, miről van itt szó. Hogy nem kell uniformisba öltözni ahhoz, hogy felismerhető legyen, ki akar békétlenséget szítani, polgárháborús viszonyokat teremteni – kizárólag saját önző hatalmi vágyainak érdekében. A gyöngyöspatai cigányok meg elgondolkodhatnak, milyen betegesen fukar az az ember, aki – bár napi több százezer forintot keres – egymillióval szúrja ki a szemüket provokatív és tán soha meg nem érkező felajánlásával. Ésszerűbb felhasználása lenne az összegnek, ha az alkotmány faluba történő kipostázását ebből fedeznék. Így hozzájárulhatna, hogy a helyiek megismerhessék azt az alaptörvényt, amely a jövőben megvédi őket minden szélsőségtől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.