Hazánk mutatója javult a legtöbbet

Munkatársunktól
2011. 05. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két éve nem látott szintre csökkent a múlt héten 2009 óta a különbség a Magyarország és a nyugat-európai országok által fizetendő kockázati felárban (az államadósság törlesztésének leállására kötendő biztosítás, azaz CDS) – írta tegnap a Világgazdaság internetes portál a Bloomberg hírügynökség „a nap grafikonja” című cikkére hivatkozva. Vagyis az utóbbi időben igen sokat javult a hazai gazdaság külföldi megítélése, s mindez a lap szerint azt igazolja, hogy az országnak nincs szüksége a Nemzetközi Valutaalapra (IMF). – A költségvetési kiigazító intézkedések erősítették a bizalmat, hogy az ország finanszírozni tudja adósságát mentőcsomag nélkül – olvasható a cikkben.
A magyar CDS-felár 240 bázispontra süllyedt a múlt héten a tavaly december végén kialakult 378 bázisponthoz képest. Magyarország kötvényeinek erősödése és a csődkockázati mutató csökkenése a legjelentősebb ebben az évben a világ összes országa közül. Az időszakban a Nyugat-Európa országait tömörítő mutató 22 ponttal, 187 bázispontra javult a Markit intézet adatai alapján. Portugália CDS-felára 681 bázispontra, vagyis rekordmagasságba emelkedett, miután harmadikként csatlakozott a hitelt kérők köréhez az euróövezeti államok közül. A magyar gazdaság iránti bizalom erősödéséhez az is hozzájárult, hogy ebben az évben a kormány vállalta, hogy csökkenti a költségvetési hiányt, és 2004 óta először teljesítheti a háromszázalékos költségvetési deficitcélt. A cikk szerzője emlékeztet, hogy Orbán Viktor fiskális tervei üdvözlendők, de a megvalósítás kulcskérdés lesz.

NGM: nincs eltérés. Arra hívja fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tegnap kiadott közleményében, hogy az unió előrejelzése szerint is három százalék alatt lesz a hiány jövőre. A magyar kormány egyetért az Európai Bizottság (EB) legfrissebb előrejelzésével, amelyben az szerepel: jövőre a Széll Kálmán-terv megvalósítása esetén a költségvetés hiány a GDP három százaléka alatt várható – olvasható a minisztérium lapunkhoz eljuttatott dokumentumában. Az EB prognózisában 3,3 százalékos deficit szerepel 2012-re vonatkozóan, ugyanis a kormány által bejelentett intézkedések végrehajtásában kockázatokat látnak. A szöveges indoklásban azonban elismerik, hogy a tervek végrehajtása három százalék alatti hiányhoz vezet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.