Külföldön építhet erőművet az MVM

Dékány Lóránt
2011. 05. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem zárható ki, hogy a Magyar Villamos Művek (MVM) külföldön épít majd erőművet – jelentett ki tegnap újságírói kérdésre válaszolva Kóbor György, az állami tulajdonú energiaipari cég gazdasági vezérigazgató-helyettese. Mint kifejtette, az MVM csoport erősíteni szeretné nemzetközi szerepvállalását. Jelenleg Ausztriában, Németországban, Csehországban, Szlovákiában és Romániában folytat a társaság villamosenergia-kereskedést. Ezenfelül bejegyzés alatt áll az MVM ugyancsak áramkereskedésre létrehozott leánycége Horvátországban, Szerbiában és Szlovéniában, de előkészítési fázisban tart a vállalat képviselete Franciaországban és Lengyelországban is. Kóbor György hozzátette, a paksi atomerőmű bővítését követően tetemes mennyiségű villamos energia áll majd hazánk rendelkezésére, aminek egy részét akár külföldön is lehetne értékesíteni.
Azonban nem csak az MVM érdeklődik külföld iránt: Baji Csaba, a cég elnök-vezérigazgatója szerint a csoporthoz tartozó Vértesi Erőműre Magyarországon kívüli érdeklődés látszik. A társaság a szénnel működő termelőegység bezárását egyébként 2014 végén tervezi. Baji Csaba emlékeztetett: a múlt évben sikerült elérni, hogy a vértesi blokkok ne termeljenek veszteséget. Ugyanakkor a korábbi működése, valamint a régebbi hibás döntések rányomták bélyegüket a tavalyi eredményekre. (Az MVM 2010-re 12,5 milliárd forintot fizetett be az államkasszába osztalék gyanánt.) Az elnök-vezérigazgató kitért a paksi atomerőmű bővítésére is. Mint mondta, szeretnénk beépíteni a folyamatba a fukusimai nukleáris balesetből levonható tanulságokat; ez szeptemberre történhet meg. Emiatt előfordulhat, hogy az új blokkok lehetséges szállítóinak szóló pályázatot az idén már nem írják ki – szemben az eredeti elképzeléssel. A szakember az MVM gázpiaci szerepvállalásával kapcsolatban hangsúlyozta, a társaság hosszú távon szeretne jelen lenni ebben az iparágban is. A cég miniszteri rendeleteknek köszönhetően lekötheti az osztrák határnál bejövő gázvezeték kapacitásának több mint 40 százalékát, illetve körülbelül 200 millió köbméter fűtőanyagot vehet ki a stratégiai tárolóból. Mindkét kedvező árú forrásból a lakossági távhőtermelők ellátását kell biztosítania. Baji Csaba rögzítette, nem tervezik, hogy háztartásokat is gázzal szolgáljanak ki, de „a szabad piacon nem zárható ki pozíciók kiépítése”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.