Leáll a Hamaoka atomerőmű

A kéreglemez-törésvonal közelében fekvő Hamaoka erőműben tegnap reggel megkezdték az energiatermelés leállítását. A japán létesítményt csak évek múlva helyezik ismét üzembe, amint elkészül a szökőár ellen védő rendszer.

Hírösszefoglaló
2011. 05. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött a Hamaoka atomerőmű két reaktorának ideiglenes leállítása Japánban – közölte tegnap a létesítményt üzemeltető Chubu Electric Power vállalat. Kan Naoto miniszterelnök a múlt héten, majdnem két hónappal a pusztító március 11-i földrengés és szökőár után rendelte el az erőmű bezárását. A Tokiótól kétszáz kilométerre délnyugatra, Sizuoka prefektúrában található erőművet üzemen kívül helyezik, amíg nem készül el a szökőár ellen nagyobb védelmet nyújtó gátrendszer. Az atomreaktorok közelében hullámtörőket, illetve más építményeket emelnek, amelyek megvédik a nukleáris erőművet a cunamitól. A munkálatok két-három évig tartanak majd, ezután újraindítják a reaktorokat. A Chubu Electric Power vállalat a létesítmény 4-es és 5-ös reaktorát állítja le, míg a karbantartás alatt lévő 3-as reaktor zárva marad. Az 1-es és 2-es reaktorokat már korábban leállították, mert kiszolgálták idejüket – adta hírül a Kjodo hírügynökség.
A Hamaoka erőmű olyan helyen épült, ahol a földkéreg három lemeze találkozik, és a szakértők 90 százalékos valószínűségét látják annak, hogy erős, akár nyolcas fokozatú földrengés következzen be évtizedeken belül. A Hamaoka a Chubu Electric Power áramtermelésének 15 százalékát adja. A kieső mennyiséget a cég hőerőművek termelésének növelésével és áramvásárlással pótolja. A japán hatóságok pénzügyi segítséget ígértek az idei csúcsszezonra.
A távirati iroda úgy tudja, hogy a szigetország kormánya tegnap elfogadta azt a tervet, amely megmenti a sérült fukusimai erőmű üzemeltetőjét az öszszeomlástól, és lehetővé teszi neki, hogy kifizesse a károsultaknak a több tíz milliárd dolláros kártérítést. Több ezer háziállatot vághatnak le a fukusimai atomreaktor környezetében – olvasható a Telegraph brit újság honlapján. Az erőmű húsz kilométeres sugarú körzetét lezárták, és a területet elhagyó gazdák után 3400 szarvasmarha, 31 500 malac és 630 ezer csirke maradt a kiürített zónában. A kormány arra kérte a közigazgatást irányító prefektúrát, hogy pusztítsák el az éhező állatokat, mert táplálásuk megoldhatatlan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.