Markó Károly és köre művei a galériában

A Magyar Nemzeti Galériában mától október 2-ig látható a Markó Károly és köre – Mítosztól a képig című kiállítás, amely a kezdeti, stíluskereső évektől az Itáliában felívelő karrier állomásain keresztül, a művész gyermekei, a kortársak és tanítványok műveinek megidézésével mutatja be idősebb Markó Károly művészetét.

P. Szabó Ernő
2011. 05. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Markó Károly a rajzművészetben is jelentős értékeket hozott létre – hangzott el a kiállítás megnyitása előtt rendezett sajtótájékoztatón –, ezek a Nemzeti Galéria kiállításán jelzésszerűen szerepelnek, illetve monitorokon mutatnak be belőlük válogatást a tárlat különböző pontjain; a rajzokat Vázlattól a képig címmel június 18. és október 2. között az esztergomi Keresztény Múzeumban mutatják majd be. Ez a megoldás jól illeszkedik ahhoz a gyakorlathoz, hogy a Nemzeti Galéria itthon és külföldön is vendégkiállításokat rendez, illetve jelentős műveket kölcsönöz más intézmények tárlataira.
Mint a tájékoztatón elhangzott, a Markó-kiállítás költségvetése meghaladja a százmillió forintot, ennek az összegnek kisebb részét fordították a művek kölcsönzésére, kiállításépítésre, nagyobb részét pedig a kiállítást megelőző, illetve az azt kísérő médiakampányra költötték. A költségek fedezéséhez jelentős támogatást adott a Magyarországon idén 25 éves Citibank, illetve a Munkácsy Alapítvány, amely egyébként az állandó kiállítás Munkácsy Mihály és Paál László művészetét bemutató részének megújítását is jelentősen támogatta, illetve a következő években hozzájárul egy Munkácsy-kutatóműhely létrehozásához, valamint egy Munkácsy-monográfia 2014-es kiadásához.
A Markó-kiállítással párhuzamosan más időszaki tárlatok is láthatóak a Magyar Nemzeti Galériában. Június 3. és szeptember 18. között tart nyitva majd a Privát labirintusok című kiállítás, amely autistaotthonokban élő felnőttek és kortárs művészek műveiből ad válogatást, július 15. és szeptember 4. között rendezik meg a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület éves kiállítását Magáért beszél címmel.
Október–novemberben a galéria is részt vesz a Magyar festészet napjai 2011 programsorozatában, decemberben pedig folytatódik a magyar festészet klasszikus mestereinek munkásságát bemutató sorozat, amelyben ezúttal Ferenczy Károly (1862–1917), a nagybányai művésztelep egyik vezető mestere művészetét mutatják be Boros Judit és Plesznivy Edit művészettörténészek gondozásában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.