Méhes, a mesélő

Tölgyesi Gábor
2011. 05. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végül a jó győzedelmeskedik, a rossz pedig elnyeri méltó büntetését – sokszor legyintünk, ilyen csak a mesékben létezik. Pedig a mesék sokszor a valóságból merítenek, vagy olykor valósággá válnak. Az újkori erdélyi magyar irodalom egyik legnagyobb meseköltőjének élete éppen ilyen volt. Méhes György író ma lenne 95 éves.
Székelyudvarhelyen született 1916-ban, polgári családban, Nagy Elek néven. Jogi tanulmányait Kolozsvárott végezte, majd a Pásztortűz és a Keleti Újság színikritikusa, publicistája lett. Nagy feltűnést keltett 1944-ben Magyarok és románok címen publikált vezércikke, amelyben a két nép megbékélését hirdette. A háború után a fő kifogás az volt ellene, hogy nem lépett be a kommunista pártba. Nevének használatától is eltiltották. Szabadúszóként alkotta meg varázslatos meseregényeit, a Rapsonné vára, a Virágvarázsló, a Gyöngyharmat Palkó, a Világhíres Miklós egész Erdélyben népszerűvé tette.
A 60-as évek puha diktatúrája alatt már ünnepelt színpadi szerző volt, művei finom iróniával beszéltek a társadalmi visszásságokról. Ilyen a Jerikó és a Bizánci capriccio is. Regényeiben Erdély elmúlt száz esztendejének történetét, polgári miliőjét, erényeit örökítette meg. Kiemelkedik az életműből az 1977-ben megjelent Orsolya, Bizalmas jelentés egy fiatalemberről vagy a Kolozsvári milliomosok, amely a kétezres esztendőkben számos kiadást ért meg Magyarországon, sokáig vezette a népszerűségi listákat.
Az élet elégtételt szolgáltatott a sokáig háttérbe szorított írónak: szélesebb olvasói réteg is felfedezhette, megszerethette művészetét. Ebben az sem lehetett akadály, hogy az őt agyonhallgatók utódjai 2002-ben, amikor a Kossuth-díjat átvehette, nemtelen támadást indítottak ellene. Hiába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.