Mérgező anyagok lisztbe, kenyérbe rejtve

Az egészségügyi határérték többszörösét tartalmazó méreganyaggal, mikotoxinnal szennyezett lisztet és az egészségre veszélyt jelentő péksüteményeket talált a Figyelő című hetilap a hazai üzletek polcain. Az újság mai számában olvasható tényeket laboratóriumi vizsgálatok támasztják alá.

Munkatársunktól
2011. 05. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordot döntött tavaly a szakemberek szerint a búzában és más szemes terményekben a fuzáriumgomba által okozott fertőzés, mérgező toxinszennyezés. Pontos, hivatalos adat azonban nem áll rendelkezésre – állítja a Figyelő. A valós helyzetre így a vizsgálólaboratóriumok és az egészségügyi határérték betartását önkéntesen ellenőrző malmok adatai alapján lehet következtetni. Eszerint a tavalyi búzatermésnek átlagosan legalább a 17 százaléka, de térségenként akár az 50 százaléka is fuzáriummal fertőzött lehetett.
A helyzet korábban sem volt éppen rózsás, hiszen a fuzárium toxinjaival szennyezett magyar élelmiszerek miatt az Európai Unió élelmiszer-biztonsági információs rendszere már többször is adott ki riasztást. Mégis, az ezek nyomán indult hatósági vizsgálatokról szóló közleményeken kívül kevés a hivatalos információ arról, milyen érdemi központi intézkedéseket rendeltek el a színfalak mögött a további esetek megelőzése érdekében az illetékesek – állapítja meg a hetilap. Az viszont magáért beszél, hogy a Figyelő a hazai kereskedelmi forgalomban ma is talált olyan élelmiszereket, amelyekben a méreganyag meghaladta az egészségügyi határértéket.
A lap független laboratóriumokban végeztette el vizsgálatait, amelyek szerint a magyarországi boltokban véletlenszerűen kiválasztott nyolcféle búzaliszt közül egy Spar üzletből származó termék az egyik toxinból a megengedett határérték több mint négyszeresét tartalmazta. Két Tótkomlósról származó termékben egy másik toxinból mértek határérték feletti szennyeződést. A lap véletlenszerűen kiválasztott tíz péksüteményt is, ezek közül a felnőttekre egy Auchanban vásárolt stangli, míg a kisgyermekekre további három termék – egy Auchanban beszerzett, illetve két Lipóti-készítmény – bizonyult veszélyesnek.
A Figyelő cikke a veszélyt konkrét példákon is érzékeltette: mint írják, egy 60 kilogramm súlyú felnőtt esetén a határérték az egyik toxin esetében napi 12 mikrogramm, ami azt jelenti, hogy ha a szennyezett lisztből 37,5 grammot elfogyasztunk, már túllépjük a tolerálható mennyiséget. A másik toxin esetében a megengedett napi maximális bevitel testtömeg-kilogrammonként 1 mikrogramm, ami azt jelenti, hogy egy tízkilós gyermek szervezetébe egy öt dekagrammos szennyezett zsemle elfogyasztásával a napi megengedhető mennyiség kétszerese kerül.
– A megugrott toxintartalom drámai következményei megmutatkoznak az állattenyésztésben is – mondta a Figyelőnek Magyar József, a szentesi Hungerit Zrt. vezérigazgatója, akinek cége baromfit dolgoz fel. A beszállítóktól vásárolt keveréktakarmány ugyan hivatalosan toxinmentes, de gyanús, hogy ugyanolyan összetételű takarmánnyal az egyik hizlalási időszakban gyorsan, a másikban feltűnően lassan fejlődnek az állatok. A fuzáriumgomba méreganyagai ugyanis lassítják a növekedést. A helyzet súlyosságát Pick László agrár-nagyvállalkozó is csak hangsúlyozni tudja. Nála a tenyészkocák tíz százaléka már elpusztult a fuzáriumos takarmánytól. A tetemek boncolásakor látszik, hogy a méregtelenítésben szerepet játszó belső szervek szinte felrobbantak. Mégsem tudják az etetőanyagot lecserélni, mert a piacon nem találnak toxinmentes tételt.
A Figyelőp megkérdezte a szakhatóságot, hány célzott ellenőrzést indított mikotoxinügyben, de a hetilaphoz lapzártáig nem érkezett válasz. A piaci szereplők úgy tapasztalták, hogy bár a szakhatóság időben értesült az országos fertőzés mértékéről, nem rendelt el olyan intézkedéssorozatot, amellyel számottevően csökkenthetné a fogyasztók veszélyeztetettségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.