Mi lesz a „függetlenekkel”?

A Független Színházi Szövetség és a Befogadó Színházak Szövetsége szakmai vitát szervezett, miután nyilvánosságra került az előadó-művészeti törvényhez kapcsolódó hatos művészeti kategóriára vonatkozó pályázati kiírás. A Nemzeti Kulturális Alap támogatási rendszerének hibáit boncolgató vitán a Merlin Színházban a Nemzeti Erőforrás Minisztérium képviselőin és néhány kuratóriumi tagon kívül minden meghívott jelen volt. A tárca tájékoztatása szerint áttekinti a felvetett kérdéseket.

Makrai Sonja
2011. 05. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Schilling Árpád, a Krétakör vezetője és a vita moderátora elmondta, hogy a Független Színházi Szövetség (FSZSZ) több ízben megkereste a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot (Nefmi) a hatos kategóriát érintő szakmai egyeztetés igényével, de minderre állítása szerint a Nefmi nem reagált. Ez hívta végül életre a Merlin Színházban múlt hét végén megrendezett vitát.
Az FSZSZ összefoglalása szerint a szaktárca döntései következtében az elmúlt egy évben többször sérültek a független színházak és táncosszervezetek érdekei. Zárolták a támogatás egyharmadát, csökkentették a törvényben garantált össztámogatás százalékos arányát, elvonták a zárolt összeget, az utolsó pillanatban írták ki a működési pályázatukat, váratlanul eltávolították a három évre kinevezett kuratóriumot, nem utolsósorban pedig megváltoztatták a támogatás teljes öszszegén belüli ágazati arányokat.
A Nefmi múlt heti kiírása szerint – a pályázatokat ugyanis június 6-ig kell beadni – összesen nettó 1143,80 millió forint értékben lehet pályázni az előadó-művészeti törvény alapján adható támogatásokra. Ebből 759 millió forintot az úgynevezett hatos kategóriába sorolt független színházak vehetnek igénybe.
A múlt év gyakorlatához képest hangsúlyosan megváltozott a pályázat belső támogatási aránya. A fent említett összegből jelen kiírás szerint 266 millió forintra a táncművészeti szervezetek pályázhatnak, a színházi célra fordítható, az infrastrukturális, illetve egyéb pályázatok kerete összesen 475 millió forint, egyedi pályázati célra pedig 18 millió forint áll rendelkezésre. Az FSZSZ kifogásolta, hogy a minisztérium az Előadó-művészeti Tanács javaslatával ellentétben megváltoztatta a kuratórium öszszetételét, miközben a mai napig nem kötött szerződést velük. Az FSZSZ problémaként említette még, hogy a Nefmi a nyitott pályázat kiírásában előre megnevezett nyolc alkotócsoportot – többek között a Szegedi Kortárs Balett, a Bozsik Yvette Társulat vagy az Experidance –, amelyek kiemelt, tehát biztos, strukturális felépítésükből adódóan nagy összegű támogatásban részesülhetnek. Az idei pályázat kiírásakor az FSZSZ felvetése szerint Szőcs Géza kulturális államtitkár az Előadó-művészeti Tanács javaslatait felülírta, ám lépését nem indokolta meg.

TÁNCOSOK RIPOSZTJA. Visszautasítjuk a függetlenek vádjait! címmel a pályázati kiírás körüli vitáról a Magyar Táncművészek Szövetsége tegnap közleményt jelentetett meg, amelyben az ellen tiltakozik, hogy táncművészeket, alkotókat, együttesvezetőket tisztességükben, függetlenségükben, hozzáértésükben megkérdőjelezzenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.