Négydimenziós testtérkép

Nagy az érdeklődés a magyar fejlesztésű térhatású anatómiai térkép iránt az Egyesült Államokban. A Balogh Attila idegsebész által létrehozott 4D Anatomy cég a Nemzeti Erőforrás Minisztérium invitálására a SYMA csarnokban mutatja be jövő héten legújabb fejlesztését.

Győr Ágnes
2011. 05. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar fejlesztésű négydimenziós – változtatható szögből térhatású képet adó – anatómiai atlaszt kiállítják a The World of Health IT (Az Egészségügy Világa IT) elnevezésű nemzetközi rendezvényen. A 4D Anatomy nevű cég, amely a program fejlesztője és tulajdonosa, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól kapott meghívást, hogy részt vegyen a budapesti SYMA csarnokban május 10. és 12. között megrendezendő konferencián és kiállításon. Az eseményen, ahol az egészségügyi információs és kommunikációs technológia területének vezető szakértői találkoznak majd, debütál a 4D Anatomy testatlaszának sztereoszkópos változata. A fejlesztés lehetővé teszi majd, hogy egy szemüveg segítségével, képernyő előtt ülve térhatásban lehessen tanulmányozni az ember felépítését.
Nyolc évvel ezelőtt, egy amerikai ösztöndíj ideje alatt született meg az emberi test kicsinyített térhatású anatómiai atlaszának ötlete – mondta el lapunknak Balogh Attila idegsebész, a rendszer egyik megalkotója, aki 2006-ban hozta létre a 4D Anatomy céget. Az Országos Idegtudományi Intézet munkatársa kifejtette, eddig körülbelül százmillió forintba került a fejlesztés és idén februárban mutatták be a fej-nyak régióról készült térképet. Ezt valódi szövetekről készült, rendkívüli részletességű felvételekből állították össze a szakemberek, és a Semmelweis Egyetem laboratóriumában készült képeket egy szoftver alakítja térhatású, forgatható modellé. Elsősorban az oktatás és a szemléltetés a célja a találmánynak, amely fontos szerepet kaphat a az orvosok képzésében és továbbképzésében. A valódi bonc-, illetve műtéti élmény reprodukálásával jelentős segítséget nyújthat mindazoknak, akik idáig elsősorban a rajzolt kétdimenziós anatómiai atlaszok segítségével ismerték meg az emberi test felépítését – fejtette ki az idegsebész.
Terv szerint a következő egy-másfél évben elkészülnek a szakemberek az emberi test teljes feltérképezésével. Balogh Attila hangsúlyozta, noha az értékesítéssel elsősorban az amerikai piacot célozták meg, a fejlesztés teljes mértékben magyar. Kérdésünkre, hogy van-e érdeklődés a térhatású anatómiai térkép iránt, amelyet nemrég a washingtoni Experimental Biology 2011 kiállításon mutattak be, a szakorvos kifejtette, hogy több neves külföldi egyetem jelezte, érdekelt lenne a találmány további fejlesztésében és alkalmazásában.
A SYMA csarnokban bemutatandó szoftververzió lehetővé teszi, hogy ne csak laptopon, de a már elérhető 3D kivetítőkön is látható legyen az atlasz. A 4D Anatomy fejlesztését személyesen is kipróbálhatják azok, akik ellátogatnak a SYMA csarnokba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.