Nemzetközi talajlabor Szegeden

A nagyváradi egyetemmel közösen alapít új laboratóriumot a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Biotechnológiai Intézete Szegeden. A kutatóközpontban a szakemberek a felszín alatti szennyeződés terjedését, hatásait vizsgálják majd, és megoldásokat dolgoznak ki a hathatós semlegesítésre is.

Nagy Áron
2011. 05. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetközi együttműködéssel épül új laboratórium a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Biotechnológiai Intézetében (Bay-Bio) Szegeden – közölte lapunkkal Kiss István. A Bay-Bio igazgatója elmondta, a nagyváradi egyetemmel való közös beruházás célja olyan kutatóközpont létrehozása, amelyben a szakemberek modellezhetik a környezetszenynyező anyagok felszín alatti terjedését, és kidolgozhatják a lehetséges kármentesítési eljárásokat. Erre azért van szükség, mert hazánkban 17-20 ezer, szerves szennyező anyaggal terhelt területet ismerünk, a nálunk területileg jelentősen nagyobb Romániában pedig csak becslések vannak a „fertőzött” területek számáról. E lokális szenynyezések elsősorban kőolajszármazékokat (benzin, gázolaj, egyéb üzemanyag), illetve zsíroldó szereket (klórozott alifások) tartalmaznak – magyarázta Kiss István. Az igazgató rámutatott: ezek a szenynyezések egyrészt a felszín alatt, a talajvízbe jutva, a szennyezés keletkezési pontjától akár kilométerekre is kárt okozhatnak, másrészt nagyon mérgezők. A szennyezések kiterjedése, haladási iránya és sebessége azonban nem ismert, így a kármentesítő beavatkozások hatékonysága is elég alacsony – tette hozzá a Bay-Bio vezetője.
A szegedi biotechnológiai intézet egyébként az elmúlt években jelentős tapasztalatra tett szert a mikrobiális kármentesítés területén. A kőolajszármazékok baktériumokkal történő lebontására több módszert is kidolgoztak a Bay-Bio szakemberei hazai és külföldi vállalkozásokkal közösen. Azonban a terepi tapasztalatok bebizonyították, hogy szükség van a felszín alatti folyamatok megismerésére ahhoz, hogy hatásosabban óvhassuk környezetünket. A főként biológus és vegyész kutatók azt is felismerték, hogy más szakterületek szakembereit is be kell vonniuk a kutatásokba, másrészt olyan laboratóriumi modellező rendszert kell kifejleszteni, amely jól megközelíti a valóságos, terepi viszonyokat. Ezért a nagyváradi egyetem matematikusaival és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Logisztikai Intézetének mechatronikai csapatával összefogva megterveztek egy berendezést, amely alkalmas ezen feladatok elvégzésére. A kapott adatok alapján pedig nemcsak az úgynevezett szennyezési csóva megszüntetését modellezhetik, hanem megbecsülhetik, hogy a valós beavatkozás milyen költségekkel jár, mekkora beavatkozást igényel és hogy mennyi idő szükséges a kellő hatás eléréséhez – tudtuk meg Kiss Istvántól. A Bay-Bio igazgatója megjegyezte: a laboratórium mint oktatási intézmény is működni fog, elsősorban a biológus, környezetmérnök szakképzésben, a Szegedi Tudományegyetem, valamint a nagyváradi tudományegyetem oktatási rendszerében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.