Olcsóbb is lehet a távközlés

Bodacz Péter
2011. 05. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élénkülő versenyt és jobb szolgáltatásokat vár a tegnap ismertetett határozatok eredményeként a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A döntések értelmében – mint arról Szalai Annamária, az NMHH elnöke beszámolt – a nagy szolgáltatóknak meg kell osztaniuk hagyományos réz, valamint optikai kábelhálózataikat kisebb versenytársaikkal, meghatározott feltételek mellett. A hatóság emellett a nagykereskedelmi piac szabályozásával a végfelhasználói árak mérséklését is szeretné elérni. – A szabályozással a hatóság egyik célja, hogy technológiasemlegessé, infrastruktúra-alapúvá tegye a versenyt. A kis cégek ugyanis csak úgy tudnak a nagyok által kínált szolgáltatásokkal versenyezni, ha nagykereskedelmi díjak ellenében hozzáférnek a meghatározó piaci szereplők hálózataihoz, s azon keresztül kiskereskedelmi szolgáltatásokat nyújtanak a lakosságnak – fejtette ki a hatóság elnöke. Hangsúlyozta: a verseny csak aszimmetrikus szabályozásban fokozódhat, azaz más előírásokat kell érvényesíteni a kisebb szolgáltatókra, mint a nagyokra. Szalai elmondta azt is, hogy Magyarországon jelenleg három nagy szolgáltató, a Magyar Telekom, az Invitel és a UPC birtokolja a vezetékes infrastruktúra 70 százalékát, az ügyféloldalon jelentkező 3,6 millió háztartás fennmaradó harminc százalékát kisebb cégek látják el. Ez utóbbiakat kívánja helyzetbe hozni az új előírás, figyelembe véve, hogy a piaci tapasztalatok szerint főként a csomagban kínált televízió-, internet- és telefonszolgáltatások a legkeresettebbek; 2010-ben 1,6 millió háztartás vett igénybe ily módon távközlési szolgáltatást, ami negyven százalékkal több az egy évvel korábbinál.
Az új generációs hálózatoknak jelentős tőkeigényük van, kiépítésük nagy kockázattal jár. Éppen ezért nagyon fontos a beruházások ösztönzése közpolitikai eszközökkel, illetve támogatásokkal és szabályozással – vélekedett a hatóság hírközlési elnökhelyettese. Mátrai Gábor szavai szerint Magyarországon az új generációs, széles sávú hálózatokat jelenleg a települések 19 százaléka és a lakosság 62 százaléka éri el. A mostani döntéssel ugyanakkor mérséklődik a befektetői kockázat, így a területi aránytalanság is csökkenhet. Az alelnök említést tett arról is, hogy a hatóság a korábbi terveknek megfelelően halad a digitális átállással, valamint az uniós hírközlési irányelvek magyar szabályozásba való átültetésével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.