Őrizetben az IMF vezére

Akár tizenöt–húsz év börtönbüntetésre is ítélhetik Dominique Strauss-Kahnt, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatóját, a jövő évi francia elnökválasztás eddigi legnagyobb esélyesét, ha bebizonyosodik, hogy szombaton szexuálisan zaklatott egy szobalányt a New York-i Sofitel luxusszállodában.

Munkatársunktól
2011. 05. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Villámcsapás a szocialistákra. Teljesen megdöbbentette Martine Aubryt, a francia szocialista párt vezetőjét Dominique Strauss-Kahn letartóztatásának híre. A Nemzetközi Valutaalap jelenlegi vezérigazgatóját Nicolas Sarkozy francia államfő legesélyesebb kihívójaként tartották számon, aki a szocialisták színeiben indult volna, noha sem ő, sem Sarkozy nem jelentette be hivatalosan, hogy indul a jövő évi elnökválasztáson. Minden közvélemény-kutatás azt mutatta eddig, hogy Strauss-Kahn legyőzi az egyre népszerűtlenebb Sarkozyt. A politikusi reagálások azonban aligha hagynak kétséget az elismert gazdasági szakember politikai jövőjét illetően. – Rendkívül óvatosnak kell lennünk az elemzésekben, a kommentárokban és a következményeket illetően – jelentette ki Francois Baroin kormányszóvivő. Hozzátette, hogy a francia kormány tiszteletben tart két egyszerű elvet, az egyik az ártatlanság vélelme, a másik pedig az, hogy az amerikai hatóságok saját jogrendszerük részében lefolytathatják az igazságügyi eljárást. A jobboldalon kijelentették, hogy ezzel Strauss-Kahn kiesett az elnökválasztási versenyből. Bernard Debré, a kormányzó Népi Mozgalom Uniójának képviselője Franciaországra nézve nagyon megalázónak minősítette az ügyet, Strauss-Kahn pedig szerinte gyanús egyén, és teljes mértékben rossz hírbe keveredett. Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetője kijelentette, hogy az IMF vezetője végleg lejáratta magát. A francia elnökválasztás időpontját egyébként épp a napokban hirdették ki, az első forduló 2012. április 22-én lesz. (MN)


Dominique Strauss-Kahn politikai karrierje tegnap hajnalban tulajdonképpen véget ért, miután a New York-i rendőrség letartóztatta szexuális zaklatás, nemi erőszak kísérletének és személyi szabadság korlátozásának vádjával. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) francia állampolgárságú vezérigazgatóját – aki nem rendelkezik diplomáciai mentességgel – a John F. Kennedy repülőtéren leszállították az Air France légitársaság párizsi járatának első osztályáról, és őrizetbe vették. A New York-i rendőrség szóvivője elmondta, hogy a Times Square-en álló Sofitel luxusszálloda egyik szobalánya tett feljelentést szexuális erőszak miatt. A 32 éves nő elmondása alapján helyi idő szerint szombat délután történt a bűncselekmény. Strauss-Kahn szobáját kellett volna rendbe tennie, s miközben a lakosztály halljában dolgozott, a vendég meztelenül kijött a fürdőszobából, és letámadta.

*

Az MTI jelentése szerint Dominique Strauss-Kahn előbb berángatta a szobalányt a hálószobába, de ott még sikerült elhárítani közeledését. Ezután a fürdőszobába vonszolta, ahol orális szexre kényszerítette és közben megpróbálta alsóneműjét leszedni. A nőnek végül sikerült kimenekülnie és a történtekről tájékoztatta kollégáit. Ők hívták a rendőrséget, amely azonnal cselekedett. A kisebb sérüléseket szenvedett szobalányt a Roosevelt kórházba szállították, ahol a sürgősségi osztályon látták el. A rendőrség már nem találta meg Strauss-Kahnt a lakosztályban. Azt feltételezte, hogy menekülni próbál, mert a mobiltelefonját és több más személyes tárgyát is hátrahagyta szobájában, tehát sietősen távozott. Rövid idő alatt kiderítették, hogy a Kennedy repülőtérre távozott és egy Párizsba tartó járat indulására vár. Benjamin Brafman, Strauss-Kahn egyik ügyvédje közölte, hogy ügyfele ártatlannak vallja magát. Az IMF vezetője tegnap Berlinben találkozott volna Angela Merkel német kancellárral, ma pedig részt vett volna az Európai Unió pénzügyminiszteri tanácsának ülésén. Egy német kormányforrás közölte, hogy a találkozó elmarad.
A 62 éves Strauss-Kahn 1977-ben lett a francia Szocialista Párt tagja, 1997–99 között gazdasági és pénzügyminiszter volt. 2007 novembere óta tölti be a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatói posztját, s helyzetét három évvel ezelőtt már megingatta egy szexügy. Az IMF-főnök ellen hatalmi visszaélés gyanújával vizsgálat indult egy magyar beosztottjával folytatott szerelmi viszonya miatt. Akkor az IMF közleményt adott ki, amely szerint az igazgatótanács helytelenítette, súlyos tévedésnek nevezte Strauss-Kahn rövid házasságtörő viszonyát, amelyet az IMF-vezető Nagy Piroska magyar közgazdásznővel, a valutaalap afrikai részlegének egykori magas beosztású tisztviselőjével folytatott. Strauss-Kahn nyilvánosan bocsánatot kért az ügy miatt az IMF-alkalmazottaktól és feleségétől is.
A Nemzetközi Valutaalap tegnap közleményt adott ki, miszerint Strauss-Kahn őrizetbe vétele ellenére zavartalan a valutaalap működése. Máris megindultak a sajtóban a találgatások, hogy Gordon Brown volt brit miniszterelnök léphet hamarosan Strauss-Kahn helyére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.