Perel a BP az évfordulón

Egy éve robbant fel a Mexikói-öbölben a Deepwater Horizon nevű olajfúró torony, a baleset miatt megindult olajszivárgás pedig az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb környezetszennyezése volt. Az évforduló napján benyújtott keresetében az olajkút üzemeltetője, a BP negyvenmilliárd dollárt követel a fúróplatformot üzemeltető cégtől az olajkatasztrófa miatt elszenvedett veszteségek ellentételezésére.

Munkatársunktól
2011. 05. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Obama ígérete. Barack Obama amerikai elnök a fúrótorony-baleset évfordulóján nyilatkozatban ígérte meg a Mexikói-öböl partvidékének teljes helyreállítását. „A 2010. április 20-án bekövetkezett események, valamint az azokat követő olajömlés kihangsúlyozta a környezet és az öbölvidék gazdasági egészsége közötti kritikus kapcsolatot. Kormányom mindent megtesz, ami szükséges az öböl partvidékének védelme és helyreállítása érdekében” – mondta. (MN)


A brit energetikai társaság keresete szerint a felrobbant fúrótorony tulajdonosa és üzemeltetője, a Transocean nevű cég rosszul végezte munkáját. A tényállás világos: 2010. április 20-án valamennyi biztonsági berendezés és rendszer felmondta a szolgálatot, ami végül balesethez vezetett – állítja a BP. A Transocean számos ponton megszegte a BP-vel kötött szerződést, nem tartotta karban megfelelően a fúróplatformot, nem képezte ki kellő alapossággal az alkalmazottakat és nem koordinálta megfelelően a mentési munkálatokat, amikor tűz ütött ki a platformon – áll a szerdán, a törvényi határidő előtti utolsó napon benyújtott keresetben.
A tavaly áprilisi fúrótorony-robbanás 11 ember halálát okozta. A baleset miatt a mélytengeri olajkútból 153 napon keresztül összesen 651 millió liter olaj ömlött a Mexikói-öböl vizébe. A katasztrófa következményei mégsem olyan súlyosak, mint azt előre gondolták. Úgy tűnik, az öböl élővilága megmenekült a teljes kipusztulástól, bár a Georgia Egyetem kutatói megállapították, hogy az olajszennyezés egy részét, főként a tengerfenékről, nem sikerült felszámolni. Kérdéses még az is, hogy milyen hatásai lesznek az olaj eltüntetéséhez használt oldószereknek, a takarításban részt vevő emberek nagy része ugyanis megbetegedett a vegyszerektől.
A legnagyobb kár azonban azokat az embereket érte, akik egész életükben halászatból vagy tengeri állatok tenyésztéséből éltek. Az osztrigatenyésztők például az évi közel hatezer tonna osztriga helyett tavaly csak ennek felét halászták ki Louisiana állam part menti vizeiből. A BP ígéretet tett, hogy 15 millió dollárral támogatja az osztrigatenyészetek helyreállítását, ám a pénz eddig még nem érkezett meg a gazdaságokhoz. Ezen túl a BP további 20 milliárd dollárt különített el kompenzációs célokra. Eddig 500 ezren jelezték, hogy részesülnének ebből az összegből, amelynek kifizetése azonban évekig is elhúzódhat, mivel a Transocean Ltd. és a BP bíróságon szeretné eldönteni, miért melyikük a felelős.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.