Román stratégiák a Fekete-tengernél

Lassanként nyilvánosságra kerülnek az amerikai haderők térségbeli állomásoztatási tervei. Ezzel összefüggésben válaszolt kérdéseinkre Lönhárt Tamás, a Babes–Bolyai Egyetem adjunktusa, aki A Fekete-tenger stratégiája és a román külpolitika címmel tartott előadást tegnap a Magyar Külügyi Intézetben.

Zord Gábor László
2011. 05. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem véletlen, hogy a rakétavédelmi rendszert is Romániába telepítik – mondta a szakértő, aki emlékeztetett: bár Irán nukleáris fejlesztéseinek békés jellegét hangsúlyozza, és a katonai célú program befagyasztását 2007-ben az amerikai hírszerzés is valószínűsítette, a hordozórakéták fejlesztése gőzerővel folyik továbbra is. Az új típusú Shahab–5-ös rakéta például Romániát is érintheti, a fegyverfejlesztés révén maga is veszélyeztetett országgá válhat. Ez felveti a kétoldalú kapcsolatok kérdését is, azt, hogy Irán számára Románia milyen állam. Azzal, hogy Bukarest NATO-csatlakozásától, 2004-től kezdve egyértelművé tette a proaktív és területen kívüli beavatkozást célzó Bush-rezsim támogatását, továbbá afganisztáni, iraki szerepvállalása, illetve a NATO keretein belül egyértelmű amerikai partnerséghez való lojalitása által Irán szempontjából nem a baráti államok közé tartozik – szögezte le. A szakértő ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ha valamit nagyon tagadnak, akkor is, ha nem kérdezik, akkor ott valami lehet a levegőben. Ilyen, amikor Lengyelország és Románia állandóan arról beszél, hogy a rakétapajzs nem Oroszország ellen irányul.
Katonai segélyezés tekintetében, a békepartnerségtől kezdve a NATO igényelte haderőreformokig Románia az Egyesült Államokat mint szállítót, technológiaforrást, tanácsadót, kiemelt stratégiai partnert nevezi meg.
Ami az orosz–román kapcsolatok katonai dimenzióját illeti, a szakértő úgy vélekedett: egyértelmű, hogy Románia számára minden, Oroszországból jövő negatív jelzés – legyen szó a NATO-csatlakozás akadályoztatásáról vagy a vétójog lehetőségének hangoztatásáról, majd utána a belenyugvó, de mégis irritált álláspontról minden NATO- és amerikai jelenléttel szemben a Fekete-tenger régiójában – a stratégiai vállalt partnerség hozadéka. Nem lehet úgy igazi, funkcionális partnerségeket építeni, hogy mindenki a barátunk marad – szögezte le Lönhárt Tamás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.