További változásra várnak a bábák

Önálló szakmai kollégium és szakmakód létrehozását, az oktatás felülvizsgálatát, az intézményen kívüli szülés állami támogatását, valamint a felelősségbiztosítási rendszer kiépítését kérték szülésznők és bábák tegnap Ékes Ilona fideszes parlamenti képviselő meghallgatásán. Az ügyészség nem engedélyezte, hogy a házi őrizetben lévő Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász előadást tartson a rendezvényen.

Mizsei Bernadett
2011. 05. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár szabályozta a kormány az intézményen kívüli szülés jogi és szakmai hátterét, a bábák tegnap a rendelet hiányosságaira hívták fel a figyelmet. A bíróság elutasította Geréb Ágnes házi őrizet feloldása iránti kérelmét, így a szülész-nőgyógyász írásban küldte el gondolatait. Szerinte az intézeten kívüli szülés is része kell hogy legyen az alapellátásnak, mert anélkül csak a jómódúak kiváltsága lehet a nyugodt szülés. Hozzátette, a rendelet nemcsak a családokra, hanem a bábákra is nagy terhet ró: olyan, szakmailag nem indokolt feltételeket is támaszt, amelynek következtében a bábák még az engedélyezés benyújtásáig sem jutnak el. – Többek között ezért szorgalmazzuk, hogy legyen egy referenciaintézet, amellyel mi, bábák szerződést köthetünk – tette hozzá.
Arra hívta fel a figyelmet, hogy a nőközpontú gondoskodási modell alkalmazása csökkenti a szülés közbeni sérülések, traumák, a szülés utáni depresszió és a császármetszések, valamint egyéb komplikációk előfordulását. Mint fogalmazott, a cél nem az, hogy minél többen szüljenek intézeten kívül, hanem az, hogy minél többen szüljenek háborítatlanul, minél kevesebb beavatkozással.
A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) szülésznői tagozatának vezetője, Tóth Anna előadásában kiemelte, hazánkban nem érvényesülnek azok az európai uniós irányelvek, amelyek megengedik a bábáknak például a spontán szülések önálló levezetését. A szervezet ezért petíciót küld az Európai Parlamentnek. Tóth Anna hozzátette, egyébként is gazdaságtalan orvost alkalmazni a komplikációmentes szüléseknél.
Az Országos Bábaszövetség elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy elengedhetetlen a szülésznők számának növelése, mert amíg egy szülésznő egy éjszaka alatt hat-tíz szülésnél is közreműködik, addig nem érvényesülhet a személyre szóló gondozás gyakorlata. Követendő példának nevezte a külföldön már működő, kórházakban létrehozott bábaszülőszobákat. Ezek célja, hogy a nők nyugodt körülmények között, orvos nélkül hozhassák világra gyermeküket, ám ha komplikáció lép fel, a közelben legyen műtéti háttér.
Ékes Ilona (Fidesz) országgyűlési képviselő arra kérte a szülésznőket, hogy a rendeletet tekintsék első lépésnek, amelyet még megfelelőbbé lehet tenni. A politikus ígéretet tett arra, hogy a meghallgatáson elhangzottakat eljuttatja frakciójának és a kormánynak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.