Vizsgálják a rágalomhadjáratot

A Fidesz szerint a Jobbik és az LMP próbál-próbált politikai tőkét kovácsolni a gyöngyöspatai eseményekből, az ellenzék pedig a kormányoldalt vádolta ugyanezzel – röviden így lehet összefoglalni azt a vitát, amelyet a településen történt események hátterét feltárni hivatott eseti bizottság létrehozásáról folytattak a képviselők. A testület elsősorban arra kíváncsi, hogy kik és milyen érdektől vezérelve kezdtek alaptalan riadalomkeltésbe és járatták le Magyarországot a nemzetközi közvélemény előtt.

Bodacz Balázs
2011. 05. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Támadás. Csak akkor lépett a magyar kormány Gyöngyöspata ügyében, amikor a feszültség, a provokáció erőszakba torkollott – állította a szocialista Göncz Kinga hétfőn, röviddel éjfél előtt az Európai Parlament (EP) teljes ülésén, amikor vele együtt három szocialista támadta a budapesti kormányt. A volt külügyminiszter mellett Tabajdi Csaba, a négytagú szocialista EP-delegáció vezetője, az egypártrendszeri idők moszkvai diplomatája sürgette az Európai Tanácsot, lépjen fel az általa „aggasztó jelenségnek” nevezett demokratikus visszarendeződés ellen egyes tagállamokban, amelyek korlátozzák a sajtószabadságot. Frakciótársuk, a szlovák Monika Flasiková Benová pedig sürgette a testületet, hogy vegye napirendjére egy olyan határozat megtárgyalását, amely kimondaná, hogy „az Orbán-kormány rossz kormány”. A magyar néppárti képviselőcsoport tegnapi közleményében kiemelte: a három szocialista képviselő „képmutató felszólalásokkal igyekezett Magyarországot és a magyar kormányt lejáratni”. A nyilatkozat emlékeztet arra, hogy Tabajdi aggodalma az európai demokrácia és sajtószabadság helyzetéért új keletű, ugyanis ez őt nem jellemezte, amikor a Gyurcsány-kormány idején azonosító számot nem viselő rendőrök vertek össze és kínoztak békés tüntetőket, szocialista politikusok bojkottálták a média egyes képviselőit vagy újságírókat rabosítottak. – Flasiková Benová pedig elmulasztotta aggodalmának kifejezését akkor – hangsúlyozza a közlemény –, amikor saját pártja, a Smer a szélsőségesen nacionalista és kirekesztő Jan Slota vezette Szlovák Nemzeti Párttal kormányzott, és a felvidéki magyarok jogait súlyosan korlátozó nyelvtörvényt fogadott el. (L. I.)


A bizottság létrehozását kezdeményező fideszes Kocsis Máté felidézte, hogy a Magyar Vöröskereszt által már korábban megszervezett utaztatást egyes érdekcsoportok úgy igyekeztek beállítani, hogy Gyöngyöspatáról evakuálni kellett a cigányokat. Minthogy az eset hátterének feltárása kapcsán nemzetbiztonsági szempontból releváns adatok is felmerülhetnek, a javaslat szerint az eseti bizottságnak csak olyan képviselő lehetne tagja, aki átment a C típusú nemzetbiztonsági átvilágításon. Ez ugyanakkor nem vonná magával azt, hogy az ülések zárt ajtók mögött zajlanának, hiszen, tette hozzá a képviselő, a nyilvánosság már csak azért is fontos, mert a magyarországi és a nemzetközi sajtó valótlan állítások sorozatával kürtölte tele a világot. – A bizottság létrehozásával a kormány is egyetért – fejtette ki Kontrát Károly államtitkár. Ugyanígy nyilatkozott Tóth Gábor (Fidesz), a honvédelmi bizottság előadója is, aki hozzátette: emlékszik még azokra, akik tíz évvel ezelőtt kéksisakos ENSZ-katonák behívását szorgalmazták a magyarországi cigányság védelmében.
Bárándy Gergely (MSZP) hangsúlyozta: elsősorban azt a kérdést kellene firtatni, hogy a hatóságok miért nem voltak képesek kezelni a gyöngyöspatai helyzetet. Hozzátette, a település problémáit – mint ahogyan általában a közbiztonsági kérdéseket – nem lehet pusztán rendőri fellépéssel megoldani. A szocialista politikus ezért azt javasolta, hogy a bizottság társadalmi és gazdasági vonatkozásokat is vizsgáljon. A jobbikos Volner János azt emelte ki, hogy a rendőrszakmai hibák feltárása is fontos volna. Példaként azt említette, hogy bár Gyöngyöspatán százszámra állomásoztak rendőrök, ez nem tántorította el a „cigány bűnözőket” attól, hogy többtucatnyian rátámadjanak néhány magyarra. Schiffer András LMP-frakció-vezető a nyomor felszámolásának fontosságáról beszélt, valamint arról, hogy a kormány feladata a közbiztonsági és szociális válsághelyzet elhárítása.
– Van némi riadalom ellenzéki körökben, mintha nagyon nem akarnák, hogy ez a bizottság létrejöjjön – reagált Kocsis Máté a vitában elhangzottakra. Mint mondta, a szocialisták szeretnek elfeledkezni arról, hogy a közbiztonság és a szociális helyzet szempontjából milyen állapotban adták át az országot. Kiemelte: azért eseti és azért nem vizsgálóbizottságot akarnak létrehozni, mert az előbbinek arra is van lehetősége, hogy a jövőre nézve javaslatokat fogalmazzon meg a hasonló esetek elkerülésére.
A bizottság létrehozását célzó határozati javaslat megállapítaná, hogy ki és miért állította valótlanul azt a Vöröskereszt által hosszú ideje szervezett akcióról, hogy a gyöngyöspatai romák evakuálása zajlik, kinek a megbízásából és milyen szerepet játszott a Gyöngyöspatán lezajlott eseményekben Richard Field, valamint kinek az érdeke, hogy a nemzetközi sajtó Magyarországról „a valóságban nem létező polgárháborús helyzetet mutasson be”. A testület azt is vizsgálja majd, hogy ellenzéki pártok közvetett vagy közvetlen módon részt vettek-e az ország közrendjének megzavarásában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.