A fizetésképtelenség felé halad az USA

Szabó Anna
2011. 06. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rövid időn belül a harmadik hitelminősítő ítéli kockázatosabbnak az amerikai államadósságot. Áprilisban a Standard and Poors adott negatív kilátást az Egyesült Államok kötvényeire, a múlt héten a Moody’s figyelmeztetett az államcsőd növekvő veszélyére, szerdán pedig a Fitch Ratings adott ki vészjósló nyilatkozatot az Egyesült Államok fizetőképességével kapcsolatban. Az indoklás szerint a törvényben rögzített, 14 300 milliárd dolláros adósságplafont Amerika már május közepén elérte, ugyanakkor se híre, se hamva a takarékossági megállapodásnak a republikánusok és a demokraták között.
A politikai játszma azzal fenyeget, hogy az Egyesült Államok akár fizetésképtelenné is válhat, ha nem sikerül dűlőre jutni a törvényhozásnak az adósságkorlát feloldásával kapcsolatban. Az eladósodás tempóját is aggasztónak találják a hitelminősítők. Hiába foglalták törvénybe a maximális eladósodás mértékét, azt eddig minden évben túllépte a kormányzat, és pótmegoldásként rendre megemelték az adósság felső határát.
2005-ben még csak a bruttó hazai össztermék (GDP) 61 százalékáig adósodott el Amerika, most már a GDP 99,5 százalékánál tart. A hitelminősítők nem titkoltan nyomást szeretnének gyakorolni a törvényhozásra, hogy még az augusztusi fizetésképtelenségi állapot bekövetkezte előtt döntsenek a deficit lefaragásáról. A Fitch szerint amennyiben erre nem kerül sor, úgy könnyen leminősíthetik az Egyesült Államok adósságát. A korlát feloldásáról a kongresszus határoz, ahol a republikánusok vannak fölényben, és az ügyben egyelőre nem történt előrelépés a demokrata vezetésű Fehér Házzal.
A Fitch elemzői arra figyelmeztetnek, hogy ha nem sikerül tető alá hozni a takarékossági csomagot, úgy néhány hét múlva kimerülnek a szövetségi források. Mindez azzal jár, hogy nem tudnak például fizetéseket vagy nyugdíjat folyósítani. – A világ legnagyobb kötvénykibocsátójaként és hitelfelvevőjeként az Egyesült Államok csődje súlyos fenyegetést jelenthet a még mindig törékeny globális pénzügyi rendszerre. A fizetésképtelenség óriási felfordulást okozna, mert a világ legjelentősebb mennyiségű devizatartaléka dollárban van az egyes országok jegybankjaiban – derül ki a Fitch elemzéséből.
A problémát súlyosbítja, hogy a költségvetési hiány az idén is tíz százalék körül alakulhat. Barack Obama elnök és a republikánusok abban egyetértenek, hogy le kell faragni a deficitet, ám nincs megállapodás közöttük a költségcsökkentés és az adóemelés mikéntjéről.
Elemzők szerint a megszorításoknak azért nincs támogatottságuk a politikai eliten belül, mert tartanak az épphogy lábra álló belső piac újabb megrázkódtatásától és a magas munkanélküliségtől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.