Bajban a magyar zöldségágazat

Milliárdos károkat okoz a hazai zöldségtermelőknek a németországi hasmenéses járvány miatti pánik. A gazdák szakmai szervezete attól fél, hogy az uniós zöldségekre kivetett orosz importstop miatt elárasztják hazánkat a nyugati-európai terményfelesleggel. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter mára összehívta az uniós szakminiszterek tanácsát, hogy elemezzék a zöldség- és gyümölcságazat helyzetét.

Dénes Zoltán
2011. 06. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keleten a helyzet változatlan
Az orosz tiszti főorvos tegnap arról számolt be, hogy még nem nyugtatták meg az európai zöldségek fogyasztásának biztonságos voltára vonatkozó uniós válaszok, ezért továbbra is érvényben tartják a zöldségbeviteli tilalmat. – Sem Németország, sem az Európai Unió hatóságai nem mutatnak készséget a helyzet tisztázására. Ez nem az ő hibájuk, hanem az ő bajuk, mert azt mutatja, hogy a felmerült kérdésekre egyelőre nincs válasz – idézte Gennagyij Onyiscsenko tiszti főorvos tegnapi nyilatkozatát az MTI. Onyiscsenko újra felsorolta azokat a feltételeket, amelyek mellett az európai zöldség visszatérhet az orosz piacra. Így például szükségesnek nevezte a kórokozó és a járvány okainak azonosítását, s annak tisztázását, hogy milyen módon terjed a fertőzés. Jó példaként említette Dániát, mivel a hivatalos hatóságok részletes jelentést küldtek az orosz félnek az országukban fennálló helyzetről. Tájékoztatása szerint ez lehetőséget ad arra, hogy a dánokkal előre léphessenek e kérdéskörben.
Értetlennek nevezte az unió reakcióját az oroszországi zöldségimport-tilalommal kapcsolatban Vlagyimir Csizsov, Oroszország állandó képviselője az EU-nál. Mint mondta, értik, hogy az Európai Unió gazdái komoly veszteségeket szenvednek, de – tette hozzá – „a pénzügyi veszteségeket nem lehet emberéletekhez mérni”. Csizsov úgy vélte, ebben a kérdésben Oroszországnak és az Európai Uniónak a Nyizsnyij Novgorodban június 9-én kezdődő orosz–EU-csúcsig meg kell állapodnia. Pia Ahrenkilde Hansen, az EU szóvivője megerősítette, hogy az európai közösség továbbra is aránytalannak tekinti az átfogó tilalmat. Hozzátette: brüsszeli remények szerint a csúcson a kérdés nem kerül napirendre, mert addigra sikerül meggyőzni az orosz partnereket, hogy ilyen intézkedésre nincs szükség.


Eddig megközelítőleg 3,5-4 milliárd forint kár érhette a hazai zöldségtermelőket amiatt, hogy a németországi élelmiszerbotrány következtében elbizonytalanodott vásárlók nemigen veszik ezeket a termékeket – mondta megkeresésünkre Fodor Zoltán, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója. Becslése szerint optimális esetben, vagyis ha egy hónapon belül alábbhagy a hisztéria és a vásárlók tudomásul veszik, hogy a magyar termékek teljesen biztonságosak, úgy is további mintegy tízmilliárdos kár keletkezhet az addig el nem adott zöldségek minőségi romlása miatt. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a pontos károk mértékéről nehéz beszélni, mivel a zöldségek jelentős része még a raktárakban van, ám nyilvánvalónak nevezte, hogy azt már valós áron nem tudják eladni. Sőt – tette hozzá – egyre nagyobb importnyomás érzékelhető, bár az előző években erről nem beszélhettünk, hiszen amint itthon is szezonja van a különböző zöldségeknek, a behozatal teljesen el szokott tűnni. A tőkeerős nyugat-európai kereskedők ugyanis igen olcsón kínálják az oroszországi zöldség-importtilalom miatt rajtuk maradt készleteket. Még azt is megtehetik, hogy bizományi konstrukcióban kínálják fel a multiláncoknak a zöldségeket – uborkát, paprikát, salátaféléket – és a szállítási költségeket sem számítják fel – mondta Fodor Zoltán, aki szerint félő, hogy amennyiben az áruházláncok beadják derekukat, úgy elárasztják hazánkat a külföldi zöldségekkel, ez pedig végleg megásná a magyar zöldségtermesztés sírját. Magyarországot közvetlenül is érzékenyen érinti, hogy az oroszok múlt csütörtökön megtiltották az Európai Unióból származó zöldségek importját. A magyar zöldségkivitel 10-15 százaléka irányul Oroszországba.
A FruitVeB nyílt levélben fordult az áruházláncokhoz és a kiskereskedőkhöz, kérve, hogy megrendeléseikkel és kommunikációjukkal segítsék a magyar zöldség-gyümölcs áruk eljuttatását a fogyasztókhoz, és a fogyasztói bizalom növelését. A szervezet ismételten hangsúlyozta, hogy a magyar zöldség-gyümölcs áruk teljes mértékben mentesek mindenfajta fertőzéstől és magas minőséget képviselnek. Ugyanezt emelte ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is, aki mint a Mezőgazdasági és Halászati Tanács soros elnöke, mára hívta össze az agrárminiszterek tanácsát, hogy elemezzék a németországi hasmenésjárványnak a zöldség- és gyümölcságazatra tett hatását. A Vidékfejlesztési Minisztérium erről szóló közleménye szerint a legnagyobb kárt az okozza, hogy még mindig nem lehet tudni biztosan, mi okozta a járványt, ellentmondó hírek jelennek meg a kórokozóról, de az biztos, hogy a fertőzést sikerült megfékezni. A miniszter azt is elmondta, hogy Magyarországra egyáltalán nem érkezik importuborka, mert a hazai termelők teljes mértékben képesek ellátni a hazai piacot. A miniszter felszólította a kis- és nagykereskedőket, az áruházláncokat és a multikat, hogy vegyék át a termelők jó minőségű zöldségeit, hiszen egyértelműen kiderült, hogy nem az uborka okozta a németországi fertőzést.
A németországi hasmenéses járvány egyébként az egész unióban komoly fejtőrést okoz a zöldségtermelő gazdáknak, mivel EU-szerte érezhetően megcsappant a kereslet a nyers zöldségek és gyümölcsök iránt. Ezt a helyzetet súlyosbította az orosz fél által elrendelt importstop. A vidékfejlesztési tárca emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság (EB) már csütörtök délután felszólította Oroszországot, hogy azonnal szüntesse meg az importtilalmat, mivel az intézkedés aránytalan és a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) jogszabályaival is ellentétesek. Oroszország régóta szeretne csatlakozni a WTO-hoz.

Megválaszolatlan kérdések. Miként készül az Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) a nyári hónapokra, mely termékek lesznek a figyelem középpontjában? A jelenlegi helyzetre való tekintettel fokozza-e a kereskedelemben megjelenő zöldség ellenőrzését a hatóság? Ha nem tervezik ezt, akkor milyen körülmények tennék indokolttá a fokozott vizsgálatot? – tettük fel kérdéseinket az MgSzH irányításáért felelős Vidékfejlesztési Minisztériumnak (VM). Megkeresésünket az a hazai piaci félelem is indokolta, hogy a hasmenésjárvány miatt eladhatatlan spanyol, német és más Nyugat-Európában termelt zöldség napokon belül a keleti uniós államokban, köztük a magyar piacon landolhat. A tárca ennek ellenére csak későbbre ígért érdemi tájékoztatást a területért felelős Kardeván Endre államtitkár sűrű elfoglaltságaira hivatkozva. (B. P.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.