Bajnai elhatárolódott önmagától

Szabó Anna
2011. 06. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A válság nem 2008-ban kezdődött Magyarországon, az okok a korábbi kormányok sorozatos hibáiban rejlenek – fejtegette Bajnai Gordon exkormányfő nemrég a parlament egyik szakbizottsága előtt, amely az előző nyolc évben keletkezett tizenkétezermilliárd forintnyi államadósság-növekmény okainak próbál utánajárni.
Bajnai meghallgatásával nem jutottak előbbre: a volt miniszterelnök kulturáltan határolódott el saját magától, amikor a felelősség kérdése vetődött fel. A korábbi kormányok vétkeit felemlegetve ugyanis elfelejtette részletezni, hogy 2006-tól ő először kormánybiztosként, majd önkormányzati és fejlesztési, végül gazdasági miniszterként épp ezeknek a saját megfogalmazása szerint „sorozatos hibákat” elkövető kormányoknak volt az oszlopos tagja.
Így továbbra is homályban maradt, miként jöhetett össze nyolc év alatt ez az irtózatos menynyiségű többlettartozás, amely a lakosságnak a magánnyugdíjpénztárakba 13 éven át befizetett megtakarításainak az ötszöröse (!) vagy az egész lakosság tíz év alatt befizetett összes személyi jövedelemadója. Bajnai azt sem részletezte az ominózus bizottsági ülésen, hogy két évvel ezelőtt még mennyire lenyűgözte őt a most már szerinte is felelősnek tartott Veres János pénzügyminiszter remek válságkezelői teljesítménye, márpedig ha nagyon firtatjuk a dolgokat, a „sorozatos hibákat” elkövető Gyurcsány-kormányban bizony hosszú ideig együtt üldögéltek.
Például együtt indították el a válság előestéjén a „Beindultunk” kampányt is, s abban a kormányban Bajnai miniszterként a sosem létező gazdasági sikereket méltatta. Sikeres és tőkevonzó országot hazudott, miközben már rég túl voltunk jó néhány leminősítésen, és minden beruházási mutató a negatív tartományban mozgott. Virtuális valóságnak láttatta a válságot, amit 2008 októberében még bagatellizált, noha novemberben már az ország fizetésképtelensége miatt le kellett hívnunk a Nemzetközi Valutaalaptól az óriáskölcsön első részletét. Bajnai egyébként értelemszerűen együtt kampányolt a szocialistákkal a 2009-es EP-választáson, a három gráciával színesített, ízléses plakátokon és szórólapokon, ahol szintén a sikert sikerre halmozó kormányt éltette. Most pedig a bizottsági meghallgatáson egyszer csak kiderítette, hogy mégiscsak a szakadék szélén táncoltunk, elvesztettük a versenyképességünket, és a befektetők is nagy ívben kerültek minket.
A volt kormányfő elhatárolódása önnön magától nem meglepő, mégis fontos lehet, mert a következő elhatárolódási kísérletére már érdemes lesz jobban odafigyelni. Az általa fémjelzett Haza és Haladás Alapítvány – amely természetesen nem akar politizálni, csak a mindenkori kormányerőket segítené, az MSZP-től pedig végképp független – már a szárnyait bontogatja. Bajnai most tanácsokat adna, holott a fejlesztéspolitika, amelyért négy évig felelt, óriásit bukott, mindez a legfrissebb statisztikákból világosan kiderül. Csakhogy aki képes olyat állítani, hogy nem felelős az előző kormányok okozta károkért, miközben benn ült a kabinetekben, egyébként pedig kizárólag hazaszeretetből vállalta el a miniszterelnöki tisztséget, attól bizony bármi más is kitelik.
Nem csodálkoznék, ha az alapítványa úgy egy-másfél év múlva, amikor a Széll Kálmán-terv egyes társadalmi csoportok érdekeit sértő intézkedései már jól körvonalazódtak, Bajnaiék aktivizálnák magukat, és a pártatlanság köntösében eljátszanák az elfogulatlan szakértők szerepét. Abban bízva, hogy addigra már senki nem emlékszik arra, hogyan énekelte az Internacionálét az MSZP kongresszusán, és a Hajdú-Bét hány beszállítója lett öngyilkos vagy földönfutó a kifizetetlen számlák miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.