Bolhából Elefánt

2011. 06. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bejárta egy kép a világot a Bajnokok Ligája-döntő előtt: Lionel Messi – az álló sorban jobbról a második – látható rajta úgy hatévesen, kilenc csapattársa és két edzője körében. Elsőre mindenkinek az szúr szemet, Messi mennyire pici – nem véletlenül ragadt rá a Bolha becenév. Ám ha figyelmesebben megnézzük a képet, másról is árulkodik. A narancssárga mez, inkább csak póló, nem különösebben elegáns, az egyik fiúnak sportszára, a másiknak rendes focicipője nincs, a nadrág sem egységes a legénykéken, az edzők sem a legújabb sportdivat szerint vannak öltözködve, a háttérben a kopottas fű, a barakk, a betonkerítés, az egész miliő szegénységről árulkodik.
De nem ez a lényeg. A futballpalánták csillogó tekintettel állnak a fényképezőgép elé, süt róluk a játék öröme, a büszkeség, hogy csapatként pózolhatnak. Messi életrajzából tudjuk, hogy szülővárosában, Argentína harmadik legnagyobb településén, a több mint egymillió lakosú Rosarióban, a Grandoli nevű csapatban kezdett el focizni, ahol édesapja volt az edző. A képen valószínűleg a fiatalabbik edző az apuka.
Innen indult hódító útjára korunk kétségkívül legkiválóbb játékosa. Nem a legmárkásabb cuccokban járt edzésre, ahová anyuka vagy apuka nem terepjáróban vitte; a lehető legegyszerűbb körülmények közepette nevelkedett két fivérével és nővérével. Amire igazán szüksége volt – a család melege, a baráti társaság és persze a futballpálya –, azt megkapta. A többit az élet elrendezte. (Közismert, tizenegy évesen azért került családjával együtt Barcelonába, mert a klub vállalta a gyógykezelése költségeit. Növekedésihormon-hiányt diagnosztizáltak nála, a kúra havonta 900 dollárba került. A befektetés busásan megtérült. A Barca hálás lehet az akkori sportigazgatónak, Carles Rexachnak, hogy már akkor felismerte a zsenit Messiben.)
A jólét eleve nem zárja ki a tehetség kibontakozását, de nem könnyíti meg úgy, ahogy ma sokan gondolnák. A feljebb jutásnál, a kitűnés utáni vágynál valószínűleg nincs jobb ösztöke. Csak a legnagyobbakat megemlítve Puskástól kezdve, Pelén, Beckenbaueren és Cruyffon át Maradonáig és a két Ronaldóig a labdarúgás története is erről árulkodik.
Lionel Messi ma már nem csupán a világ legjobb játékosa, hanem dúsgazdag ember. A híradásokban a heti több százezer eurós fizetéssel, luxusautókkal, önjelölt konzumhölgyek rajával és rajongók hadával szeretik láttatni – a csodálaton túl irigységet is gerjesztve. Pedig az igazán fontos kérdések ott, a Grandoliban dőltek el.
Lionel Messi ezekben a napokban Rosarióban tölti a szabadságát. Jó lenne olyan hírt olvasni, miszerint találkozott a régi pajtásokkal, s leugrottak egyet kispályázni a régi füvesre. Sőt, az lenne az igazi, ha hír se érkezne róla, csak úgy, magától, az élet legtermészetesebb dolgaként ez megtörténne.
A Bolhából így válhatna Elefánt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.