Bosszúra készül a szíriai hadsereg

A hadsereg támadására készül az észak-szíriai Dzsiszr as-Sugúr városa, miután a kormány szerint helyi banditák 120 biztonsági embert megöltek. A szíriai események miatt Franciaország az ENSZ Biztonsági Tanácsában a szíriai elnököt elítélő határozatot akar tető alá hozni.

Hírösszefoglaló
2011. 06. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amerikai támogatás. A világ közvéleménye ellentmondásos képpel rendelkezik arról, hogy pontosan mi is történik Szíriában, milyen erők követelik a Bassár el-Aszad elnök vezette hatalom távozását, és fejtenek ki egyre erőszakosabb tevékenységet ennek érdekében. Hogy nem kizárólag népfelkelésről van szó, arra a WikiLeaks által néhány héttel ezelőtt nyilvánosságra hozott amerikai diplomáciai távirat világít rá, mely igazolta, hogy Washington négy év alatt legalább hatmillió dollárral támogatta titokban az ellenzéket. Egy londoni szír csoporton keresztül éppúgy folyt a projekt finanszírozása 2005 és 2009 között, amikor a libanoni kormányfő meggyilkolására hivatkozva az Egyesült Államok nem tartott nagykövetet Szíriában, mint 2009 után, amikor a közeledés szándékát kifejezendő az Obama-adminisztráció ismét küldött misszióvezetőt. Egyes vélemények szerint a szíriai rendszerváltást szorgalmazók azért kerekedtek felül a reformok támogatását javaslókon az amerikai külügyminisztériumban és titkosszolgálati közösségben, mert Aszad elnök nem mutatott hajlandóságot az Iránnal fennálló szoros kapcsolatai lazítására, ami Izrael számára a legnagyobb fejfájást okozta már évek óta. Bár a nyilvánosságra került dokumentumok csak 2010-ig követik a pénzügyi támogatást, az sem zárható ki, hogy azt fokozták, miután az arab tavasz néhány fejleménye Irán pozícióinak erősödését eredményezte, amit Washingtonban nem akartak tétlenül szemlélni. (Z. G.)


Minden bizonnyal katonai lázadás is közrejátszik a török határhoz közel fekvő városban kitört erőszak kiterjedésében, de nehéz az információkat megerősíteni, mivel Szíriában nem dolgozhatnak külföldi újságírók, s a város környékén minden kommunikációs lehetőséget elvágtak. A török hatóságok közölték, hogy sokan menekültek át hozzájuk a szomszédos országból, akiket most kórházban ápolnak. A kormány szerint fegyveresek átvették az uralmat Dzsiszr as-Sugúr felett, és a lövöldözésben, valamint bombatámadásokban haltak meg a biztonságiak. Az ellenzéki aktivisták megerősítették a harcok tényét, de attól tartanak, az egész zűrzavar csak a kormány trükkje, hogy eltapossa a tüntetéseket. A kormány bejelentette, hogy erőszakkal fog fellépni, ennek hatására kezdtek elmenekülni a helybéliek Törökországba vagy a szomszédos nagyvárosba, Latakijába.
A városban múlt szombaton kezdődtek tüntetések Basár el-Aszad elnök rezsimje ellen, majd alakultak át káosszá. Dzsiszr as-Sugúr egyébként emlékezhet egy másik Aszad elleni tüntetésre, hiszen ezen a környéken volt 1980-ban a szunnita mozlimok nagy felkelése, amelyet a hadsereg rendkívüli szigorral letört. A hamai vérengzésben a becslések szerint akár 40 ezren is meghalhattak. A harmincegy évvel ezelőtti szörnyűség idején a szíriai állami média azt állította, a harcokat a felkelők kezdték, megölve a biztonságiakat pusztán „sötét gyűlöletük miatt”.
A hónapok óta tartó szíriai harcok miatt Franciaország azt tervezi, hogy a Biztonsági Tanács elé terjeszti a Damaszkuszt elítélő határozattervezetet. Alain Juppé francia külügyminiszter leszögezte, „Basár el-Aszad már nem méltó Szíria vezetésére”. A tervezetet Franciaország, Nagy-Britannia, Németország és Portugália terjeszti be, s Párizs szerint valószínűleg 11 szavazatot meg is kap, utána pedig „meglátjuk, hogy az oroszok mit csinálnak”. Moszkva valószínűleg vétózna egy ilyen szavazáson, hiszen Damaszkusz stratégiai partnere.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.