Cameronék csatája

Néha megesik, hogy egy országban a kormány és az ellenzék egyaránt válságos helyzetben van. Nagy-Britanniában ma ez a helyzet. David Cameron konzervatív–liberális demokrata koalíciós kormánya súlyos bizalmi válsággal küzd, ami egyelőre nem fenyegeti létét, mert a munkáspárti ellenzék helyzete sem rózsás.

Jotischky László
2011. 06. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koalíciós partnerek kezdettől fogva azzal a nehézséggel találták szemben magukat, hogy a két párt tagjainak jó része nem érti a koalíciós kormányzás alapelvét, azt, ha a partnerek eleve nem közös választási programmal indultak, engedményeket kell tenniük egymásnak. A Cameron-kormánynak megalakulásától kezdve a legsürgősebb és legfontosabb célja az volt, hogy tetemesen csökkentse az ország nyomasztó adósságterhét. Ezt csak radikális intézkedésekkel lehet elérni, ezek pedig ingerlik a közvéleményt. A Cameron-kormány mindenütt darázsfészekbe nyúl; a három legveszedelmesebb a betegellátó szolgálat (NHS) reformja, az egyetemi tandíjak felemelése és
a közalkalmazottak nyugdíjának csökkentése. A tandíjak miatt már volt véres zavargássá fajult tüntetés Londonban, az NHS-reformról hónapok óta folyik elkeseredett vita, a közalkalmazottak pedig sztrájkhullámmal fenyegetőznek. Ezek a sztrájkok késleltethetik szociális juttatások kifizetését, útlevelek kiadását, kórházak, bíróságok és börtönök normális működését. Az első közszolgáltatási sztrájkot már a jövő hétre – a wimbledoni tenisztorna idejére – tervezik a londoni metró alkalmazottai. Hogy a sztrájkokkal miként boldogul majd a kormány, azt nem tudni, de az eddigi tapasztalatok szerint Cameronék hajlamosak a hirtelen visszakozásra, ha ellenállásba ütköznek.
Egy sztrájkhullám az ellenzéknek sem használ. Ed Miliband a szakszervezeteknek köszönheti munkáspárti vezetői tisztségét, és ő is a tűzzel játszik, akár a sztrájkok mellett, akár ellenük foglal állást. Miliband mindeddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a párttagság jó része kezd kételkedni benne, és a felmérések szerint a megkérdezettek többsége sem tartja megfelelő ellenzéki vezetőnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.