Csillagközi összeesküvés

Egy csapat gyerek egy vonatbaleset eredményeképp csillagközi összeesküvésbe keveredik. A Super 8 harminc év elteltével méltó válasz az E. T.-re, Steven Spielberg vigyázó szemei mellett.

Kárpáti György
2011. 06. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyerekek egy csoportja vonatbaleset szemtanúja lesz, miközben amatőr zombifilmet forgatnak az éjszakában. 1979-ben járunk. Kamerájuk véletlenül rögzíti, amint életük kalandjába keverednek – nem csak a hihetetlen tragédia megélése, egyáltalán túlélése miatt. A vonat ugyanis a történet szerint egy 1958-ban foglyul ejtett földönkívülit szállított, akin a hadsereg kísérleteket folytatott, s emiatt kiszabadulása után bosszút áll az emberiségen. A Super 8 a gyermeki fantázia vászonra vetített játszótere, amelyben ezúttal a mostanság mellőzött majdnem-tinédzserek játsszák a főszerepet. A film rendezője, J. J. Abrams sikeres tévésorozatok, de mindenekelőtt a Lost producereként szerzett hírnevet, egyúttal belépőt a hollywoodi nagy pályára. Mozijában egyrészt felidézi a nyolcvanas évek gyerekklasszikusa, a Kincsvadászok hangulatát, de munkája sokkal inkább az E. T. ezredfordulóra modernizált változatának tetszik. Utóbbi nyilvánvalóan összefüggésben van azzal, hogy a mozi producere a mindenható Steven Spielberg, ám Abrams tiszteli annyira a mestert, hogy a nyilvánvaló átvételek mellett számos más filmből is szemezget, miközben a Super 8 mégis valamiféle eredeti darab látszatát kelti. E. T.-vel és más előképeivel öszszevetve a mostani történet lényegesen erőszakosabb, halálesetek sora borzolja a kedélyeket. Úgy tűnik, ennyit emelt a néző ingerküszöbén az elmúlt három évtized…
E. T. és a Super 8 földönkívülije is haza szeretne jutni, mindketten a hadsereg érdeklődésének középpontjába kerülnek, s végül mindkettőnek gyerekek segítenek a hazajutásban. Ezúttal azonban az idegent nemcsak évekig tartják fogva, de meg is kínozzák, amire a lény kiszabadulása után bosszúval válaszol. Abrams a rejtélyt azzal fokozza, hogy a földönkívüli sokáig nem ölt testet, így a néző a szereplőkkel együtt éli meg a tanácstalanságot, a történetnek pedig több ideje lesz a gyerekekre koncentrálni, akik szerencsére elég tehetségesek ahhoz, hogy a film ne fulladjon unalomba.
A Super 8 összességében kifejezetten szerethető sci-fi, akciójeleneteivel főleg a fiúk kalandvágyát fogja csillapítani, miközben a gyermeki ártatlanságot is felvillantja. Abrams ezzel a rendezéssel Spielberghez hasonlóan kiélhette gyerekkori vágyait; aligha véletlen, hogy a történet 1979-ben játszódik, amikor Abrams a vászonra vitt karakterrel egyidős tinédzser volt. A nosztalgia persze még kevés lenne a sikerhez. Hogy szerencse dolga-e, vagy Spielperg vigyázó szeme: Abrams összehozta az év egyik legjobb mesefilmjét.
(Super 8. Színes, szinkronizált amerikai film, 108 perc, 2011. Rendező: J. J. Abrams. Forgalmazó: UIP-Duna Film.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.