Egy fehér kosaras, aki tud ugrani

Tizenhárom év, megannyi szenvedés, hajnali edzések, sikerek és csalódások – ez áll Dirk Nowitzki és a Dallas Mavericks első NBA-bajnoki címe mögött. A német óriás már szinte mindent megnyert pályafutása során, az Év sportolója azonban még egyszer sem volt hazájában. Talán majd az idén

Ch. Gáll András
2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

White men can’t jump, hirdette egy kosarasfilm címe 1992-ből, Wesley Snipes és Woody Harrelson főszereplésével. A mozi azt a sztereotípiát igyekezett szertefoszlatni, hogy a kosárlabdát a feketéknek találták ki, a fehérek – állítólagos biológiai alsóbbrendűségük miatt – csak „ugatják”. Nos, ha valaki még hitt ebben a badarságban, annak figyelmébe ajánljuk a Dallas Mavericks csapatával hétfő hajnalban NBA-bajnoki címet nyert Dirk Nowitzki életpályáját. A 32 éves, würzburgi illetőségű kosaras 13 éves, már eddig is szinte páratlan NBA-karriert koronázott meg a bajnoki aranygyűrűvel, s a Bill Russellről elnevezett, a döntő legértékesebb játékosának járó serleg elnyerésével.
Nowitzki pályafutása az akarat és a kitartás diadala – persze azért némi tehetség sem ártott. A termetes würzburgi srác génjeiben hordja a labdajátékok iránti vonzalmat, apja, Jörg kézilabdában volt (nyugat)német válogatott, édesanyja, Helen kosárlabdában vitte még a férjénél is többre. Dirk tizenhárom évesen kezdett kosarazni, s három évvel később már a DJK Würzburg felnőtt csapatát erősítette. Ehhez azonban kellett, hogy Holger Geschwindnerrel egymásra találjanak. Geschwindner NSZK-s válogatottsági csúcstartó, játszott a müncheni olimpián, és 1994-ben látta meg Nowitzkit. „Amikor végignéztem egy mérkőzését, elámultam. Semmit sem tudott a kosárlabdáról, mégis ösztönösen mindent jól csinált” – nyilatkozta később Geschwindner a Sports Illustratednek.
Innen felpörögtek az események. A szakember foglalkozni kezdett Nowitzkivel, aki az 1998-as NDA-drafton kilencedikként kelt el. A Milwaukee Bucks szerezte meg a játékjogát, amit azonnal továbbadott a Dallas Mavericksnek. Nowitzki azóta a texasiak emblematikus játékosa, egyszersmind csapatkapitánya. Mielőtt azonban Dallasba szerződött volna, tíz hónapot szolgált a Bundeswehrben 1997 szeptembere és 1998 júliusa között. Amúgy is jellemző rá, hogy mindig készen áll, ha szólítja a haza. Számos NBA-sztárral ellentétben az első szóra ugrik, amikor a nemzeti válogatottban van rá szükség. 1999 óta valamennyi Eb-n, vb-n és olimpián játszott – kivéve a 2009-es Eb-t és a 2010-es vb-t, kisebb sérülések miatt –, többször is ő volt a pontkirály, a 2002-es indianapolisi vb-n (ahol Németország bronzérmes volt) és a 2005-ös szerbiai Eb-n (itt második lett a német válogatott) megválasztották az MVP-nek.
Ugyanezt a címet az NBA-ben is kiérdemelte 2007-ben – miközben négyszer az adott idény legjobb ötösébe is beválasztották –, most pedig, a Miami Heat elleni döntő megnyerése után a finálé legjobbjának kijáró Bill Russell-serleget emelhette a magasba. S bár hullafáradt, már bejelentette, hogy ott lesz szeptemberben a litvániai Európa-bajnokságon.
Látszólag kerek, hibátlan történet, pedig az élet ennél azért bonyolultabb, még akkor is, ha az illető 17,3 millió dollárt keres, mint Dirk a legutóbbi idényben. (Bár ezzel csak 10. az NBA rangsorában.) 2005-ben például adócsalás vádjával letartóztatták mentorát, Geschwindnert, mire Nowitzki bekeményített: kiállt gyámolítója mellett, követelte szabadon bocsátását, sőt, még azzal is fenyegetőzött, hogy nem megy el a belgrádi Eb-re, ha nem engedik ki a menedzserét. Milyen érdekes, kiengedték, s pár héttel később Nowitzki Eb-ezüstre vezette hazája válogatottját.
Nowitzkinek nincs szerencséje a nőkkel. Tavalyelőtt hónapokig együtt élt egy nála nyolc évvel idősebb hölggyel, bizonyos Cristal Taylorral, akibe annyira belezúgott, hogy már az esküvő napját is kitűzte, s egy 250 ezer dollár értékű jegygyűrűvel ajándékozta meg a tőle gyermeket váró, tapasztalt, fekete bőrű nőt. Május 7-én, napokkal a menyegző előtt a rendőrök csöngettek az 5,8 millió dolláros Nowitzki-kúria ajtaján, egy letartóztatási parancsot lobogtatva. Eszerint Taylornak már régen be kellett volna vonulnia a börtönbe, hogy letöltse korábban kiszabott büntetését, s amellett nemzetközi szélhámos. Odabent, a vizsgálati fogságban az is kiderült róla, nem is volt várandós, csak így próbált még jobban a szerelmes kosarassztár bizalmába férkőzni, akinek jókora összegeket húzott le a bankszámlájáról. Végül öt évet kapott, amit jelenleg is tölt.
Nowitzkinek két évébe került, hogy kiheverje a Taylor-affért. A közelmúltban összeismerkedett Jessica Olsonnal, egy ugyancsak színes bőrű, de nem amerikai, hanem svéd hölggyel, akivel – állítólag – remekül megvannak, legalábbis a bulvársajtó erről ír.
Arról nem szól a fáma, hogy Nowitzki bankszámlája még érintetlen-e…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.