Elfordult a lakosság az atomtól?

A magyar lakosság csaknem harmada nem támogatja az atomenergia felhasználását – derült ki az Ipsos által végzett felmérésből. A fukusimai nukleáris katasztrófa után a világon mindenhol csökkent a nukleáris energia népszerűsége. Fellegi Tamás fejlesztési miniszter tegnap elmondta, az uniós miniszterek tanácsa célul tűzte ki, hogy az év végéig felülvizsgálja a nukleáris létesítmények biztonságáról szóló meglévő szabályozást.

Munkatársunktól
2011. 06. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar lakosság több mint hatvan százaléka nem szeretne a jelenleginél több nukleáris energiatermelő blokkot látni az országban – derült ki az Ipsos 24 országban elvégzett felméréséből. Az Index.hu által ismertetett anyag alapján hazánkban a megkérdezettek 29 százaléka egyáltalán nem, 30 százaléka pedig inkább nem támogatja a nukleáris energiát. Mindez azért meglepő némiképp, mert korábban a paksi atomerőmű által évente végzett közvélemény-kutatásban valamennyiszer 70 százalék fölött volt az atomenergia elfogadottsága.
Az Ipsos kutatása arra is rámutatott, hogy a magyar válaszadók még a japánoknál is jobban elutasítják a nukleáris blokkokat. Az ázsiai szigetországban ugyanis 45 százalék tartja az atomot ma is elfogadható energiaforrásnak, s 71 százalékuk támogatja az atomerőművek modernizálását. A nukleáris energiafelhasználás megítélése Németországban, Olaszországban és Mexikóban a legrosszabb: itt sorrendben mindössze a lakosság 21, 19, illetve 18 százaléka támogatja az atomenergiát.
A kutatás szerint globálisan a korábbi 54 százalékról 38 százalékosra csökkent az atomenergia támogatottsága. Eközben a széné mint energiaforrásé 48 százalékon áll. Az atomenergiát ellenzők tábora átlagosan 26 százalékkal nőtt, ám Indiában, Kínában, Japánban és Dél-Koreában több mint 50 százalékkal emelkedett ennek aránya.
– A miniszterek tanácsa célul tűzte ki, hogy az év végéig felülvizsgálja a nukleáris létesítmények biztonságáról szóló meglévő szabályozást – mondta tegnap Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség bécsi miniszteri szintű konferenciáján. Egyben arra emlékeztetett, hogy az Európai Unió tagállamai a múlt hónapban megállapodtak az erőművek önkéntes kiegészítő biztonsági felülvizsgálatáról, vagyis az úgynevezett stressztesztek végrehajtásáról. – Magyarország kezdettől elkötelezett volt ezek megvalósítása mellett – hangsúlyozta a távirati iroda beszámolója szerint.
– A szerencsétlenség előtt a magyar közvélemény jelentős hányada támogatta az atomerőmű bővítését. Én azok közé tartozom, akik ma is így gondolják – fogalmazott Horváth Péter, a Magyar Energia Hivatal elnöke a Napi Gazdaságnak adott interjúban. Hozzátette, a németországi atomerőművek leállítását inkább belpolitikai, mintsem gazdasági vagy energetikai szempontok motiválták. Az elnök szerint a kieső villamosenergia-termelés pótlása az ország számára a gázimport jelentős növelését jelentheti, mivel víz- vagy szélerőművekkel nem feltétlenül pótolható a teljes mennyiség. – Hasonló sors várna Magyarországra is a paksi bővítés nélkül – emelte ki Horváth Péter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.