Fájdalomenyhítő páros siker

Egyest követő páros veresége után Arn Grétának befejeződött a francia nemzetközi teniszbajnokság, a sérüléssel bajlódó Szávay Ágnes viszont folytathatja, kérdés, meddig. Női egyesben kiesett a 2008-as bajnok Ana Ivanovics, a férfiaknál címvédő és ötszörös nyertes Rafael Nadal pedig pályafutása első párizsi ötjátszmás mérkőzését vívta, végül sikerrel.

Deák Zsigmond
2011. 06. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilván nem az számított a francia nemzetközi bajnokság tegnapi slágerének, hogy a 11-es pálya harmadik meccsén Szávay Ágnes a lett Liga Dekmeijere oldalán három játszmában verte a francia Irena Pavlovic, Laura Thorpe duót. Az eredménytől függetlenül mondhatjuk, a 22 éves magyar lány semmiképp sem volt a helyén, amit az egyéni világranglistás pozíciók jól jeleznek: ő 40., társa 674., az ellenfél tagjai közül Thorpe 168., Pavlovic 243. a sorban. Ehhez az „alászálláshoz” természetesen a csigolyasérülése is hozzájárult, ami miatt most fél évig nem láthatjuk a pályán, hiszen védett rangsort kérve az idény végéig leteszi az ütőt.
Ez többekkel előfordult már a profi tenisz sérülésveszélyes taposómalmában, ha csak közelmúltbeli magyar példákat citálunk, Mandula Petra, Kapros Anikó, Arn Gréta vagy legutóbb Czink Melinda is járt hasonló cipőben. Szávay esete viszont annyiban más, hogy ő igen fiatalon szenvedett olyan sérülést, amely alapjaiban kérdőjelezi meg pályafutása folytatását. Ezt így kerek perec senki, főképp maga a versenyző nem jelentette ki a május 10-i hazai beszélgetésen, de a védett rangsor kérése egyértelműnek tűnt, s hamar meg is történt. Az érthetetlen brüsszeli indulással egyértelműen az egyik szponzornak, illetve a tornákat szervező WTA-szervezetnek kellett megfelelnie, s szegről-végről a párizsi szerepléssel is, bár a Roland Garros varázsa enyhítheti a fájdalmat.
Kérdés, meddig és mennyire. Ági azt mondta, a francia Grand Slam-torna után végre lesz ideje pihenni, ehhez sok fórumon rosszmájúan hozzátették, az utóbbi hónapokban is így tett, hiszen edzeni és játszani sem tudott normálisan. Hogy ebben mennyi a testi fájdalom, s mennyi a lelkierő(tlenség) szerepe, nehéz meghatározni, az biztos, hogy Szávay a gyógymód kapcsán tényleg szilárd, az orvosok javasolta műtétet nem kockáztatja meg, alternatív kezelésekkel próbálkozik. A mindennapi életben bizonyára el lehet lenni így, de nagy kérdés, ha újra jön a terhelés, érkezik-e a menetrendszerű baj is. Kegyetlenül hangzik, ebben az esetben elképzelhető, hogy komoly versenyen most látjuk játszani utoljára Szávay Ágnest, a női világranglista egykori 13. helyezettjét. Függetlenül a tegnapi páros győzelemtől.

Ivanovics búcsúzott. Bár 20. kiemeltként, s a világranglista 21. helyezettjeként nem számított a fő favoritok közé, azért három éve mégis világelső és párizsi bajnok volt Ana Ivanovics. Az idén viszont a kezdő kört sem élte túl a szerb szépség, hiszen 109 perc alatt három játszmában kikapott a sorban csak 64. svéd Johanna Larssontól. Az idei Australian Open-döntős Li Na nehezen, Marija Sarapova könynyedén győzött. A férfiaknál az öszszesen ötszörös nyertes, címvédő Rafael Nadal tegnap első ötszettes csatáját vívta Párizs salakján. Az adogatóspecialista amerikai óriás, John Isner a második és a harmadik játszmát rövidítésben vitte el, a spanyol világranglista-vezetőnek kapaszkodnia kellett. Megtette, így nem ő lett az ötödik GS-bajnok, aki címvédőként már a rajton kiesik. Arn Gréta amerikai társával simán kikapott női párosban, így ő befejezte párizsi szereplését.
Érdekesebb eredmények. 1. forduló, női páros: Szávay, Dekmeijere (magyar, lett)–Pavlovic, Thorpe (francia) 7:6 (7-3), 3:6, 6:3, Medina Garrigues, Martinez Sanchez (spanyol, 11.)–Arn, Craybas (magyar, amerikai) 6:0, 6:2; női egyes: Clijsters (belga, 2.) –Jakimova (fehérorosz) 6:2, 6:3, Azarenka (fehérorosz, 4.)– Hlavacková (cseh) 6:3, 6:3, Li Na (kínai, 6.)–Zahlavová (cseh) 6:3, 6:7 (6-8), 6:3, Sarapova (orosz, 7.)–Lucic (horvát) 6:3, 6:0, Larsson (svéd)– Ivanovics (szerb, 20.) 7:6 (7-3), 0:6, 6:2; férfi egyes: Nadal (spanyol, 1.)–Isner (amerikai) 6:4, 6:7 (2-7), 6:7 (2-7), 6:2, 6:4, Murray (brit, 4.)–Prodon (francia) 6:4, 6:1, 6:3, Melzer (osztrák, 8.)–A. Beck (német) 6:3, 6:4, 6:2.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.