Gyógyítás gyógyulófélben

Molnár Csaba
2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valószínűleg nem az egészségügy diadalmeneteként kerülnek majd be az utóbbi évek az amerikai történelemkönyvekbe. A nemzetközi összehasonlításban kiemelkedően sok orvoslásra költött pénz ellenére az átlag amerikaiak egészségi állapota egyáltalán nem jobb más nemzetbeliekénél. Sőt a járványos elhízás következményeképpen kialakuló többféle kór, például a cukorbetegség gyakorisága meglehetősen gyászos képet mutat. Az oltásellenes körök aktívabbak, mint valaha. Eközben pedig végeláthatatlan politikai viták zajlanak a társadalombiztosítás rendszerének átalakításáról. Pedig az új orvosi felfedezések hatására az utóbbi évtizedben sok tekintetben javult az amerikai egészségügy hatékonysága. A tudományos eredmények immár kimutathatóan több ezer ember életét mentették meg, számol be a New Scientist az amerikai betegség-ellenőrzési és -megelőzési központ összesítéséről.

13 000
életet mentett meg egyedül a pneumococcus baktérium elleni védőoltás 2000 és 2008 között. A pneumococcus súlyos, akár halálos gyulladásokat okozhat. Az utóbbi években bevezetett védőoltások a becslések szerint 42 ezer halálos esetet és 20 millió megbetegedést előztek meg, így 69 milliárd dolláros haszonnal jártak.

30
százalékkal csökkent a tuberkulózisos esetek száma. Ez annak tulajdonítható, hogy a tíz évvel ezelőtti lépfenespórás (anthrax) levélküldemények hatására jelentősen megnövelték a közegészségügyi kiadásokat.

1500
ember halálát sikerült elkerülni a járványügyi szervek korszerűsítésével a 2009-es H1N1-es influenzajárvány idején. A tapasztalatokat a tavalyi haiti kolerajárványnál is hasznosították.

44
százalékkal csökkent 1997 és 2009 között a dohányzó fiatalok aránya (a 18 év alatti lakosság 34,8 százalékáról 19,5 százalékára). Ez részben annak tulajdonítható, hogy mára 25 államban tiltották ki a dohányzást – hazánkhoz hasonló módon – szinte minden nyilvános zárt helyről. Másrészt a cigarettára kivetett összes adó átszámolva átlagosan 424 forintra nőtt dobozonként.

36
százalékkal csökkent a szívkoszorúér-betegségben és 31 százalékkal az agyvérzésben elhunytak aránya az elmúlt tíz évben (a szívbetegségek még így is vezetik a fő halálokok listáját). E változás annak ellenére következett be, hogy az elhízottak aránya nőtt, így a gyógyítás hatékonyságát bizonyítja.

4,7
milliárd dollárnyi (900 milliárd forintnyi) egészségügyi költség megtakarítását tette lehetővé az, hogy 1996 és 2006 között 36 százalékkal csökkent az idegcső-záródási rendellenességgel született csecsemők aránya. Ez részben annak köszönhető, hogy bizonyos gabonából készült élelmiszereket 1998 óta kötelező folsavval (egyfajta vitaminnal) dúsítani.

8,5
százalékkal autóztak többet 2009-ben az amerikaiak az ezredfordulóhoz viszonyítva, mégis 26 százalékkal kevesebben haltak meg közúti közlekedési balesetben. Hála a biztonságosabb járműveknek és utaknak, 49 százalékkal csökkent a gyalogosként, 58 százalékkal a biciklistaként halálos balesetet szenvedő gyermekek száma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.