Hálás rezsim

Kik voltak az szt-tisztek? Hány szigorúan titkos tiszt dolgozott a belügynek Kádár alatt? Ezekre <br /> a kérdésekre is válaszol csütörtökön a Hír Tv Ősök tere című műsora.

Békés Márton
2011. 06. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem hétszáz személy szerepelt a márciusban a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézet égisze alatt működő Szigorúan titkos című internetes oldalon nyilvánosságra hozott szt-tiszti listán. Közülük majd hatszázat sikerült név szerint is azonosítani. A szigorúan titkos tisztek megismerésének fontosságát a „nyomozást” végző háromfős történészcsoport egyik kutatója, Fráter Olivér azzal magyarázza, hogy az ügynökökről szóló széles körű vita mellett sokáig elsikkadni látszott, hogy a Kádár-rendszer állambiztonsági szolgálatának középszintjén tevékenykedő szt-tisztek milyen fontos feladatot láttak el. Müller Rolf történész (Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára, ÁBTL) hozzáteszi, hogy annál is inkább így van ez, mivel az szt-tisztek az ügynöki kategória felett álltak, állambiztonsági munkájukat fedő munkahelyükhöz kötötten végezték. Ráadásul belügyi rendfokozattal rendelkeztek, anyagi juttatásokban részesültek, és a hivatásos állománynyal egyenrangúnak számítottak. Sőt: az szt-tisztek minden esetben önkéntesen végezték állambiztonsági munkájukat, köreikben előírás volt az ideológiai elkötelezettség és a párthűség.
A nemrég nyilvánosságra hozott lista természetesen utólag összeállított és korántsem teljes anyag, hiszen az szt-tisztek nyilvántartási száma és anyja neve alapján beazonosított személyek civil nevét nem tette közzé a múlt rendszer állambiztonsági adminisztrációja. A folyamatosan bővített listán szereplők túlnyomó többsége – mondja Fráter – a kémelhárításban tevékenykedő állomány része volt. Hamarosan fény derülhet azonban a hírszerzésben dolgozó és a „belső reakció elleni elhárítást” feladatul kapó (vagyis a hírhedt III/III-as csoportfőnökséghez tartozó) szt-tisztek némelyikének kilétére is. Többségük egyébként – teszi hozzá Müller –a hírszerzésnél dolgozott, kisebb részük szolgálta különböző elhárítási területeken a Kádár-rendszert.
Ott kezdődik a szigorúan titkos állomány története – tudható meg az ÁBTL online megjelenő Betekintő című folyóiratából –, hogy egy 1956 augusztusában kelt, belügyről szóló kormányhatározat „titkos államvédelmi állományra” bízta a turisták megfigyelését. A belügy értékelése szerint ugyanis a „tőkés turisták” beáramlása miatt „szigorúan titkos tisztek” alkalmazása vált szükségessé. 1957-ben egy belügyminiszter-helyettesi utasítás szabályozta is illetményüket. Biszku Béla belügyminiszter 1961-ben ismételten javasolta, hogy az állambiztonság fokozottabban ellenőrizze a megnövekedett turistaforgalmat. Ennek eredményeként a következő év elejétől tíz állami intézményben hoztak létre külön osztályt a nemzetközi kapcsolatok intézésére, amelyek lényegében a kémelhárítási munka összefogásáért felelős szt-tisztek fedő munkahelyei lettek. A szt-tiszti rendszert végül hivatalosan egy 1963-as és egy 1969-es belügyminisztériumi parancs szabályozta.
Bár keveset tudunk a rendszer kezdeti működéséről, de Müller szerint arról biztosan be lehet számolni, hogy a szocialista országokban működő magyar külképviseletek kémelhárítási munkáját és az ottani – ellenséges kémtevékenység megakadályozását szolgáló – állambiztonsági rezidentúrák megszervezését már a hatvanas évek elején szt-tisztek látták el. Az 1969-es BM-parancs aztán minden állami létesítményben és üzemben elrendelte fedett állások létrehozását a belügyi összekötők számára. Így a minisztériumok nemzetközi és a vállalatok külképviseleti osztályai többnyire szt-tisztek fedő munkahelyei lettek, majd a hetvenes évektől a szállodáknak és a MÁV-létesítményeknek, a kempingeknek és a művelődési házaknak is gondoskodniuk kellett egy-egy megbízható elvtárs elhelyezéséről. 1975-től kezdve a postai küldemények ellenőrzését és a levelek felbontását is szt-tisztek végezték. 1989-ig alapvetően nem változott a struktúra, a rendszerváltásig nagyjából 2500 szt-tiszt szolgálhatott az állambiztonsági rendszerben, ebből ezren hírszerzéssel, ezerötszázan pedig kém- és „belső reakciós elleni” elhárítással foglalkoztak. 1984-ben a III. főcsoportfőnökség szerveinél 772, a megyei rendőr-főkapitányságokon 427 rendszeresített szt-státus volt.
Az állambiztonsági munka elképzelhetetlen lett volna a szigorúan titkos tiszti állomány nélkül – ért egyet a két szakértő. A rekrutálás azonban nem volt egyszerű. Csak olyan személyt nevezhettek ki szt-tisztnek, aki egy nyílt belügyi állás betöltésére is alkalmas volt, hiszen felvételük után a BM III. főcsoportfőnökségének hivatásos állományába tartoztak, jogaik és kötelességeik szinte mindenben megegyeztek a nyílt operatív állományéival. A konspirációs és ideológiai szempontokat szem előtt tartó személyzeti politika jegyében az szt-tiszti pozíciók betöltésekor vagy a belügy nyílt állományú tagját, vagy a fedő munkahely megbízható civil alkalmazottját nevezték ki. Az szt-tisztek mindkét esetben kettős életet éltek, hiszen szakmai munkán alapuló civil életük keretei között látták el titkos állambiztonsági feladatukat. Ebbe leginkább a hálózatépítés, az információbegyűjtés és a tanulmányozó munka tartozott bele, de sokszor segédkeztek az operatív eszközök beszerelésében és karbantartásában is. A rezsim hálás volt nekik, szolgálataikért korkedvezményes nyugdíjban, katonai szolgálat alóli mentesítésben és anyagi juttatásokban részesültek. Sőt, ha az szt-tiszt fedő munkahelyi bére nem érte el a titkos munkájáért járó belügyi fizetést, akkor kipótolták a különbözetet.
Jelentős részük valamilyen párttisztséget is viselt, munkaköréből adódóan pedig bizalmas feladatokat látott el. Épp ezért sok esetben lehetett gyanítani, ki végez „mellékes” munkát a belügynek. Annak érdekében, hogy a dekonspiráció veszélyét a minimumra csökkentsék, az szt-tiszteknek tilos volt felkeresniük belügyi létesítményeket, beszervezettségükről pedig maximum csak pártszempontból megbízható munkahelyi vezetőjük tudhatott. Az összekötő tisztek és a szigorúan titkos állományú tisztek közötti információcserére csak a konspirációs céllal fenntartott K- és T-lakásokban kerülhetett sor.
Az állambiztonság számára releváns információk 12 százaléka származott szt-tisztektől, 27 százaléka ügynököktől, 23 százaléka az operatív eljárások eredménye volt. Noha még 1990 februárjában is adtak parancsot a szigorúan titkos tiszteknek, de míg a nagyjából 200 ezer ügynök jelentései az ÁBTL-be kerültek, az szt-tisztek anyagai nem találhatók meg.
A Kádár-rendszer állambiztonsági szolgálatának szigorúan titkos tisztjeivel foglalkozik csütörtökön az Ősök tere. Az adás időpontja a Hír Tv-ben: csütörtök 22.30, szombat 15.30 és szerda 16.05.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.