Helikopterek is támadhatják Kadhafiékat

Zord Gábor László
2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben újabb nemzetközi diplomáciai erőfeszítés van kibontakozóban a líbiai konfliktussal kapcsolatban, a harcok nem szünetelnek a tripoli kormány és a Bengházi központú lázadó erők között, valamint folytatódik a nyugati katonai intervenció is. David Cameron brit miniszterelnök engedélyezte, hogy immár ne csak vadászbombázókat, hanem Apache harci helikoptereket is bevessenek Moammer Kadhafi líbiai vezető csapatai ellen. A lépés a NATO katonai beavatkozásának jelentős eszkalációját jelzi, hiszen a helikopterek kis repülési magassága, az ellenséges célpontok megközelítése miatt nagyobb hatékonysággal támadhatják a kormányerők gyalogosait is városi környezetben, ugyanakkor sokkal sebezhetőbbek is a Líbiában nagy számban rendelkezésre álló kézi légvédelmi rakétákkal szemben. Az Apache-okat az HMS Ocean helikopterhordozó hajó fedélzetéről vetik be. A francia kormány a hét elején jelentette be, hogy a líbiai műveletekre felajánlja Tiger harci helikoptereit, amelyeket szintén egy hajó fedélzetén indítottak útnak az észak-afrikai partokhoz.
A NATO péntekre virradóan újabb légitámadást hajtott végre Tripoliban, és találat érte a Moammer el-Kadhafi líbiai vezető főhadiszállását és rezidenciáját magába foglaló erődöt is. A kormányerők tüzérsége nem sokkal korában hevesen lőtte a lázadók kezén lévő Miszrátát.

Dezertálás és kiutasítás. Al Hadi Hadeiba, Líbiának az EU-hoz és a Benelux államokhoz delegált nagykövete az unió tisztségviselőivel folytatott hosszas tárgyalások eredményeképpen megszakította a kapcsolatait a Kadhafi-rezsimmel és dezertált, már nem képviseli Tripolit. A lépést üdvözölte Catherine Ashton, az EU külpolitikai főképviselője. Közben nemkívánatos személynek minősítette és kiutasította a dán kormány a líbiai főkonzult, mert többször is nyilvánosan támogatásáról biztosította Moammer Kadhafi rezsimjét. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.