Igazságtalannak ítélt korkedvezmény

Nem tartja igazságosnak a többség, ezért megváltoztatná a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugdíjazásának jelenlegi feltételeit – derült ki a Századvég legfrissebb felméréséből.

Munkatársunktól
2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még nincs egyezség. Orbán Viktor kormányfő várhatóan hétfőn újra fogadja a rendvédelmi érdekképviseleteket, miután tegnap lezárultak a nyugdíjkedvezmények átalakításáról szóló, a belügyminiszterrel folytatott tárgyalások. Egyezség nem született ugyan, de a tárca aktívnak és tartalmasnak nevezte a találkozót. A szakszervezetek testületeik előtt ismertetik az egyeztetések során kialakult koncepciót. Bár a felek nem közöltek részleteket, az érdekvédők az egyik eredményként említették, hogy a tárgyalásról készült jegyzőkönyvbe bekerült a közös megegyezéses nyugdíjba menetel lehetősége is 52 év fölött és 25 év tényleges szolgálati idő után miniszteri engedéllyel. Közben a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete bejelentette: június 16-án egyszerre több helyszínen, több óráig tartó forgalomlassítással blokkolják az ország, a megyeszékhelyek és a városok legfontosabb főútvonalait, a ki- és a bevezető utakat.
Bővebben a 3. oldalon


A választókorúaknak csupán az ötöde – 21 százalék – vélekedik úgy, hogy a kormánynak a jelen helyzetben nem kellene hozzányúlnia a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugdíjazási rendszeréhez. A megkérdezettek 69 százaléka ellenben azon az állásponton van, hogy változtatni kellene a rendszeren, mert az nem igazságos.
A kutatásban részt vevők 10 százaléka nem tudta megítélni a kérdést. A Századvég a választók politikai önbesorolása szerint is hasonló arányokat talált. Vagyis a magukat baloldalinak vallók körében is többségben vannak azok, akik változtatnának a jelenlegi helyzeten. Ez utóbbi csoport tagjainak 60 százaléka áll a változás mellett, 33 százaléka tartja helyénvalónak a nyugdíjazás jelenlegi feltételeit. A magukat „középen állóként”, azaz ideológiai szempontból semlegesként azonosító szavazók 70 százaléka változtatáspárti, és 21 százaléka tartja elfogadhatónak a jelenlegi rendszert. A jobboldaliak körében az első arányszám még nagyobb: 78 százalék, szemben a 15 százalékkal, amely nem változtatna. A megkérdezettek elsöprő többsége, 93 százaléka hallott a rendvédelmi dolgozók által nyugdíjügyben szervezett tüntetésekről. Mindössze hat százalékuk nem értesült az eseményekről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.