Jó üzletet kötöttünk a Mol-csomaggal

Olyan befektetés az oroszok által birtokolt Mol-részesedés megvásárlása, ami már középtávon megtérül. A magyar állam által kifizetett pénz tehát nem tűnik el, hanem nagyon komoly vagyonelemmé válik – jelentette ki tegnap újságírók előtt Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter. Más szakértők azt hangsúlyozzák, hogy az eddig fel nem használt IMF-hitel „bevetésével” nem nő a magyar államadósság.

Dékány Lóránt
2011. 06. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon komoly vagyonelemet vásárolt vissza a magyar állam – fogalmazott Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter tegnap újságírók előtt, utalva a kedden mintegy 500 milliárd forintért megvett, 21,2 százalékos Mol-részvénycsomagra. A tárcavezető szerint nem igaz, hogy a pakettért adott pénzt az állam elköltötte, hiszen olyan befektetésben helyezte el, amelyik már középtávon megtérülhet. Mint mondta, ez a megállapodás radikális áttörés az ország energiafüggetlenségének megvalósítása terén. A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a tranzakció lezárásához még szükség van a költségvetési törvény módosítására, valamint parlamenti jóváhagyásra is. – A részvénycsomag megvétele nem növeli sem a költségvetési hiányt, sem pedig az államadósságot, emiatt nem lesz szükség újabb hitel felvételére – szögezte le Fellegi Tamás.
A miniszter kifejtette, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által kiadott állásfoglalás szerint az államnak akkor sem kell kötelező vételi ajánlatot tennie a Molra, ha tulajdoni részesedése átlépi a 25 százalékot. A hazai olajtársaság szabályzata szerint ugyanis minden részvényes legfeljebb tízszázaléknyi szavazattal bírhat, a szabályozás szempontjából pedig ez utóbbi számít. Fellegi Tamás arra a kérdésre, kívánja-e az állam megváltoztatni a tízszázalékos szavazati korlátot, annyit felelt: „a magyar stratégiai vállalatokat védeni kell a külföldi kézbe kerüléstől”. Ugyancsak újságírói kérdésre kitért a Molt az INA miatt érő horvát támadásokra is. – Ami Horvátországban történik, az ottani belügy. Az állami szerepvállalás a Molban azonban minden olyan területen stabilitást ad a magyar olajcégnek, ahol az tevékenykedik – emelte ki a miniszter.
Az 1,8 milliárd eurónyi összeget hazánk a fel nem használt IMF-hitelkeretből fizeti. – Nem köti semmi Magyarország kezét, szabadon felhasználhatja az IMF-hitel lehívott részét az orosz Szurgutnyeftyegaz Mol-részesedésének visszavásárlására – közölte Irina Ivascsenko, az IMF magyarországi képviseletének vezetője tegnap a Reutersszal.
– Zseniális húzás, hogy a kormány egy korábban felvett IMF-hitelrészletből vásárolja meg a Szurgutnyeftyegaztól a Mol-részvényeket. Ez a megoldás nem növeli a bruttó államadósságot – idézte tegnap a Napi.hu Forián Szabó Gergelyt, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatóját. Emellett több pozitív elemzői értékelés is napvilágot látott a megállapodással kapcsolatban. – Az állam visszatérése megnyugtathatja a kedélyeket a Mol menedzsmentjén belül. Ezenkívül erősödhet a vállalatirányítás, és emiatt leépíthetik az eddigi védelmi mechanizmusokat, például a kölcsönadott saját részvényeket, amiket eddig az esetleges ellenséges felvásárlások ellen tartott fenn a Mol. Mindazonáltal továbbra sem számítunk osztalékfizetésre – közölte az Equilor véleményét a Portfolio.hu. A KBC elemzői ugyanakkor úgy vélekedtek, a magyar állam szerepvállalásával a részvényesi kockázatokat politikai kockázatok váltják fel. Hozzáfűzték, ezenfelül bizonytalanság övezi azt, hogy a kormány milyen befolyással lesz a társaság stratégiájára.
Más összevetés szerint viszont nem volt annyira jó üzlet a Mol-pakett visszavásárlása. A Portfolio.hu arra mutatott rá, hogy az olajcég 2006-ig tartó privatizációja során az utolsó 21 százalékos csomag 340 milliárd forintért kelt el, amihez képest a mostani, 500 milliárd körüli vételár csaknem 50 százalékkal nagyobb. Ráadásul a Szurgutnyeftyegaz az OMV-nek 2009-ben jelenlegi árfolyamon körülbelül 390 milliárd forintot fizetett a Mol-részvényekért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.