Két fronton harcol Pakisztán

Oszama bin Laden likvidálása után az al-Kaida azzal fenyegette meg a világot, hogy terrortámadások sorozatával torolja meg vezére halálát. Azóta véres merényletek bizonyítják, hogy nem a levegőbe beszéltek.

Radnóti Aliz
2011. 06. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogyan várható volt, a támadásokat nem Európa vagy az USA nagyvárosaiban, hanem Pakisztánban és Afganisztánban követték el. Figyelemre méltó, hogy a merényletekért nem az al-Kaida, hanem szinte mindig a helybéli tálibok vállalták a felelősséget.
Az egyik legutóbbi ilyen eset sokkolta a médiát és az emberi jogi szervezeteket: múlt hét kedden egy vidéki város csatornájában találták meg a pakisztáni Szaíd Szalím Sáhzád megkínzott holttestét. A nemzetközi sajtónak is dolgozó oknyomozó újságíró az al-Kaidáról és a tálibokról írt könyvet. Több vezető terroristával készített interjút, és egy ízben a tálibok fogságába került. Mostanában a terrorizmus és a pakisztáni biztonsági erők kapcsolatát kutatta. Egy kétrészesnek szánt, május 26-án megjelent cikkében az újságíró a május 22-i haditengerészeti bázis elleni merényletet elemezve azt fejtegette, az al-Kaida beszivároghatott a pakisztáni haditengerészet soraiba. Iszlámábád most ismét magyarázkodni kényszerül. Az újságíró közeli barátai, többek között a Human Rights Watch munkatársa azt állítják, a férfit a pakisztáni titkosszolgálat, az ISI tartotta fogva a halála előtt, miután már többször megfenyegették. Szerintük a kínzás és a kivégzés módja is a titkosszolgálat módszereire utal. Az Egyesült Államok azzal vádolja Iszlámábádot, hogy az ISI egyes elemei együttműködnek a szélsőségesekkel. A Bin Laden elleni akciót éppen ezért az utolsó pillanatig titokban tartották a pakisztáni hatóságok előtt, komoly tekintélyvesztést okozvta a dél-ázsiai atomhatalom vezetésének.
Pakisztánban eközben egyre jobban elharapózik az Amerika-ellenesség. Aszif Zardárí elnök és a kormány kérte Washingtont: konzultáció nélkül ne kezdjen önálló katonai akcióba az ország területén. Bin Laden likvidálásának módszerei komolyan felvetették, hogy az amerikaiak folyamatosan megsértik az ország szuverenitását. Mindezek ellenére szinte azonnal folytatódtak pakisztáni célpontok ellen az amerikai robotrepülős támadások. A pilóta nélküli gépek a szélsőségesek megölésén túl rendszeresen szednek civil áldozatokat is. A legutóbbi amerikai–pakisztáni tárgyalások eredményt is hoztak: Iszlámábád pár napja komoly erőket csoportosított át a tálibok legfőbb búvóhelyének számító Észak-Vazirisztánba. Szombatra virradóan feltehetőleg pakisztáni információk alapján lőtte le egy amerikai pilóta nélküli repülőgép Iljász Kasmírit, aki az öt legfőbb al-Kaida- és tálib vezető között szerepelt.
Közben az afganisztáni kivonulás dátuma egyre közelebb kerül. Az USA titokban önállóan is tárgyal a tálib vezetőkkel az ország jövőjéről, miközben megpróbálja a homályban tartani Iszlámábádot. Az is elképzelhető, hogy megpróbálják kizárni az atomhatalmat a béketárgyalásokból. Pakisztán azonban kulcsszerepre tart igényt a majdani kivonulást követően. Részben ez az elszántság magyarázza, hogy a hadsereg nem hajlandó kivetni soraiból a szélsőségesekkel együttműködőket. Úgy tűnik, a rendeződés helyett az egyre jobban elharapózó erőszak az úr mindkét országban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.