Kis káplár

A múlt hét végén örömünnep söpört végig Jemen utcáin. Az emberek azt ünnepelték, hogy gyógykezelésre elhagyta az országot Ali Abdalláh Szaleh elnök. Ha mégis visszatérne Szaúd-Arábiából, akkor kezdetét venné a haláltánc, a polgárháború. Ennek elkerüléséért dolgozik a világpolitika számos befolyásos szereplője.

Pósa Tibor
2011. 06. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bárhogy alakul is további sorsa, az elmúlt hónapokban a jemeni nép volt a legkitartóbb békés követelője a változásoknak. Ki hitte volna, hogy az arab tavasz legeltökéltebb hívei köztük vannak, akik fegyvertelenül szinte mindennap kimentek tüntetni a szabadságért? Tették ezt annak ellenére, hogy a karhatalommal történt összecsapásoknak országszerte százszámra voltak áldozatai.
A főként fiatalokból álló tiltakozó tömeg errefelé biztos nem a Facebookról tudta meg „a forradalom híreit”. Jemenben a számítógép elterjedtsége igen csekély mértékű, egyszerűen nincs meg a lehetőségük arra, hogy a technika ilyen vívmányait használják. Különösen nem a hatalommal szemben. Szegények. Nekik nincs pénzük ilyen kütyükre, amellyel egy gombnyomással tarthatják a kapcsolatot a távol levő társaikkal, megszervezhetik a megmozdulást sohasem látott „barátaikkal”.
De azért az igény meglenne rá. A fővárosban, Szanaában, a tiltakozás központi terén – amely természetesen Szabadság névre hallgat – felállított sátrakban egyetemisták tanítják a környékbeli hegyekből jött félig analfabéta pásztorgyerekeknek az internet használatát. Vajon eljön-e az a kor, amikor az egyszerű parasztfiú is használhatja a most csupán a vágy titokzatos tárgyának számító gépet? Erről szól ez a négy hónapja tartó megmozdulás.
Jemen nagyon szegény, amikor az Isten kiosztotta, hogy melyik arab ország alatt legyen olajvagyon, rossz sorba állt. Az Arab-félsziget déli részén fekvő 23 milliós államban bár található egy kis kőolaj, amely a nemzeti össztermék kilencven százalékát adja, de koránt sincs annyi belőle, mint a térség más államaiban.
Ráadásul a politikai bizonytalanság ködként vonja be a térséget, hiszen a nyolcvanas években még két Jemen küzdött egymással, amely a szocializmus bukásával egyesült, majd az 1990-es évek közepén újból polgárháború pusztította az országot. Itt találhatók a kőből és sárból épült csodálatos ókori „felhőkarcolók”, amelyek az emberrablások gyakori volta miatt már eddig is csak a bátrabb – vagy felelőtlenebb – turistákat vonzották a térségbe.
Hogy miért lepte meg ez a kitartó tiltakozáshullám még a jemeni uralkodó réteget is, annak egy oka van: a khat. Ez engedélyezett tudatmódosító szer, gyakorlatilag az egész ország ezt rágja. A mezőgazdasági művelésre alkalmas területek kétharmadán khattermesztés folyik. A cserje levelének rágása enyhe bódult állapotot idéz elő, így aki „bekhatozott”, annak már semmi sem hiányzik. Legalábbis eddig úgy vélték. Most kiderült, hogy a levélrágás sem mindenre gyógyír.
A 69 esztendős Ali Abdalláh Szaleh elnök most a szomszédos Szaúd-Arábia fővárosában próbálhatná ki, hogy a khat mennyire alkalmas fájdalomcsillapításra. De ő éppen azért utazott ilyen messze, hogy ennél fejlettebb gyógykezelésben részesüljön. Múlt pénteken a szanaai elnöki rezidencián található mecsetet nagyima idején aknatámadás érte. Két gránát csapódott az épületbe, tizenegy jelenlévőt megölve. Az elnök, a kormányfő, a parlament vezetője mind sérüléseket szenvedett. Órák múlva úgy döntöttek, hogy a sebesülteket Rijádba szállítják; a repülőgépen még helyet szorítottak az elnöki család 35 tagjának is. A BBC brit hírcsatorna szerint az orvosok az elnökből melltájékról távolítottak el egy repeszdarabot, és a nyakán keletkezett égési sérüléseket kezelték.
Ez volt a búcsúfellépése a 33 év óta Jement irányító Szalehnek? Sokan bíznak abban, hogy a tiltakozóhullám elérte fő célkitűzését, és távozásra kényszerítette az elnököt. Egyelőre azonban nagy a bizonytalanság. Nemcsak az elnökhöz lojális képviselők hangoztatják, hogy Szaleh napokon belül visszatér, hanem számos más jel is erre utal. Bár családjának jelentős része vele tartott a szaúdi királyságba, de a köztársasági gárdát – az elit egységet, amely a legjobban kiképzett és legjobb fegyverekkel rendelkezik – irányító fia, Ahmed otthon maradt. Ugyancsak jelentős katonai posztokon szolgáló két veje sem távozott, tehát ők biztosítják a bármikori visszatérés lehetőségét.
Ki állhatott a Szaleh-ellenes merénylet mögött? Múlt pénteki audioüzenetében a sebesült elnök egyértelműen megvádolta a hased törzs – amelyből ő, az államfő is származik – vezetőjét, Szádek al-Ahmart, hogy az életére tört. A nagy hatalmú törzs pár hete vonta meg a bizalmat az elnöktől, amikor nem először visszatáncolt a lemondástól. Ezt követően fizikai támadás érte az Al-Ahmar család tagjait, amire válasz lehetett a múlt pénteki mecset elleni támadás. Az utóbbi napokban felmerült elkövetőként a nemzetközi terrorszervezet, az Al-Kaida neve is, de erre még kevesebb a bizonyíték, mint a hased törzs esetében.
Mennyire erősek a törzsek, mennyire határozzák meg a jemeni társadalom szerkezetét? A nyugati elemzők nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományos megosztottságra, míg a News Yemen helyi hírforrás sokkal visszafogottabban szól erről a jelenségről: „Észak-Jemen lakosságának nagyjából kétharmada tudja és számon tartja, hogy milyen törzsből származik. De a törzseket nem úgy kell elképzelni, mint régen, amikor zárt közösséget alkottak, és akár fenyegetően léptek fel mások irányába. A hagyományos törzsi felépítettség ma már északon sem létezik – írta a hírportál. – A nagyvárosokban igencsak nehéz ilyen régi felfogású törzsi kapcsolatról beszélni. Az Al-Ahmar család hívei a nyílt összeütközést választották a hatalommal, igencsak leegyszerűsítő dolog erre ráfogni a törzsi szálakat.”
A több kicsi mellett két nagy törzs játszik meghatározó szerepet az ország életében: ez a hased és a bakil. A vallási kötöttség meghatározása sokkal előbbre visz, mint maga a törzshöz tartozás – állítja a News Yemen. A hased törzs tagjai a hatalomért folytatott küzdelmükben inkább a szaúdi szunnita vahabizmus felé húznak, míg a bakilok inkább az iráni típusú radikális síita pozíciókat foglalják el.
Hogy ne legyen ennyire egyszerű a manőverezés a hatalomért folytatott harcban, ezt a képletet bonyolítják a különböző felekezetek közti árnyalatok. 2004 óta felélénkült az észak-jemeni síiták harca, akik az imámok hatalmának visszaállítását akarják. A síita vallás zaidita szárnyához tartozó „hutisták”, akik a lázadást vezető, azóta mártírrá lett prédikátorról kapták a nevüket, legalább tizenötezer fegyverest tudnak felsorakoztatni a kormánnyal szemben, amely a felkelés miatt az északi térségben húszezer katonát tart készenlétben.
Jemenben a lakosság harmada zaidita, közéjük tartozik az ország jelenlegi elnöke is. Mint láthatjuk, vallásilag és törzsileg neki két különböző mentalitást kellene képviselnie, de nagyon jól megfér ez a kettősség Jemenben. Talán innen ered a jemeni ember jellembeli különbözősége, amely még az arabokétól is eltér, és amelyet oly nehéz a külföldieknek megérteniük.
Ilyen körülmények között kellett évtizedekig fenntartania a hatalmát Ali Abdalláh Szalehnek. Szülőfalujában csupán a kötelező Korán-iskolát járta ki, ám a „kis káplár” 1978-ban mégis felért valamilyen követhetetlen sakkjátszma eredményeként az észak-jemeni állam csúcsára. Azt viszont villámgyorsan megtanulta, hogy ha tartós hatalmat akar, a családi kezekből nem szabad kiengedni sem a kulcsfontosságú elnyomó, sem a hírszerző részleg irányítását.
Ő lett az 1990-ben egyesülő két Jemen első elnöke. Dél azonban 1994-ben vissza akarta vonni az egyesítést – az újbóli elszakadásért kitört polgárháború nyolcezer halottat követelt. Ám sohasem sikerült legyőzni a lelkekben az önálló déli állam eszméjét. Jemen történelmileg soha nem volt egységes – állítják a függetlenségpártiak, jelenleg is folynak különböző próbálkozások Dél-Arábia kikiáltására.
A törzsek és a különböző vallási irányzatok közötti lavírozás, az egyensúly megtalálásának kényszere nem kevés politikai tapasztalattal ruházhatta fel az eddigi elnököt. Ám minden furfangja, taktikai érzéke, trükközése hiábavalónak bizonyult a békés tiltakozó hullámmal szemben. Február 3-án megjelentek a fiatalok Szanaa főterén, leültek, és kijelentették: addig nem vonulnak el, amíg Szaleh elnök hivatalban marad.
Próbálkozott ő erőszakkal is, mindhiába, sőt ezzel csak növelte a fiatalság elszántságát. Aztán elkezdte csepegtetni az engedményeket: 2013 után végleg lemond elnöki mandátumáról, és Ahmed fia sem követi az elnöki poszton. Kevés, azonnal távoznia kell – válaszoltak a tüntetők. Felemelte a nyugdíjat és a katonák fizetését, a diákoknak adókedvezményt ígért. Ezekkel az intézkedésekkel, sőt az időről időre rendezett vérfürdőkkel sem tudta meggátolni a kitartó tiltakozásokat.
Az Öböl Menti Együttműködési Tanács is felfogta, hogy be kell avatkoznia, ha el akarja kerülni a nagyobb bajt, a fegyveres összetűzés kirobbanását. Ki tudja, ki kerülne hatalomra a félsziget legdélebbi stratégiai pontján? Arról az eshetőségről nem is beszélve, hogy egy elhúzódó polgárháború milyen kiváló lehetőségeket teremtene a tovább erősödő terrorizmusnak. Ezt megelőzendő le kell vezényelni a békés jemeni hatalomátadást.
Az elmúlt hónapban három megállapodást is kidolgoztak, amely az elnök aláírására várt, ám Szaleh valamilyen ürüggyel mindig megtagadta, hogy kézjegyével ellássa a dokumentumot. Hatvan napon belüli békés távozást ajánlottak neki, ő azonban ragaszkodik székéhez. Most már csak az a kérdés, hogy a szaúdi uralkodócsalád mit szól ehhez.
Szaúd-Arábia sok pénzt fektetett Szalehbe. Az észak-jemeni síita lázadás feltartóztatásába, az egyesülő jemeni, szaúdi terroristák üldözésébe és egyáltalán a gazdaság fenntartásába. Ali Abdalláh Szaleh jó szövetséges volt, de a polgárháború réme mindenkit elriaszt. Hát ez következhet be: ha Szaleh visszatérne Jemenbe, akkor alighanem mindent elkövetne, hogy megboszszulja a merényletet. Épp ezért nem kizárt, hogy elnyújtott lábadozásra számíthat majd Szaleh elnök Rijádban, magyarán: nem engedik visszatérni hazájába.
Jemenben megszokott a helyzet: káosz van. A köztársasági gárda csupán a fővárost tudja ellenőrizni. Érdekesség vagy csupán a helyi játékszabályok része, hogy az alelnök védelmét a korábban a tüntetők védelmére kelt, egyértelműen dezertált Ali Muszin al-Ammar tábornok egységei látják el. Nyilván meg kell őt oltalmazni Szaleh még mindig jelen lévő rokonaitól, de hogy miért egy lázadó tábornok erre a legmegfelelőbb, ez jemeni rejtély.
A szaúdiak, karöltve az amerikaiakkal, épp azt a személyt keresik, aki át tudná venni a jemeni elnök szerepét. Önjelöltből van elég: az egyik a hased törzs vezetőjének, Szádek al-Ahmarnak a fia. A háttérben gőzerővel folynak a diplomáciai tárgyalások. Mintha valakit kifelejtettek volna a lázas egyeztetésből: a fiatalokat, akik nélkül aligha állt volna elő a jelenlegi helyzet. Lehet, hogy nekik is lesz még szavuk ehhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.