Kitalicskázott állami százmilliók

Több száz millió forinthoz is juthattak azok a cégek értékelhető ellenszolgáltatás nélkül, amelyek részt vettek a 11 milliárd forintos, államilag támogatott hitelből megépített adonyi magtárház munkálataiban.

Dénes Zoltán
2011. 06. 19. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindezt a lapunk birtokába került szerződések és nyomozati anyagok bizonyítják. Rendőrségi informátoraink emellett olyan, a folyamatban lévő büntetőeljárás során keletkezett kihallgatásokról is említést tettek, amelyek megalapozottá teszik a gyanút, hogy a piaci árához képest több száz millió forinttal drágábban építtethették fel a raktárbázist. A dokumentumok arról tanúskodnak, hogy cégek hálóján keresztül tüntették el a százmilliókat az állami hitelt megkapó cégből.
A Magtárház Kft. többségi tulajdonosa az Agriport Kft., ez utóbbinak pedig kizárólagos tulajdonosa 2009 szeptemberéig a svájci bejegyzésű VIV Holding AG volt. Ez utóbbi képviseletében a bankkal, a Híd-csoporthoz tartozó kivitelező cégekkel és a későbbi üzemeltető társasággal Fazekas Zoltán tárgyalt. Az adonyi raktárbázist a Híd-cégcsoporttal építtették fel. A VIV Holding AG végül ennek a cégcsoportnak adta el 2009-ben az Agriport Kft.-t, vagyis közvetett módon az adonyi Magtárház Kikötő Kft.-t. A több mint 11 milliárd forintnyi MFB-s hitelből felépített bázist 2006-ban közéleti szereplők – például Gráf József akkori agrárminiszter – jelenlétében adták át a régi tulajdonosok.
*
A Híd-csoporthoz köthető új tulajdonosokat a Magtárház Kft. ügyvezetőjeként képviselő Timár Gyula a fenti felvetésekkel kapcsolatban elmondta: az uniós gabonaintervenciós rendszer erőteljes leépítése, gyakorlatilag megszüntetése felborította a Magtárház pénzügyi terveit, ezért ellehetetlenült a cég által felvett hitelek eredeti szerződés szerinti visszafizetése, és felszámolási helyzet állt elő. A társaság nem tudta fizetni a hiteleket, emiatt 3,5 milliárd forintnyi lejárt tartozása van. Mint mondta, ebben a helyzetben vették át a Magtárház Kft.-t, és azonnal több száz millió forint készpénzt fektettek a cégbe, amelylyel megszüntették a felszámolási fenyegetettséget és biztosították a cég pénzügyi egyensúlyát. A vállalkozás jelenlegi tulajdonosai – fejtette ki az ügyvezető –, mivel részt vettek a kivitelezésben, ismerték az adonyi telep műszaki állapotát, adottságait, továbbá raktározási és logisztikai lehetőségeit. Ezek képezték döntő mértékben elhatározásuk alapját is, s miután felmérték, hogy milyen fejlesztések szükségesek ahhoz, hogy ne csak mezőgazdasági árukat tároljanak és kezeljenek, reorganizációs tervet készítettek, amelyet egyeztettek az MFB felső vezetésével. Az erre vonatkozó tárgyalások, egyeztetések azonban jelenleg is folyamatban vannak. A büntetőeljárásokkal kapcsolatosan a Magtárház új tulajdonosai kifejtették, hogy egy jó üzleti koncepciót nem boríthat fel néhány személy esetleges szabály- vagy törvénysértő magatartása. Kiemelték: a folyamatban lévő nyomozás nem érinti a jelenlegi tulajdonosi kört, illetve cégvezetést.
A Nemzeti Nyomozó Iroda összességében több mint 665 millió forint értékben elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsít három, az adonyi magtárbázis felépítésében és működtetésében szerepet vállaló személyt. A lapunk birtokában lévő dokumentumok szerint a raktárbázis területét gyakran a piaci ár háromszorosáért-négyszereséért szerezték meg, ráadásul úgy, hogy a háttérben eladóként az a Fazekas Zoltán állt, aki elvileg a svájci VIV AG-t képviselte. Egy birtokunkban lévő megállapodás szerint Fazekas egyébként vállalja, hogy ő a svájci cég valódi tulajdonosa. A nyomozás során kiderült, hogy Fazekas az adonyi 0540/7 helyrajzi számú ingatlant 2006. április 6-án 49,3 millió forintért adta el a Real-Up Kft.-nek, amely egy héttel később 612,5 millió forintért értékesítette a területet a Magtárház Kft.-nek. A Real-Up Kft.-t megbízták a beruházás banki ellenőri feladatainak elvégzésével is, amiért a cégnek 396 millió forintot fizettek úgy, hogy a társaság által leadott jelentés szövege pontosan egyezett egy másik, ugyanezen feladattal 4,8 millió forintért megbízott cég jelentésével.
A konkrét munkálatok során is komoly kétségeket ébresztő szerződések születtek. A VIV Bau Kft. például térburkolati, kertészeti és más földmunkák elvégzésével, illetve kerítés készítésével bízta meg a Wadentis Kft.-t, összesen 603 millió forintért, amely munkát a Wadentis végül 310 millióért végeztetett el egy alvállalkozóval.
A cégvilágban jártas informátoraink szerint igen kicsi a valószínűsége annak, hogy a raktártelep felépítésében főszerepet vállaló Híd-csoporthoz köthető vállalkozások nem voltak tisztában azzal, hogy mennyit ér valójában a Duna-parti komplexum, illetve az azt tulajdonló Magtárház Kikötő Kft. a 2009-es megvételekor. Ráadásul a cégátvétel idején már az is köztudott volt, hogy a rendőrség jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt folytat nyomozást a társaság korábbi vezetőivel szemben, és az is, hogy – miután az uniós intervenciós gabona raktározása lényegében megszűnt – a beruházás célja ellehetetlenült.

Támogatás, végelszámolás idején. Ellentétes az uniós joggal az a magyar szabályozás, amelynek értelmében az Európai Bizottság engedélye nélkül elvonhatják a végelszámolás alatt álló vállalkozásoktól a támogatások nemzeti önrészét – mondta ki tegnap az Európai Bíróság. A mostani döntést eredményező pert a 2004 szeptemberében végelszámolás alá került Bábolna Zrt. kezdeményezte, mivel a társasággal kapcsolatban elindított eljárásra hivatkozva az illetékes magyar hatóságok viszszavonták a tagállami hatáskörben kiosztott nemzeti támogatást. A mai napon hozott ítéletében a bíróság emlékeztetett: a nemzeti kiegészítő támogatások az unió közös agrárpolitikájának keretébe illeszkednek, és azokat az új tagállamok objektív kritériumok alapján és kizárólag az EB engedélyével nyújthatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.