Kormánybiztost kér a Bereg

A gazdák és az önkormányzatok azt szeretnék, ha a kabinet kormánybiztost nevezne ki az árvízi beruházások összehangolására – közölte lapunkkal a Beregi Fáklya Egyesület vezetője. Úgy vélik, a vízügyi, a gazdasági és a környezetvédelmi szempontokat egyszerre kell figyelembe venni ahhoz, hogy a fejlesztés zökkenőmentes legyen. Az északkeleti megye egy másik vidékén, a Szamos–Kraszna térségében évekig tartott a huzavona, volt, aki az Európai Bizottságnál is panaszt tett.

Kulcsár Anna
2011. 06. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Illés drasztikus lépése Miskolc védelméért. Június végére befejeződik a kormány által tavaly megkezdett, 7,3 milliárd forint értékű árvízvédelmi beruházás a Sajó völgyében. Az építkezés eredményeképpen immár nem öntheti el a folyó sem Felsőzsolcát, sem más települést. Erről Nagy Anna kormányszóvivő tájékoztatta a sajtót tegnap délután az új gát mellett. Ezután Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár tegnap bejelentette: semmilyen építkezést nem engedélyez mélyvízi árterekben. A politikus utasította az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetőjét, Rácz Miklóst, hogy kezdjen tárgyalásokat a kereskedelmi cégek vezetőivel: vagy átvállalják a borsodi megyeszékhely védelmét szolgáló, milliárdos értékű árvízi beruházások költségeinek jelentős részét, vagy pedig a kormány elvégezteti a feladatot, ám abban az esetben a négy ingatlan lesz az, amit az első árvíz megsemmisít. A döntés ugyan drasztikusnak tűnik, ellenben – Illés Zoltán szerint – rendkívül igazságos. (T. L. L.)


Több ezer környékbeli lakos nem tudja, mire számíthat a kilenc település határát érintő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei árvízvédelmi fejlesztések kapcsán. Nagy Dániel, a Beregi Fáklya Egyesület elnöke szerint nem egyértelmű, hogy a gazdálkodók megműveljék-e a földjüket. Ha időközben elkezdődik a beruházás, kárba vész a munkájuk, ha viszont semmit sem tesznek, emiatt éri őket veszteség. Idő kell ahhoz is, hogy az intenzív művelés után felkészüljenek a javasolt tájvédelmi gazdálkodásra. Az önkormányzatok szintén bizonytalanok, hiszen az eredeti tervekben kiegészítő munkálatokról – a szennyvíz- és a csapadékvíz elvezetésére szolgáló rendszer kiépítéséről, utak felújításáról, megépítéséről – is szó volt.
A 26,8 milliárdos nagyberuházást még az előző kormány ígérte meg – csakúgy, mint a Szamos–Kraszna menti árvízvédelmi fejlesztéseket – ám a munkálatok máig sem kezdődtek el. A finanszírozás a jelenlegi időszakra maradt. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság most megerősítette a Vidékfejlesztési Minisztériumtól korábban szerzett értesülésünket, amely szerint a beregi beruházás ügye várhatóan még júniusban a kabinet elé kerül. A következő két hónapban a kivitelezők kiválasztásáért meghirdetik a közbeszerzési eljárást. A munkák befejezése 2014 végére, 2015 elejére várható.
A fejlesztés lényege, hogy a 2001-es nagy tiszai árvíztől is szenvedő beregi térségben csaknem ötven kilométer hosszúságú gát épülne, amely hatvan négyzetkilométernyi mezőgazdasági területet venne körül. Rendkívüli időjárás esetén az itteni árapasztó tározó fogadná be a Tiszából zsilipen érkező víztöbbletet. Az ár elvonulása után tájvédelmi gazdálkodást folytathatnának a tulajdonosok. Mint a Vidékfejlesztési Minisztériumtól megtudtuk, a gazdáknak nem kell tartaniuk attól, hogy az árapasztó területén elhelyezkedő földjeiket kisajátítanák, az elárasztásból eredő kárukat független szakértők véleménye alapján alkalmanként téríti meg az állam. Emellett a tulajdonosoknak aranykoronánként nyolcezer forint egyszeri kártérítés jár.
A gátépítéshez kilenc település lakóitól vásárolnak földet. A Beregi Fáklya Egyesület fontosnak tartja, hogy a környékbeliek a vásárlás, a kisajátítás időpontjáról tájékoztatást kapjanak. Már korábban is számos összejövetelt rendeztek, de most is sok a nyitott kérdés. A beruházó még 2010-ben megpróbált előszerződést kötni a földtulajdonosokkal, a papírokat azonban az érintetteknek csak a negyede írta alá. Pénzt eddig senki sem kapott. Nagy Dániel egyesületi vezető úgy véli: a leghelyesebb az volna, ha egyszemélyi vezető, például kormánybiztos hangolná össze a túlnyomórészt uniós pénzből megvalósuló fejlesztéseket. Így a vízügyi, a gazdasági és a környezetvédelmi igények egyaránt érvényre jutnának.
Intő jel, hogy egy másik szabolcsi térségben, a Szamos–Kraszna mentén évekig tartó vita zajlott a földvásárlásról és a gazdálkodásról, pedig ott a beruházó rögtön végleges szerződést kívánt kötni a tulajdonosokkal. Gergely Lajos, Szamosszeg és Szamoskér jegyzője lapunknak erről azt mondta el: 2004-től egyezkedtek az ügyben. A falugyűléseken rendre felcsaptak az indulatok, volt, aki sikertelenül ugyan, de az Európai Bizottságnál tett panaszt. A fejlesztés – az egyetértés hiánya miatt – a Szamos–Kraszna mentén csak jókora késéssel, várhatóan idén októberben kezdődhet el.
Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere elmondta: Bereg települései várják a kedvező kormánydöntést. Jánd, Gulács, Tivadar, Tarpa, Márokpapi, Hetefejércse, Csaroda, Tákos és Vásárosnamény–Gergelyiugornya lakosai s vállalkozásai szeretnének részt venni a kivitelezésben. Az első Orbán-kabinet a 2001-es tarpai gátszakadás után hatvanmilliárd forintot fordított a térség újjáépítésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.