Lassan gyógyulnak a sebek

Gyomnövények lepték el Kolontáron a hajdani Kossuth utca végét, ahol egykoron harmincegy családi ház állt. Most munkagépek dolgoznak itt, hordják el a területről a vörösiszappal mérgezett földet, hogy helyébe új termőtalaj kerülhessen. A tavaly októberi katasztrófa sújtotta Kolontáron és Devecserben hónapok óta folyik a rekonstrukció, így remélhetőleg a lakók rövidesen felocsúdhatnak bánatukból. Az iszap pora szeles időben ugyan néha még rózsaszínre festi a levegőt, de már állnak az új lakóépületek, amelyekbe pár héten belül beköltözhetnek a helyiek.

Vona Adrienn
2011. 06. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól haladnak. Lezárult a kolontári lakópark műszaki átadása – jelentette be az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ (ÚKKK) parancsnoka, Muhoray Árpád. Lakossági fórumon tájékoztatták az érintettek arról, miként vehetik birtokba új otthonaikat. Június 15-ig tervezik a kisebb hibák javítását, s 20-án kezdik meg az első hét ház átadását. Addig az ÚKKK késésére a vagyonvédelem érdekében a lakóparkban folyamatos a rendőri jelenlét. Jól halad a lakóparkok építése és a bontás Devecserben is. A településen a 268 házból már 216-ot elbontottak. Muhoray Árpád elmondta: tízen kérték, hogy amíg megépül az új házuk, bent maradhassanak régi otthonukban, és van néhány eset, amelyben még egyeztetniük kell. A kormány a katasztrófa miatt kihirdetett veszélyhelyzetet Veszprém megyére vonatkozóan június 30-ig meghoszszabbította, és ezt a dátumot adta meg a helyreállítás-újjáépítés határidejeként.


Még nyolc hónappal a katasztrófa után is vörös por fedi az Ajkáról Kolontárra vezető autóutat. A majdnem kilencszáz lelket számláló faluban minden csendes, a nyári hőségben alig látni embert az utcán. A település végén, a templomtorony dombjának árnyékában azonban kopjafa jelzi, a tragédia beivódott az itt élők emlékezetébe. Az általános iskola és önkormányzat épülete után az egykori Kossuth utcán az épületsor hirtelen megszakad, a kertes házak helyén most gyomnövények burjánzanak. Az utca lakói közül kilencen hunytak el 2010. október 4-én, amikor a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja átszakadt. Kolontáron harmincegy házat tett tönkre az ár.
– A vörös lúg leginkább a falu végi ingatlanokat érintette, a megrongált házakat már lebontották, most a markolók gyűjtik a szennyezett földet, amit visszaszállítanak a gyár kazettáiba – magyarázza lapunknak a helyszínen Torma Jenő alpolgármester. Hozzáteszi, a katasztrófa sújtotta területen a kártalanítás után energiatermelő növényeket telepítenének, hiszen más fajták termesztése még kockázatos lenne.
– A helyiek kezdenek megnyugodni. Sokan élnek a zagytározó lábánál évtizedek óta, és bíznak abban, hogy a természet regenerációja egy kis emberi segítséggel hamarosan befejeződik – mondja az alpolgármester. A településen egyébként a légszennyezést folyamatosan mérik. A kármentesítés is folyamatos a Torna patak völgyében, így szeles, száraz időben a helyiek a szálló portól rózsaszínűnek láthatják a falut. Torma Jenő hangsúlyozza, a vörösiszap egészségügyi hatásáról az utóbbi hónapokban számos riogatást hallott már, de a rémhírek sok esetben nem voltak helytállóak. Szavait megszakítja a biztonságért felelős egyik cég alkalmazottja, aki a szükséges engedély megszerzése ellenére is a munkaterületté nyilvánított egykori utcák elhagyására szólítja fel kis csapatunkat. Az alpolgármesterrel ezért a falu délnyugati oldalán fekvő új lakópark felé indulunk.
Útközben megtudjuk, a házát elveszítő harmincegy károsult közül tizenegy család döntött úgy, hogy más településen kezd új életet. – Azok, akik itt nőttek fel és munkálkodik lelkükben a lokálpatriotizmus, nem hagyták el Kolontárt – magyarázza Torma Jenő. A lakóparkban huszonegy takaros, kertes ház sorakozik, 60 és 120 négyzetméter közöttiek. Bennük tágas nappalikat, szépen csempézett fürdőszobákat és bútorral ellátott konyhákat találunk. – A károsultak az elvesztett házuk értékének megfelelően választhatták ki új ingatlanjaikat, de az még nem dőlt el, milyen utcanevet kapjon a lakópark – tudjuk meg az alpolgármestertől. Egyesek az Új Kossuth utcát javasolták, mások az Új életet
Kulmann Mónika és családja is hamarosan a lakóparkba költözik. A harmincas évei elején járó fiatalasszony szerencsésnek mondhatja magát, mert bérlakás helyett a nagyszülőktől örökölt kertes házban várhatja meg a lakópark átadását édesapjával, férjével és hároméves kislányával. Az aszszonyban a mai napig él a katasztrófa napja. – Édesapám épp kiment a kertbe kivenni a sárgarépát, amikor nagy zörejt hallott. A szőlő felé nézett és látta, hogy a szomszédos háznál hömpölyög az iszap. Kiabált nekem, hogy meneküljünk, de csak a tűzoltók segítségével tudtuk elhagyni a házat – magyarázza az asszony. Hozzáteszi, az első hónapokban még tartottak a vörösiszap újabb támadásától, a kislánya pedig még ma is sírva fakad, ha tűzoltót lát. Ám ahogy múlik az idő, egyre kevesebbet gondolnak a katasztrófára. – A mi fejünkben meg sem fordult a költözés gondolata. A portól se félünk, hiszen eddig is ugyanezt lélegeztük be – mondja Kulmann Mónika.
Nemcsak Kolontár, hanem a szomszédos település, Devecser képe is megváltozott az elmúlt hónapokban. Az egykori posta épülete üres, és a lakóházak nagy részét már itt is eldózerolták. A főút melletti Batthyány utcában azonban az egyik fehérre meszelt házon zöld színű festékkel jól látható a felirat: „lakott!” Az ajtó mellett üdvözlő üzenet áll: „Mal Zrt! Köszönjük a vörösiszap-pakolást!”
Csöngetésünkre Rosta Teréz nyit ajtót. Meséli, a házat tizenkilenc éve építették, de a bútorok egyévesek sem voltak, amikor betört a házba a maró anyag. Azt hitte, a tálalószekrényüket sikerült megmenteni, de nemrég egy hajnalon az is összedőlt. Az asszony a mai napig fél, ezért nem bánja, hogy a házát hamarosan elbontják.
– Akkor adjuk át bontásra ezt a házat, ha a másikat már birtokba vehettük. Nem kaptunk még semmilyen kártérítést, így nem akartunk az összes vagyonunktól megválni – magyarázza. A tragédia után nem gondoltak költözésre, noha munkába menet félt hátranézni, mert attól tartott, jön mögötte a vörösiszap. – A férjem harminc éve dolgozik a devecseri húsüzemben, én varrónő vagyok. Az iszap betörése után hónapokig takarítottunk, arra készültünk, hogy itt éljük le az életünket. Most, hogy lassan kész a lakópark, minél hamarabb szeretnénk költözni. Már az új függönyt is kinéztem az ablakra – mondja.
A devecseri Béke utcában is alig maradt ép ház. A „még lakott” épületek között egy lúgtól érintetlen ajtón csöngetünk. A tulajdonos, Szita Anikó elmondja, ápolónőként dolgozott, de súlyos depresszió miatt a katasztrófa után leszázalékolták. – A lányom pár hónapja költözött el a kétéves unokámmal. Az utcában csak én maradtam, mert a házamban nem tett kárt az iszap – sóhajtja. Néha átmegy a szomszédokhoz, mert van kulcsa a portákhoz, de csak nézelődik az udvaron. Lehet, hogy egyszer még lesz itt élet, de én mindenképpen szabadulnék innen. Sajnos nincs hová, mert egy értékcsökkent devecseri ház senkinek nem kell – legyint, majd csendesen becsukja a kaput.
– A helyiek közül sokan nem tudták még túltenni magukat a történteken, de bízunk abban, hogy a nyolcvanhét ház átadásával és az ingóságok készpénzes megtérítésével könnyebb lesz a helyieknek felejteniük – mondja lapunknak Toldi Tamás devecseri polgármester.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.