Megbánhatná, de folytatja

Matyi Dezső három és fél éve ugyanúgy vágott bele a futballba, mint annak idején, a kilencvenes évek elején a könyvterjesztésbe: csináljuk, s majd lesz belőle valami. A könyvüzletben – mint az Alexandra tulajdonosa – a csúcsra ért, a futballban a PMFC most jutott vissza az NB I-be.

2011. 06. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három és fél évvel ezelőtt, amikor szerepet vállalt a pécsi labdarúgásban, kijelölt-e célokat és határidőket? Megfelel az előzetes várakozásainak, hogy ebben az idényben jutott fel az NB I-be a PMFC?
– Nem készítettem kalkulációt, csak úgy belevágtam.
– Voluntarista hozzáállással, majd csak lesz valahogy alapon, mint annak idején a könyvkiadásba és -terjesztésbe?
– Igen, valahogy úgy. Ha pontos üzleti tervet készítek, akkor valószínűleg már régen megbántam volna ezt a kalandot.
– És úgy, hogy nem készített?
– Még magam sem tudom. Persze, most, hogy végre feljutottunk az első osztályba, nem illene keseregnem. Nem egészen úgy működik a labdarúgás, ahogy elképzeltem. Azt gondoltam, ha megteremtem a feltételeket, akkor szinte maguktól jönnek az eredmények, ezzel szemben komoly akadályokat kellett leküzdenem.
– S mi hajtotta a labdarúgáshoz, az üzlet vagy a játék szeretete?
– Nem hinném, hogy Magyarországon akad olyan elkötelezett klubtulajdonos, aki jelenleg üzletet lát a futballban. Persze vannak kalandorok, akiket nem lenne szabad a sportág közelébe engedni. Csakis a játék szeretete lehet az őszinte motiváció.
– Három és fél év alatt mennyit költött a PMFC-re?
– Erről nem szeretnék beszélni.
– Üzleti titok, vagy egyszerűen mert nem szokás a magyar futballban?
– Nem is annyira a futballra jellemző, inkább általános magyar tulajdonság, hogy ha valaki alkot valamit, akkor nem az eredményt nézik az emberek elismerőleg, hanem inkább irigykednek rá.
– Helyben, Pécsett csak hálásak az emberek, hogy ismét rendezett hátterű, s most már első osztályú csapata van a városnak, nemde?
– Nem panaszképpen, csupán a tényszerűség kedvéért mondom, a várostól – a sportegyesületek közül egyedüliként – egyetlen forint támogatást sem kapunk, s nem érzékelem a hurráhangulatot sem a csapat körül.
– Megfordult a fejében, hogy kiszáll a PMFC-ből, avagy társat keres a terhek megosztása érdekében?
– Vagy kiszállok, vagy egyedül csinálom, a közösködésnek nem látom értelmét. Ám egyelőre természetesen folytatom.
– Három és fél év alatt öt edzőt fogyasztott el, ami nem feltétlenül keltette a jó hírét a labdarúgó-társadalmon belül. Az összes esetet nem kívánom felhánytorgatni, de elárulja, hogy a tavaszi rajtnál mi volt a menesztett Kiss László bűne?
– Nem volt bűne, nem azt kaptam, amit vártam. Hiába vezettük a tabellát, egyetlen olyan meccset sem játszottunk, amelyen nyugodtan hátradőlhettem volna: érvényesítve a papírformát, simán nyerünk.
– S amikor Mészáros Ferenccel négy meccsből hármat elvesztett a PMFC, megfordult a fejében, hogy rossz döntést hozott?
– Nem. Bíztam Mészáros Ferencben. Egy edzőnek a felkészülés során durván hat hete, a bajnokság elején még kitartó türelemmel együtt három hónapja van arra, hogy csapatot építsen. Mészárosnak három napja volt erre. Törvényszerű, hogy eleinte akadtak gondjaink.
– Mit vár a PMFC-től az NB I-ben?
– Annál többet, mint hogy ne legyenek kiesési gondjaink, legalább az első tízben illene végeznünk. S talán a pécsiek jobban a szívükbe zárhatnák a csapatot.
– Konkrétan csak az egyikükre kérdeznék rá. A most visszavonult Dárdai Pál korábban rendre azt hangoztatta, hogy pályafutása végeztével Pécsett szeretne dolgozni. Nem csábítja haza?
– Az édesapja, idősebb Dárdai Pál a klubnál dolgozik, ez is mutatja, nem rajtam múlik Pali szerepvállalása. Ő egyelőre Németországban képzeli el a jövőjét, amit tiszteletben kell tartanom.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.