MI A MAGYAR?

MN
2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

934 április havában egy magyar had a besenyőkkel szövetkezve, Bolgárországon át Thráciába rontott be, amelyet keresztül-kasul bekalandozván, rettenetesen tönkretett. Ahol ellenállásra találtak, azt leverték, az embereket leöldösték és sokakat közülük rabszíjra fűzve, magukkal vitték. Igy dúlva, pusztítva egészen Bizancig, a mai Konstantinápolyig nyomultak előre, amelynek környékén mintegy 40 napig táboroztak, miközben a fogoly nőket és gyermekeket leginkább brocat selyemszövetekért árulták, a férfiakat pedig, miután azok a kereskedőknek nem kellettek, egyszerűen kardélre hányták.
[…] Lekapenosz Romanosz, hogy a magyarokat lerázza nyakáról Theophanes patriciust küldte ki hozzájuk alkudozás céljából s miután ez a foglyokat mind kiváltotta és e révén bizonyára busás bánatpénzt is fizetett, a magyarok felszedve sátorfájukat, visszatértek hazájukba.
935-ben egy kisebb magyar portyázó had Felső-Burgundiát látogatta meg, azonban Rudolf francia király ellenük fordulván, az ottani magyarok hamarosan félbeszakították garázdálkodásukat és Felső-Olaszországba átcsapva, tértek vissza hazájukba.
[…] A rajnamenti sereg zöme a fenti csoport kiválása után március 24-én Wormsnál a Rajnán átkelvén, Elsasst, Lotharingiát, Franciaországot, Aquitániát és a Rhone jobbpartján fekvő francia Burgundiát árasztotta el. Egy részük az Atlanti-óceánig (akkor Aquitániai-tengernek nevezve) jutot el s így ezzel a magyarok oly rekordot értek el, amely messzeség tekintetében még a hunok pusztítását is felülmulta, mert azok 451. évi előnyomulása Orleánsnál véget ért. IV. Lajosnak, a fiatal francia királynak tétlenül kellett néznie országa pusztulását és az erősen megerődített Laonban keresett előlük menedéket.
(Bánlaky József: A magyar nemzet hadtörténelme, 1929)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.