Nem kapott kegyelmet Geréb

Schmitt Pál köztársasági elnök elutasította Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász és társai kegyelmi kérelmét. Geréb Ágnest március végén a Fővárosi Bíróság első fokon két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte, továbbá öt évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától.

Munkatársunktól
2011. 06. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Köztársasági Elnök Hivatalának honlapján olvasható közlemény szerint a kegyelmi eljárásnak semmi esetre sem célja a bírósági ítélet értékelése, jogosságának, igazságosságának, megalapozottságának vizsgálata. Az elbírálás általában az elítélt személyében, körülményeiben felmerült olyan méltányolható okok alapján történik, amelyeket a bíróság az ítélete meghozatala során nem értékelt enyhítő körülményként. Az államfő a kegyelmi határozatához – akár elutasítja a kérelmet, akár kegyelmet ad – nem fűz indoklást.
Geréb Ágnes, aki korábbi vallomásában nem érezte bűnösnek magát a két gyermek – az újszülött és a kórházban később elhunyt csecsemő – halálában, az otthonszülés szabályainak átalakulására hivatkozva fordult Schmitt Pálhoz.
*
A Fővárosi Bíróság Geréb Ágnest egyrendbeli halált, valamint egyrendbeli maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt március végén, első fokon két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte, továbbá öt évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától.
Geréb Ágnest először 2007-ben tiltották el a foglalkozásától. Tevékenységét ennek ellenére folytatta. 2009-ben maradandó fogyatékosságot, illetve halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolta meg az ügyészség, miután egy általa vezetett szülés közben a magzat életét vesztette. 2009 novemberében a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) egyesítették a vádakat, és úgy ítélték meg, hogy a cselekmény emberölésnek is minősíthető. Az emberölések elbírálása a megyei bíróságok hatáskörébe tartozik, így a per a Fővárosi Bíróságon folytatódott. Magyarországon ez volt az első eset, amikor orvost azzal vádoltak meg, hogy elvégzett egy beavatkozást annak ellenére, hogy tudta, halált okozhat. A Fővárosi Bíróság (FB) megállapította, hogy a PKKB szabályt sértett az átminősítéssel, és az ügyet visszahelyezte. 2010 októberében ismét őrizetbe vette a rendőrség, miután egy általa vezetett tanfolyam közben az egyik résztvevőnél megindult szülés során a csecsemő légzése és vérkeringése leállt, és újra kellett éleszteni. 2010. október elején élőláncot alkotva demonstráltak a letartóztatott Geréb Ágnes mellett az otthon szülés támogatói Geréb kiszabadításáért és az otthon szülés kérdésének rendezéséért. 2010 novemberében a bíróság az előzetes letartóztatását két hónappal meghosszabbította. A bírói döntés miatt több szervezet is felszólalt a szülész mellett, a Szülők a Szabad Szülésért Egyesület és a Születésház Egyesület fáklyás felvonulást is tartott Semmelweis Ignác szülőházánál.
Pelle Andrea, a szülész-nőgyógyász egyik jogi képviselője lapunk megkeresésére elmondta, tudomásul veszik az államfő döntését, az elsőfokú döntés ellen pedig fellebbeztek, bízva a másodfokú felmentő ítéletben. A szülész lapunknak nemrég adott interjújában úgy fogalmazott: „Nem akartam mást nyújtani az anyáknak, mint jelenlétet, figyelmet. A vajúdás és a szülés alatti ellátásnak azt a módját biztosítani, amelynek során a szülés folyamatába – az anya és a gyermek állapotát figyelembe véve – a lehető legkevesebb beavatkozás történik. – Nem vagyok bűnös. Még mindig remélem, hogy győz az igazság. Hogy mi az igazság? Az, hogy ahol szülés-születés van, ott bizony halál is van, és nem feltétlenül a szüléskísérő hibájából. A közvélemény által elismert csúcsfelszereltségű klinikákon, kórházakban és a feltételezett legnagyobb gondosság mellett, sajnos, előfordulnak tragédiák” – mondta lapunknak a szülész-nőgyógyász.
A Pesti Központi Kerületi Bíróság tavaly szüntette meg Geréb Ágnes előzetes letartóztatását, aki azóta házi őrizetben van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.