Nemzeti regiszter készül

Elérte a kilencvenezret a benyújtott magyar állampolgársági kérelmek száma a tavaly ilyentájt elfogadott jogszabálynak köszönhetően. Naponta nyolcszáz beadvány érkezik – összegezte Semjén Zsolt a trianoni békediktátum kilencvenegyedik évfordulójára rendezett konferencián. A miniszterelnök-helyettes a budapesti Polgárok Házában arról is beszélt: várhatóan ősszel indítják útjára azt a nemzeti regisztert, amely a világ magyarságának összefogását a modern kor kihívásainak megfelelően érheti el. Fónagy János szerint Trianonról nem lehet múlt időben beszélni, hiszen negatív gazdasági hatásait máig viseljük.

2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Trianoni megemlékezések

A Kárpát-medence számos pontján megemlékezést tartanak a nemzeti összetartozás napján. Budapesten reggel nyolc órakor kezdődik az ünnepség a Parlament előtt nemzeti lobogó felvonásával. A nemzeti lobogót 19 órakor vonják le az Országház előtt szintén katonai tiszteletadás mellett. Délelőtt a budai Várban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár és Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár köszönti a Szentháromság térről határon túli tanulmányi kirándulásra induló diákcsoportokat.
Az ünnep alkalmával az Országház megnyitja kapuit az érdeklődők előtt. A látogatók 9–18 óra között tekinthetik meg belülről a Parlamentet.
Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a déli harangszóval kezdődnek a programok, majd az ezerkétszáz határainkon inneni és túli gyermekből álló ifjúsági kórus előadásában felcsendül a Himnusz. Ezután Kiss-Rigó László szeged–csanádi megyés püspök, valamint Tőkés László református püspök, európai parlamenti képviselő mondanak hálaadó imát, majd Kövér László, az Országgyűlés elnöke tart ünnepi beszédet. Az emlékparkban 14 órától a Ghymes ad koncertet.
Emlékezések sora lesz Erdélyben, a Felvidéken, a Kárpátalján, a Vajdaságban és a muravidéki magyarok körében is. Az emléknapon több száz határon túli magyar teszi le állampolgársági esküjét országszerte.
A magyar Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította a trianoni békeszerződés aláírásának napját. Az országgyűlési határozatnak köszönhetően az eddig gyásznapként számon tartott június 4. az idén először ünnepnapként került a naptárba, amikor fel lehet vonni a nemzeti lobogót. (MN)


Nem alkalmazható már harmadik, negyedik generációs emigráns és határon túli magyarok esetében a Nyelvében él a nemzet jelszó, ezért kétnyelvű nemzeti regisztert kell létrehozni – jelentette ki Semjén Zsolt a Polgárok Házában a Civil Akadémia rendezvényén. Azoknak ugyanis, akik távoli országokban már nem vagy csak keveset tudnak magyarul, éppúgy meg kell adni a magyar nemzethez tartozás lehetőségét. Így két nyelven, magyarul és az adott ország nyelvén továbbítják majd a rendszeres híradásokat. A miniszterelnök-helyettes kifejtette: lengyel példára valósítják meg az egész világot behálózó internetes kapcsolatot, amely nemcsak érdekvédelmi és érdekérvényesítő szerepet tölthet be, hanem gazdasági információkkal, lehetőségekkel is szolgálhat. A KDNP elnöke leszögezte: a legfontosabb cél a határon túli magyarság asszimilációjának és elvándorlásának megállítása. A kettős állampolgárságról szóló jogszabály ehhez ad impulzust. Bár azt jósolták egyesek, hogy a törvény soha nem látott rossz viszonyt fog eredményezni a szomszédos országokkal, lényegesen jobb lett a kapcsolatunk velük, mint eddig.
A miniszterelnök-helyettes világossá tette: a Székelyföld brüsszeli irodanyitása körüli hangulatkeltés mögött a román baloldal belpolitikai ambíciói állnak, mivel a kormányt le akarják váltani előre hozott választások kierőszakolásával. Ehhez próbálnak magyarellenes hangulatot szítani. Románia is jól jár azonban, ha több forrás érkezik oda. – Mi viszont soha nem fogjuk alárendelni nemzeti érdekeinket más országok belpolitikai hullámverésének. Hasonló okokból vagyunk elkötelezettek az autonómiatörekvések iránt. A tömbmagyarságnak politikai, a szórványnak pedig kulturális autonómiát szeretnénk elérni a megmaradásuk érdekében – fejtette ki. Hangsúlyozta: semmi olyasmit nem kérünk, ami ne lenne általános az Európai Unióban. Az EU-ban ugyanis mind az autonómiatörekvéseket, mind a többes állampolgárságot evidenciaként tartják számon. – Mi nem kifogásoljuk a környező államok kettős állampolgárságait, így csak azt várjuk el, hogy a magyarságnak is legyen erre joga – tette hozzá. Semjén Zsolt szégyennek nevezte, hogy Európában érvényben lehetnek olyan diszkriminatív jogszabályok, mint a Benes-dekrétumok. Döbbenetes, de Németország saját szudétanémeteit arra sem méltatta, hogy ezt a szempontot például az uniós csatlakozásnál érvényesítse.
Fónagy János emlékeztetett arra: a trianoni csonkítás mai napig érezteti nemcsak szellemi, de gazdasági hatásait is. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára kiemelte: 53 ponton vágták le hazánkat az európai vasúti hálózatról, ami a kontinensen addig a legjobban kiépített rendszer volt. Ez a természetellenes állapot mindmáig fennáll, így a határszakaszonkénti két-három vasútvonal helyreállítását a következő években el kell érni. A MÁV Cargo előző ciklusbeli eladása kapcsán a szakember úgy fogalmazott: érthetetlen, miért kellett megválni tőle, mivel nem tud sehol más vasutat, amely feladta volna a jelentős árbevételt hozó áruszállítási ágazatot.
Vezércikk a 7. oldalon

A magyar nyelv napja. A magyar nyelv napjává nyilvánítaná november 13-át a nemzeti erőforrás miniszter határozati javaslatában. Réthelyi Miklós előterjesztését azzal indokolta, hogy így a parlament kifejezheti megbecsülését a nemzet fejlődését és hagyományainak őrzését egyaránt szolgáló magyar nyelv iránt. Az emlékezés időpontjául azért választották e napot, mert 1844-ben ekkor fogadták el a magyar nyelvet hivatalossá tevő törvényt. Az Országgyűlés a javaslat szerint felkérné a kormányt, vizsgálja meg a nemzeti nyelv jelenlegi helyzetét, és készítsen elő intézkedési tervet értékeinek védelmében, továbbfejlesztése és népszerűsítése céljából. Ez utóbbiról 2012. június 30-ig kellene tájékoztatást adnia a parlamentnek. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.