Ősi mesterség, kortárs kontraszt

Általában a botránykönyvek műfajában gyakori téma a prostitúció, amelyet egy szemtelenül fiatal, tehetséges írónő, Miklya Anna feszeget. Számos írás jelent meg az utóbbi időben a prostituáltak életéről, finoman szólva változó színvonalon – Miklya Anna regénye ezekkel szemben szigorú, pontos, összefogott próza, kiváló karakter- és jellemfestéssel. Valódi szépirodalom.

Horváth László Imre
2011. 06. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszatérő alak a szépirodalomban a prostituált figurája. Gondoljunk csak Balzacra, aki egész regényt, Villonra, aki balladák tömkelegét szentelte nekik, Victor Hugóra és Dosztojevszkijre, akik meghatározó karaktereket ruháztak fel ezzel a sorssal, sőt; Szonya megteremtésével Dosztojevszkij az erkölcsi fertőt valamiféle szentséggé alakította.
Eddig persze Miklya nem merészkedik el. Regényében, amely technikailag a főhős folyamatos narrációja, a moralizálás háttérbe szorul. Tófalvi Erika figurájában az a legdöbbenetesebb, milyen természetességgel kezeli az abszurditást, amibe keveredik. A valóságot valóságnak fogja fel, annak ellenére, hogy erős képzelőerővel megáldott, művelt nő. Erika bölcsészhallgató, aki az egyetemi szépségverseny második helyezése után luxus-örömlány lesz, aki gazdag kliensek mellett kísérőként jelenik meg, majd a hivatalos rész végeztével másféle szolgáltatásokat nyújt nekik. A szerzői bravúr az, hogy bár mindez már az első néhány oldalon világossá válik, az olvasóban egy pillanatra sem támad az az érzés, hogy valamiféle szexregény került a kezébe. Igaz ez akkor is, ha a leírások egyébként olykor nyersek – de sohasem öncélúak. A leírásokból sokkal inkább egy teljes regényvilág tárul fel, amelynek fókusza Erika családja (miután a lány édesanyja meghalt, neki kellett a húgát felnevelnie), az iskolai közeg a maga szimbolikus légkörével és figuráival. Mindehhez ad abszurd kontrasztot a vissza-visszatérő prostituáltmúlt, s néha -jelen.
Miklya Anna regénye összességében kiválóan megírt, érdekes és illúziómentes könyv, egy nagyon ígéretes tehetség első komoly szárnybontogatása.
(Miklya Anna: A hivatásos. Regény, Jelenkor kiadó, 2011.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.