Összepakolt bőrönd

György Zsombor
2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan irigylik lapunk főmunkatársát, Lukács Csabát, amiért folyton utazik, s a világ legizgalmasabb helyeire jut el. Nem mindenki tudja azonban, hogy ezeknek az utaknak megvan az áruk, kockázatuk, s a körülmények korántsem mindig ideálisak. Hivatásos utazó riporternek lenni életforma, mellette más földi hívságokra alig jut idő. Lukács bőröndjét összepakolva tartja, s ha meghallja a hívó szót, útnak indul – szinte már mindegy is, hogy Burmába vagy csak ide, a szomszédba. Járt a világ legelegánsabb szállodájában Macaón, ahol Rolls-Royce-ot küldenek minden vendégért a reptérre, még ha fapados járattal érkezik is. De még többször aludt a földön földrengések, pusztító ciklonok után New Orleansban, Iránban, Indonéziában.
Persze gyakran feltesszük magunknak a kérdést: van-e értelme ennek, mi dolga például Lukács Csabának ott, ahonnan mindenki inkább menekülne? Kell-e, érdemes-e a világ másik felén történeteket gyűjteni, sikerül-e a több ezer kilométerre születő riportokkal a szerző szándéka szerinti üzenetet átadni? Érdekli-e az olvasót, milyen körülmények között él bolíviai börtönében a puccskísérlettel vádolt Tóásó Előd, vagy hogy miként segítenek magyarok a szocializmust vasbetonból építő Észak-Korea egyik árvaházában sínylődő gyerekeknek? A jó tollal megírt riportok „csupán” történetek. Az olvasón is múlik, mit fogad be, mit ért meg belőlük. Az évek alatt összegyűlt sok-sok történet rendszerezve, kötetbe sorolva már történelem. De akár hétről hétre, az újságot olvasva cikkekre, fejezetekre bontjuk Lukács Csaba munkásságát, akár most megjelent könyvét vesszük a kezünkbe, írásai középpontjában mindig az embert találjuk. S ezt a szót nyugodtan írhatnánk nagybetűvel is. Az embert, aki alapvetően mindenhol ugyanaz, ugyanannak születik – csak a körülmények mások. Nagyon mások. Lukács írásait olvasva sok panaszunk ellenére talán áldásnak érezzük, hogy ide, a nyugodt XXI. századi Kárpát-medencébe rendeltettünk. Micsoda útjaim, ezt a címet kölcsönözte Cseh Tamástól a szerző; az első rész az ötkötetes sorozatból a Diktátorok könyve, amelyik Bolíviába, Burmába, Észak-Koreába, Kubába és Ceausescu Romániájába repíti el az olvasót.
Aki ismeri kollégánk riportjait, tudja, hogy Lukács Csaba mindenhol a történetet, nem a szenzációt keresi. Pedig sokan vannak a szakmában, akik szívesen színezik túl a sztorit, azt gondolják, messziről jött emberként azt mondhatnak, amit akarnak. Ez a módszer rövid ideig nagy sikert, népszerűséget hozhat, de a sánta kutya előbb-utóbb beelőz. Csaba nem írt első izgalmasabb utazását követően könyvet, sok év munkájával lett sikeres és elismert. A nehezebb utat választotta, de amit elért, arra joggal lehet büszke. Ő is, lapja is.
Lukács Csaba az erdélyi Székelyudvarhelyen született; s amikor éppen nem Ázsia vagy Dél-Amerika felé repül, rendszeresen hazalátogat családjához. Egészen mostanáig várt arra, hogy magyar állampolgár legyen. Idén két nagyszerű dolog is történt vele. A második ez a könyv.
(Lukács Csaba: Micsoda útjaim. Méry Ratio Kiadó, Somorja, 2011. Ára: 2900 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.